Jernbanebroen skal rykkes, vi får en ny pop-up restaurant og så skal der arbejdes på at fastholde de foreningsfrivillige. Det var nogle af nyhederne på Kick-off mødet for RF50, det store jubilæumsår 2020, der løb af stablen en efterårsaften på Roskilde Festival Højskole. Her mødtes frivillige ildsjæle for at høre oplæg og nærmere om forskellige planer for festivalåret.

Foto: Oliver Mellergaard

En oplægsvenlig, grafisk oversigt over planer for festivalåret Foto: Oliver Mellergaard

RF365 – Fællesmøder skal farves af jubilæumsåret

Roskilde Festival er i gang hele året, og særligt for jubilæumsåret vil der være fokus på at fortælle festivalens historie i bidder og på alverdens forskellige måder. Der er planer om nytænkte fællesmøder for de frivillige, musikalske og kunstneriske markeringer af jubilæumsåret i Roskilde by og deltagelse af Roskilde Festival i tre forskellige konferencer. Desuden er en podcast om musikalske vækstlag og Roskilde Festival i støbeskeen i Roskilde Festivals Mediehus.

RF50 på programmet

Det er jo jubilæumsår i år, og det skal naturligvis markeres. I Roskilde Festivals ånd vil man fortsat have fokus på at være nytænkende, hele tiden med jubilæumsåret i baghovedet. I Division Programs oplæg blev der luftet jubilæumsideer i stil med at markere særligt jubilæumsrelevante aktiviteter i programmet, ligesom man ser det med high-energy koncerter på festivalen.

Division Program arbejder med at finde det helt særlige ved en jubilæumsrelevant fortælling/kunst/historie og gøre den nytænkende. Af mere konkrete planer for programmet taler man om at starte et ungeprojekt før festivalen. I dette projekt skal de unge være en stor stemme, som man både vil lytte til og lade forstærke budskabet. Herudover kan der ses frem til større installationer og bredere samarbejder.

Indre plads på kortet. Foto: Oliver Mellergaard

Videreudvikling af Central Park og Avalon

Der er flere nye planer i vente for Indre Plads, altså den del af festivalområdet, der er åben for alle deltagere fra onsdag til lørdag. Især kan man se frem til udvikling af allerede eksisterende områder.

På Indre Plads vil man videreudvikle det nye område, Central Park. Planen er at øge sammenhængen mellem de forskellige scener i området. Samtidig er mindre, tværkulturelle scener som blandt andet skal byde på foredrag, også på tegnebrættet.

Både områderne Central Park og Avalon var nye i år. Begge har ifølge Indre Plads-holdet haft et rigtigt godt første år, med nogle af de mest velbesøgte koncerter på Avalon nogensinde. Det betyder dog ikke, at man lader det blive, som det er nu. Til RF50 er der tanker om at udvikle yderligere på Avalons nye område, både indenfor handel og videre åbning af området.

Kortet over ydre plads tages i nærmere granskning. Foto: Oliver Mellergaard

Jernbanebroen rykkes

Der er større tiltag i vente for ydre plads dette år. Jubilæumsåret skal selvfølgelig også markeres på festivalens campingområder, og det vil man gøre med en række forskellige tiltag.

En såkaldt ”Circle Line” med 12-14 ’stop’ skal forbinde campingområderne fra øst til vest som en rute, man kan orientere sig ud fra både nat og dag. For at markere den historiske forbindelse til Roskilde by, vil det lokale Roskilde Museum for Samtidskunst samarbejde med festivalen om en form for centralt stop på Circle Line, en platform i Central Camp, syd for indre plads.

Flokkr-scenen og Game-området ligger lige nu tæt på hinanden. Med den placering de har nu, konkurrerer de om opmærksomheden, og det vil man ændre på. De skal rykkes længere fra hinanden, så de ikke tager opmærksomhed fra hinanden.
Som en sidste ændring på ydre plads, bliver jernbanebroen flyttet. Blandt andet arbejdet med grusgraven vil gøre at jernbanebroens nuværende placering ikke er god og det skal der ændres på til næste år.

Fokus på frivilligfastholdelse

Oplægget om frivillighed bød på en lille workshop. Frivilligtilfredshedsundersøgelsen, (FTU’en) som udkom for nyligt, viser, at der er plads til forbedring indenfor tilfredshed fra frivillige og især i fastholdelsen af frivillige. Fra 2016 til nu er 69% af foreningsfrivillige stoppet og 79% af de unge under 25 var, alt taget i betragtning, tilfredse med nærmeste leder.

Med kommentarer fra frivillige i FTU’en som ”ledere under pres”, ”oplevelser med ikke at få pauser, mad og drikke på vagter” og ”skarp, hård og nedladende tone fra lederne” skulle de fremmødte diskutere ideer til, hvordan man fastholder og sikrer især de unge frivilliges trivsel.

Dette oplæg bød altså på aktiv deltagelse fra de fremmødte, som kunne komme med ideer til, hvordan man for fremtiden kan gøre de frivillige mere glade i deres frivillige virke og forhåbentlig også rykke på nogle statistikker i FTU’en.

Pop-up restaurant og bog om festivalmad

Division Handel arbejder blandt andet på at kunne præsentere en once-in-a-lifetime-rastaurantoplevelse i anledning af jubilæumsåret. Det bliver et samarbejde mellem Roskilde Festival, Naturli´ og Restaurant Lola. Restauranten har indbyggede benspænd med afsæt i FNs Verdensmål, og så skal den være plantebaseret, hvor animalske ingredienser kun tjener formål som krydderi på maden.

Personalet er unge med anden etnisk baggrund, som gerne vil have et ben ind i restaurationsbranchen – RF50 restauranten bliver deres ”grand finale”. Billetter kan købes i forsalg til foråret til en maxpris på 300,- for mad + ekstra for drikkevarer. Prisen skal sikre, at projektet går som minimum i 0, og at flest mulige har råd til oplevelsen. Restauranten vil være at finde ved sejlene på indre plads.

RF50 er også en fejring af 50 år med festivalmad, som har gennemgået en fantastisk udvikling, og det skal fejres med en Roskilde Festival madbog. Division Handel vil fortælle historien om almennyttighed gennem festivalkøkkenets udvikling; bogen er lavet af frivillige og er en fortælling om frivillighed, fortalt gennem frivilliges historier. Der vil også være opskrifter på kendte retter på festivalen, fx Dixie Burger.
Kogebogen udkommer i et begrænset oplag, men gøres tilgængelig i en onlineversion, så alle kan få en bid af kagen.

Flot fremmøde til RF50 Kick-off på Roskilde Festival Højskole, oktober 2019. Foto: Oliver Mellergaard

Disse var blot en bid af alle de ideer, der bliver arbejdet på i de forskellige divisioner for at gøre RF50 uforglemmelig. Det var også nyt fra Open Call – Unge Stemmer og folkene bag en ny affaldsplan, som RoskildeNyt bringer en artikel om i nær fremtid.

Skriv en kommentar