Mens arbejdsdygtige over 60 år møder aldersdiskrimination i form af lukkede døre på det danske arbejdsmarked, står Roskilde Festival klar med åbne arme. For på Roskilde Festival bliver du aldrig for gammel.

Tekst: Kim Ravn-Mortensen (58), Foto: Peter Zeuthen (58)

Vi har det fremragende. I hvert fald målt på økonomien, hvor vi står midt i et opsving. Vi vækster, og virksomhederne tørster på arbejdskraft, hvorfor politikerne både bønfalder og tvinger os til at blive længere på arbejdsmarkedet.

Alligevel man som ledig over 60 usædvanligt svært ved at få job, når man først står uden for arbejdsmarkedet. Så er det underordnet, om jobansøgningen er skarp som en ragekniv – og du har researchet virksomheden så langt i bund, at du kender farven på HR-chefens undertøj. Chancerne for at ansøgningen munder ud i et job, er omtrent de samme, som en snebolds i helvede.

Sådan er det ikke på Roskilde Festival.

De bærer vores DNA

”For det første er de ældre frivillige sindssygt vigtige for vores kultur. De har hele historien med, de bærer vores DNA og for at vi skal kunne bevare den helt unikke kultur, vi har på Roskilde Festival, så er de bare uvurderligt vigtige”.

Ordene kommer fra Roskilde Festival HR-Chef, Hans Christian Nielsen. 2019 var hans sjette festival i jobbet som HR-chef – og faktisk har han lige fået et nyt, som forstander på Roskilde Festivals Højskole.

”Og for det andet er deres praktiske erfaring og historik guld værd, når vi bygger derude”, siger han.

Ingen panik og masser af erfaring

Der er heldigvis heller ingen udsigt til, at der i fremtiden vil mangle frivillige over 60. I 2019 var 836 mennesker i aldersgruppen 60-69 frivillige på Roskilde Festival. En af dem var Vagn Krogh Larsen på 69. Vagn har i al beskedenhed været frivillig på Roskilde i 43 år i træk.

Vagn Krogh Larsen har været frivillig på Roskilde Festival, næsten lige så længe den er gammel. Foto: Peter Zeuthen

Jeg kommer med noget erfaring, og jeg går ikke så nemt i panik, som de unge gør. Det kan godt være vi har et stort problem – men det bliver ikke bedre af, at vi står og hopper rundt under loftet. Vi ved, hvem vi skal spørge om hjælp – det er en del af vores erfaring”, siger Vagn Krogh Larsen.

Den rolige overblik og den problemløsende tilgang er også egenskaber, som Hans Christian Nielsen tilskriver Roskilde Festivals grå guld.

”Det er erfaring, det er ro og overblik, og som sagt det, at de bærer vores historie og vores DNA. De ved hvad Roskilde Festival kommer af, og det er uvurderligt for vores kultur.”

Fra gøgler til bartender

Vagn Krogh Larsen var på festival først gang i 1976. Siden er der sket en hel del.

”Dengang var alt på forsøgsbasis og der blev prøvet en masse nyt. Det var noget helt andet end nu, det var slet ikke striks – man kunne altid komme ind og lave noget – ideerne var meget løsslupne – og der var ikke den store overliggende paraply, for hvad det er vi vil”, siger Vagn Krogh Larsen.

I sine mange år som frivillig har Vagn Krogh Larsen prøvet lidt af hvert, hvilket betyder han har været i berøring med mange forskellige hjørner af organisationen. Han har været biografmedarbejder, eventmand, barmand og så har han faktisk også optrådt.

”Jeg har været med i et cirkusband, som optrådte rundt om på pladsen. Vi har haft en kabaret scene med en masse forskellige musikere, gøglere, sågar harpespillere.”

Ingen aldersdiskrimination

De unge frivillige nøjes ikke kun med at høste erfaring og støtte fra de ældre frivillige. De opsøger dem også for alt muligt andet. Ejner Jacobsen er 83 år, og han var en af de 13 frivillige over 80 år, som var på Roskilde Festival i 2019.

”Jeg vil sige, at mange unge mennesker synes, det er vældigt, at vi ældre er her, og de vil gerne snakke. De kommer tit og ofte hen, og vil vide hvor gamle vi er, og hvad vi synes om festivalen – og vi kan jo kun give dem ret i, at det er spændende, ellers kom vi jo ikke.”

Han oplever ikke, at alderen har nogen særlig betydning på festivalen. Ikke på samme måde, som man måske oplever det i hverdagen. Det kan Susanne Ryhl Jensen på 67 år også tale med om.

Susanne Ryhl Jensen har i mange år været frivillig på Roskilde Festival sammen med sin mand. Foto: Peter Zeuthen

”Ude i samfundet får du ikke job, når du er ældre. Men her er der overhovedet ingen aldersdiskrimination. Det er vigtigt, synes jeg. Her kan du bare være. Roskilde er ikke kun for de unge.”

Bliver ved så længe jeg kan gå

Hverken Ejner, Susanne eller Vagn har planer om at droppe Roskilde Festival lige foreløbigt. Derfor er de alle enige om, at man som ældre burde hoppe ud i det, hvis man kan finde lysten frem.

Jo ældre jeg bliver, jo flere kender jeg. Jeg har en masse festivalvenner. Sønnen er her også, så møder vi hans venner. I princippet får jeg et forskelligt udbytte hver eneste år. Nogle år er det en stor musikoplevelse, jeg husker bedst. Andre år er det en oplevelse i forbindelse med arbejdet, som sidder fast bagefter,” siger Susanne.

For Vagn er forholdet til Roskilde Festival nærmest blevet religiøst. Han kan på ingen måde forestille sig en sommer uden Roskilde Festival.

”Jeg hader ordet junkie, men jeg SKAL bare være med i det her – er du ikke med på Roskilde, så er du ude. Så har du ikke haft en ordentlig sommer og så har du ikke noget at snakke med om. ”Så du ham brække sig – og hun var utro med ham der”. Alle historierne, de bliver jo lavet her,” siger Vagn.

For Ejner er det kun fysikken, der kan sætte begrænsninger.

”Jeg bliver nok ved en tre-fire år mere – så længe jeg kan gå”.

Skriv en kommentar