Kære alle

Så blev det september… I festival-årshjulet normalt en relativ stille periode, hvor vi efter en velfortjent sommerpause, ville være ved at samle op på evalueringer og så småt gå i gang med projekteringen af næste års festival. Men i år er jo ikke normal. I år er anderledes.

I år står vi overfor en opgave, hvor vi både skal forholde os til og planlægge festival i en tid og en situation, som er uforudsigelig og dermed også usikker. Senest har DGI aflyst deres landsstævne i juli næste år, fordi de i den nuværende situation er bekymret for, hvordan planlægningen skal kunne gennemføres. Det fører naturligt til spørgsmål om, hvorvidt Roskilde Festival, andre festivaler og store arrangementer vil kunne gennemføres næste sommer. Og der er både sundhedsfaglige eksperter, der synes, at det virker usandsynligt og andre, der udtaler, at det er for tidligt at aflyse sommerarrangementer i 2021 allerede nu.

Det er selvfølgelig bekymrende, men vi må – ligesom i foråret – ikke lade os styre af bekymringer.

Jeg vil gerne slå fast, at vi ikke har opgivet håbet om, at der kan afvikles festival forsvarligt i 2021. Det bliver ikke en festival, helt som vi kender den, for verden er en anden og situationen flytter sig hele tiden.

Derfor skal vi i heller ikke dømme festivalerne ude allerede nu.

Det vi skal – og det vi kan bidrage til – er at undersøge hvad der skal til, og hvordan vi kan udvikle rammerne, der gør det muligt, at mange mennesker igen kan samles. Ikke bare på festivaler, men i det hele taget. For at finde ud af det, er det nødvendigt at koble den sundhedsfaglige viden og tilgang med anden viden og andre fagligheder som vores. Vi ved bedst, hvad det vil sige at afvikle store begivenheder i komplekse miljøer, og vi har årelang erfaring med at skabe sikre rammer i samarbejde med myndighederne på vores festival.

Derfor er vores tilgang i den nuværende situation at sætte vores faglige viden og erfaringer i spil og sammen med andre relevante aktører og fagligheder udvikle og afprøve nye løsninger og konkrete tiltag. Det kræver systematisk og grundigt arbejde og lige nu bruger vi den meste tid på, at etablere samarbejder, som kan skabe ny viden, der kan bidrage til at sikre næste års festivalsæson.

Dermed også sagt: Vi er ikke naive. Det er en uforudsigelig og usikker tid og vores branche er særlig hårdt ramt. Vi er ramt – og med os er hele den værdikæde som er en del af Roskilde Festival også hårdt ramt. Det gælder direkte for alle de leverandører og samarbejdspartnere som foreninger og organisationer, der løser opgaver eller er handlende på festivalen, men også indirekte rammer en aflysning af festivalen meget hårdt i kraft af de donationsmidler, som festivalen normalt genererer hvert år og som uddeles til gavn for børn og unge.

Vi har brug for jeres opbakning og støtte.

Roskilde Festival er en enestående festival – en indsamlingsbegivenhed, der er udviklet igennem fem årtier af frivillige ildsjæle, der brænder for at gøre en forskel sammen. Vi er et fællesskab, som har formået at udvikle og forny festivalen år efter år, og som har gennemgået kriser, overvundet dem og kommet stærkt tilbage ved at stå sammen. Nu står vi en helt usædvanlig svær situation – en udefrakommende krise der for første gang i festivalens historie førte til en aflysning.

Som almennyttig forening betyder opbakningen fra jer frivillige alt, og vi har mere end nogensinde brug for at I viser jeres opbakning og støtte ved at melde jer ind i Foreningen Roskilde Festival.

Alle, der har været frivillige på festivalen både i 2019 og frem mod festivalen 2020, kan blive optaget som medlemmer i foreningen. Melder du dig ind inden den 18. september, kan du nå at deltage i årets generalforsamling d. 8.oktober, der i år afholdes digitalt på grund af Covid-19.

Læs mere og meld dig ind i foreningen her

TAK fordi du gør en forskel!

Kærlig hilsen

Signe Lopdrup
Direktør for Roskilde Festival-gruppen

Læs den orange klumme “Dit engangement gør en forskel” (april 2020)

Skriv en kommentar