Til forskel fra flertallet af frivillige på festivalen er førstegangsfrivillig Magnus Sonne Chabert næsten blind. RoskildeNyt spurgte Magnus om, hvordan det er at være frivillig og synshandicappet på Roskilde Festival.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck

En smule kaffe ryger ved siden af filtret, da vinden tager fat, mens Magnus måler op. Stakkevis af papkrus til de kaffetørstige frivillige i Volunteers’ Village sættes sirligt frem på kaffebaren. Duften spreder sig og folk flokkes om den gratis saft- og kaffebod i de frivilliges landsby. Magnus stiller sig med et smil på læben klar til at slukke tørsten blandt hans hårdtarbejdende medfrivillige på en af årets varme dage.

Magnus var frivillig i saft- og kaffeboden på Roskilde Festival 2019. Her kan alle frivillige gratis tanke op på koffein og sukkervand. Foto: Arthur J. Cammelbeeck

Magnus er frivillig i saft- og kaffeboden i Roskilde Festivals Volunteers’ Village. Derudover har han nedsat syn. Når han ikke lige brygger kaffe til trængende festivaldeltagere er han en aktiv ung mand, som netop har løbet sit syvende halvmaraton og drømmer om at blive massør, når han næste februar færdiggør sin STU (Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse).

Det er tyveårige Magnus’ første gang som frivillig på Roskilde Festival; og faktisk også hans første gang på festivalen overhovedet. Som vi alle måske kan genkende fra vores første år som frivillig, kan det være svært at finde rundt på festivalpladsen, og det har det også været for Magnus. Han har dog sin ledsager Jonathan med sig, når han bevæger sig rundt på pladsen, og det giver noget forlomme. De to er tætte venner og har kendt hinanden i to år – Jonathan er nemlig også Magnus’ ledsager uden for frivilligregi.

“Roskilde Festival hjælper os i gang”

Magnus har ikke 100% nedsat syn – han bruger eksempelvis omrids af mennesker og bygninger til at orientere sig, og så gør han brug af stemmer og lyde, også når han bevæger sig rundt på festivalpladsen, men også når han klargør kaffe og saft i Volunteers’ Village.

Tjek på trykknapperne. Foto: Arthur J. Cammelbeeck

Derudover får Magnus hjælp af ledsageren Jonathan. Han hjælper for eksempel Magnus med at parre knapperne på kaffemaskinen med deres funktion, ramme kaffefiltret når der måles kaffe op og til at sætte kopper frem til de andre travle frivillige. Når først Jonathan har hjulpet Magnus i gang, bliver han straks mere selvkørende og bevæger sig frit rundt i den lille saft- og kaffebod med lavt til loftet og svalerede i baglokalet.

”Det er fedt, at Roskilde Festival tager aktivt imod synshandicappede og hjælper os i gang. Der er også god mulighed for at kunne få plads til ledsageren,” siger Magnus, da vi snakker om frivillighed på Roskilde Festival.

Plads til alle og højt til loftet

Det sociale samvær på frivilligteamet er vigtigt for Magnus. Hans indtryk er, at andre frivillige er åbne, hjælpsomme og interesserede i, hvordan det mon er at være frivillig og have nedsat syn, og han har intet problem med at svare på spørgsmål. Det er også vigtigt for Magnus, at man kan blive og få et godt grin og et par øl i Bar Rock efter en frivilligvagt.

Mere mokka på vej. Foto: Arthur J. Cammelbeeck

”Man er sig selv på en anden måde, end man normalt er,” siger Magnus om at være frivillig på Roskilde Festival. Magnus’ første indtryk af at være frivillig på Roskilde Festival er ekstremt godt. Hans oplevelse er at der plads til alle og højt til loftet, og han glæder sig allerede til at komme tilbage næste år. Måske som frivillig i Volunteers’ Garden’s wellness-telt.

Øget tilgængelighed på Roskilde Festival

Roskilde Festivals Handicapservice arbejder løbende for at øge tilgængeligheden for personer med forskellige funktionsnedsættelser, også i frivilligregi. Følg med i facebookgruppen Roskilde Festival Our Way.

I år var der blandt andet projektfokus på at forbedre blinde og svagtsynedes muligheder for at deltage på lige fod med alle andre på Roskilde Festival. Her deltog forskellige interesseorganisationer i at udvikle løsninger til blinde og svagtsynede inden for tilgængelighed, kommunikation og information.

Ny service gør festivallivet nemmere for handicappede

Roskilde Festival set fra en kørestol

Skriv en kommentar