Roskilde Festivals ‘Orange Feeling’ er et vidt og velkendt begreb for mange festivalgængere. Orange Feeling er gennem årene blevet en helt indgroet del og følelse af alt det, Roskilde Festival kan. Men en følelse er vel ikke afhængig af hverken tid eller sted?

For mange mennesker er Orange Feeling det fællesskab og den følelse af samhørighed, som opstår, når mange tusinde mennesker mødes sommer efter sommer og holder festival sammen.
I lyset af alt, hvad 2020 har bragt af godt og mindre godt, herunder udskydelsen af festivallen til 2021, bliver dette års Orange Feeling ikke fundet på Dyrskuepladsen under det, der for mange mennesker blot kendes som Roskilde-ugen.
Står du alligevel og hungrer efter den gode, velkendte følelse som Roskilde Festival skaber, er her en liste, som giver dig en række bud på, hvordan du selv kan skabe orange feeling – helt uden at være på festival.

Find de gamle souveneirs og merchandise frem

Nogen går i festivalens egne merchandiseboder, andre beholder de gule solbriller med helt sorte glas, der tilfældigt lå i campen en dag (dem der med wayfarer formen, der af uransagelige årsager gør sit indtog på festivaler år efter år).
Alle de små ting vi gemmer og samler fra tidligere festivaler, som får dig til at huske dengang du stod i kø i en time, fordi du ved, at Mega Pita var det eneste der trak den dag, eller den hat, du stadig har i skabet derhjemme, som minder dig om dengang, du sad en hel eftermiddag foran Gringo Bar og med maner gjorde dig fortjent til netop denne hat, imens du hørte Wu-Tang Clan på behørig afstand.
Nogle gange er det nok blot at finde mindet om følelsen frem, for at hoppe direkte ind i følelsen selv. Derfor – find de gamle souvenirs frem.

Se festival på fjernsynet

Selvom Roskilde Festival kan prale af rigtig mange ting, må musikken alligevel have en stor del af æren for, at frivillige og gæster deltager år efter år. Desværre bliver det svært at finde en livekoncert med Jada, der ellers skulle åbne Orange Scene senere på sommeren.
Det skal dog ikke forhindre dig i at dykke ned i en af de inspirationskilder, som Roskilde Festivals arrangører byggede en del af drømmen om Roskilde Festival på, nemlig Woodstock.
Festivalen, der foregik i 1969 nord for New York, dannede rammerne for en gruppe unge menneskers store drøm om at skabe festival på deres måde.
Dyk ned i inspirationen for hele Roskilde Festivals originale fundament af ideer, alt imens koncerter fra festivalen i ’69 blæser dig bagover ryglænet i den sofa, mange af os alligevel er fast plantet i i denne tid. Et forslag kunne være Woodstock – tre dage der forandrede en generation

Kom ud i naturen

En af de ting der sker, når man ankommer på festivalen, er, at man efterlader mange af de ting, der gør hverdagen mere behagelig. Alt lige fra køleskabet og stikkontakten til taget over hovedet vinker mange af os farvel til, når toget standser på stationen i Roskilde.
At opnå alt dette behøver man heldigvis ikke en dyrskueplads for at få fingre i. En overnatning i telt eller en sheltertur med vennerne kan skabe alt dette. Måske er det nok bare at komme en tur ud i haven med campingstolen under armen for at genskabe det, mange kender ved en uge på Roskilde Festival, nemlig udendørslivet.

Når man ikke kan tage på festival, er det godt, at den danske natur er så dejlig, som her på Anholt. Foto: Kasper Hjorth

Optimer fællesskabet

Skal man tro Ekstern Lektor ved RUC, Kristine Munkgård Pedersen, er det at tage på festival et ritual. Et ritual hvor man bliver en del af Roskilde Festival:

“På festivalpladsen oplever man alle steder det alt og alle-favnende fælleskab. De rækker vand til de koncertgængere, der ikke selv kan få fat på noget ved hegnet. Hvis man går kold i solen, sørger venlige sjæle for, at man ikke ligger der ubeskyttet. Folk passer generelt rigtig meget på hinanden.”

Kristine Munkgård Pedersen forklarer, at det der er lykkedes rigtig godt for Roskilde Festival, er, at det er blevet et fælles projekt, hvor publikum har ejerskab til festivalen.
Der er god mulighed for at optimere dette fællesskab, så du og dine medgæster er endnu mere klar til næste år. Om det er at bruge en dag på at lappe et hul i teltet, invitere den medfrivillige du altid snakker så godt med på festivalen på en øl eller undersøge de kunstprojekter, som festivalen i år har præsenteret nærmere, for at forstå ideen bag bedre, kan det alt sammen styrke dit tilhørsforhold til festivalen og styrke det alle-favnende fællesskab, så du ikke blot er mere klar næste år, du har også Orange Feeling imens.

Bliv i frivilligheden

Nu vi er ved det, så har du som frivillig, om det er første eller ottende gange, du er frivillig, aktivt taget del i at skabe det alle-favnende fællesskab, som Roskilde festival skaber. Orange Feeling er fremfor alt det fællesskab, hvor vi alle bidrager, og hvis du har intentioner om at bidrage, hvor du kan, er det måske på tide at se på, om der er afdelinger, hvor man kan være frivillig, som ikke kræver at festivalen foregår, for at man kan hjælpe.
Er det ikke tilfældet, kan du måske undersøge, om du kan tage ønsket om fællesskabet med udenfor Roskilde Festival. Du er allerede medskaber, når du beslutter dig for at tilføre til Roskilde Festivals fællesskab, og i lige netop den uge i år er der måske andre steder, der også godt kunne bruge en portion af festivallens fællesskabsfølelse og netop din støtte.
Der er altså flere gode ideer til, hvordan du kan tage Orange Feeling med videre. Du ved nok bedst selv, hvad der skaber lige præcis din Orange Feeling, og der er garanteret mange flere gode tiltag end denne liste rummer – måske endda nogle der passer perfekt på lige præcis din Roskilde Festivaloplevelse?

Skriv en kommentar