Det er ikke alle detaljer om konsekvenserne af aflysningen som Roskilde Festivals direktør, Signe Lopdrup, kan redegøre for, her få dage efter at festivalsæsonen 2020 blev aflyst. Men et er sikkert: ”Lige så snart vi kan, skal vi mødes!” Her fortæller hun om situationen, som den lige nu ser ud oven på den historiske aflysning af Roskilde Festival 2020.

Coronapandemien har fået den forventede og dog så triste konsekvens, at Roskilde Festival 2020 er aflyst. I lighed med resten af sommerfestivalerne, kan Roskilde Festival ikke gennemføres grundet smittefaren forbundet med større forsamlinger.

Signe Lopdrup, der siden 2016 har været administrerende direktør for Roskilde Festival, befandt sig i et limbo i dagene op til statsministerens historiske udmelding om det vedvarende forsamlingsforbud mandag den 6. april 2020.

På den ene side pressede ængstelige festivaldeltagere på for nyt, og på den anden side ventede Roskilde Festivals direktion selv på myndighedernes udmelding.

”Vi kommer tilbage, men til noget andet”

Forinden havde Signe Lopdrup og resten af ledelsen besluttet, at udskydelse ikke var en mulighed. Spørgsmålet var om der blev en Roskilde Festival til sommer eller ej? Ville Roskilde Festival blive afholdt midt i en coronatid?

”Men cirka et døgn før pressemødet var det som om, at jeg begyndte at acceptere, at det måske ikke kom til at ske,” fortæller Signe Lopdrup fra sin ende af internettet. Jeres udsendte er naturligvis blevet hjemme, og det er festivaldirektøren også. Som det hurtigt er blevet vanen, er mødestedet teams.

Overvældende, men ikke overraskende

Signe Lopdrup fortæller, at det både har været en overvældende og rørende oplevelse at følge Roskilde Festivals deltageres reaktioner på aflysningen online.

”Men jeg er ikke overrasket over vores ildsjæle, når de for eksempel lynhurtigt skriver ”vi holder RF50 næste år,” siger Signe Lopdrup, og tilføjer at mange har henvendt sig for at høre, hvordan de kan hjælpe Roskilde Festival oven på aflysningen.

”Vi skal bruge tiden på at lave den bedste festival nogensinde! Nu har vi ekstra god tid, og det betyder, at vi kan nå i dybden med noget af det, vi ikke normalt ville kunne”

Allerede inden aflysningen af festivalsommeren 2020 blev en realitet, havde Signe Lopdrup og andre kræfter i Roskilde Festival sammen med andre festivalarrangører gjort et massivt lobbyarbejde for at gøre opmærksom på behovet for en udmelding fra myndigheder og politisk hold. Også mulighederne for økonomisk støtte, hvis ikke Roskilde Festival kunne afholdes, er blevet bragt i spil. Et lobbyarbejde, hun håber vil afspejle sig i en forventet støttepakke til de aflysningsramte festivaller og -deltagere.

Ingen donationer – og så måske alligevel

Roskilde Festivals uddeling af donationer bliver sat på pause i et år.

”Når vi ikke kan lave det indsamlingsarbejde, som afviklingen af Roskilde Festival også er, er der selvfølgelig ikke nogen penge at dele ud af,” siger festivaldirektøren, som især forudser at aflysningen vil ramme de kulturelle vækstlag hårdt.

“Som udgangspunkt kan vi ikke dele donationer ud i år, men måske kan vi finde løsninger på anden vis – for eksempel gennem indsamlinger”

Det gælder eksempelvis de vækstlagskunstnere, der skulle have været en del af line-uppet denne sommer.

”Det kommer til at betyde meget for musikbrancehen som helhed. Men som det ser ud lige nu kan Roskilde Festival for en gangs skyld ikke hjælpe. Som udgangspunkt kan vi ikke dele donationer ud i år, men måske kan vi finde løsninger på anden vis – for eksempel gennem indsamlinger,” siger Signe Lopdrup, der dog understreger, at det afhænger af vilkårene forbundet med den forventede støttepakke.

Også de foreninger, der hvert år sørger for alt fra burgere til orden på parkeringspladserne, står i en alvorlig situation oven på mandagens udmelding: ”Det her vil selvfølgelig ramme de mange foreninger, der ellers skulle have tjent på Roskilde Festival,” siger Signe Lopdrup.

”Der er altid muligheder i en krise”

”Som jeg ser det, er der altid muligheder i en krise,” siger Signe Lopdrup.

Til næste år – når altså RF50 omsider skal afvikles – skal vi efter hendes overbevisning ikke bare lave den samme festival:

”Vi skal bruge tiden på at lave den bedste festival nogensinde! Nu har vi ekstra god tid, og det betyder, at vi kan nå i dybden med noget af det, vi ikke normalt ville kunne”.

Hun forklarer, at det både kan være på teamniveau, men også at hun forestiller sig, at ventetiden kan bruges til at gennemtænke afviklingen på et endnu dybere detaljeniveau.

“Lige nu skal vi gøre en masse ting færdige, og det vil så blive fundamentet for 2021”

”Vi kommer tilbage, men til noget andet,” siger Signe Lopdrup, og hentyder både til den samfundsforandring en pandemi uværgeligt medfører, men også helt konkret til musikprogrammet for RF50:

”Det er ikke sikkert, at hele line-uppet ryger med, men det er noget, som ligger i fremtiden. Lige nu skal vi gøre en masse ting færdige, og det vil så blive fundamentet for 2021.”

Festivaldirektøren forudser, at det vil tage to år – altså to festivalsæsoner – før Roskilde Festival igen er tilbage på økonomisk niveau med 2019.

Vi skal mødes så snart vi kan!

Imens vi venter på, at det igen skal blive festivalsommer, vil Roskilde Festivals ledelse gøre sit til at den orange følelse ikke bare er noget, ildsjælene skal gemme i deres isolerede festivalhjerter.

”Vi vil gøre alt vi kan for at skabe alternative måder at mødes på for vores ildsjæle,” siger Signe Lopdrup, og fortæller at hun håber på at en ”trappemodel” kan blive en overgangsmulighed i forhold til forsamlingsforbuddet, så vi gradvist kan mødes i teams, divisioner og endeligt i den samlede festivalorganisation.

”Vi vil gøre alt vi kan for at skabe alternative måder at mødes på for vores ildsjæle”

I mellemtiden vil der muligvis blive afholdt fælles digitale arrangementer, som det digitale forårsfællesmøde var et eksempel på. ”Men hvornår vi kan samles igen, det kan jeg jo simpelthen ikke vide. Men lige så snart vi kan, skal vi mødes og i fællesskab have det sjovt sammen!”

RoskildeNyt dækker løbende konsekvenserne af aflysningen af festivalsommeren 2020 og udskydelsen af RF50 til 2021.

På de frivilliges lukkede portal people, i gruppen Trivsel på Tværs, gennem nyhedsbreve og naturligvis på roskilde-festival.dk kan du her og nu finde flere informationer om Roskilde Festival i coronaens tid.

Skriv en kommentar