SIND Ungdom var klar til at nedbryde tabuer om psykisk sårbarhed med komplimenter og dilemmaspil på Roskilde Festival 2019.

Foto: Inger Marie Helgasdatter Mulvad

Tusindvis af mennesker overalt, tung bas, spontane fester, vilde farver, glæde, sorg, begejstring, magteløshed… Roskilde Festival er fyldt med voldsomme sanseindtryk og store følelsesudsving, så man skulle måske tro, at festivalen ikke er et sted for unge med ondt i psyken.

Men ifølge Theodor Gjerding, der er formand i SIND Ungdom, gør Roskilde Festival faktisk meget for, at også psykisk sårbare skal føle sig velkomne på festivalen.

Foto: Inger Marie Helgasdatter Mulvad.

”Roskilde Festival har i år fået sat meget fokus på, hvordan man kan få en god festival, selvom man er psykisk sårbar, synes jeg. Der er flere campingområder, hvor man  kan trække sig tilbage og komme lidt ovenpå. Der er social  workers, man kan gå  til. Og så er Roskilde gode til at oplyse og italesætte psykisk sårbarhed,” fortæller Theodor Gjerding.

En del af oplysningsarbejdet står Theodor Gjerding faktisk selv for gennem SIND Ungdom, som til daglig arbejder med psykisk sårbare unge mellem 16 og 35 år. Arbejdet består typisk i at facilitere sociale fællesskaber for de unge i de 12 lokalforeninger rundt omkring i Danmark – og nu også på Roskilde Festival.

Dilemma på camping

Sammen med 20-25 frivillige, hvoraf hovedparten også arbejder frivilligt i SIND Ungdom, når der ikke er festival, er Theodor Gjerding på rundtur i campingområderne i festivalens opvarmningsdage. Til at få festivaldeltagerne op af campingstolene og i gang med samtalerne om, hvordan det kan være svært at være til, har de nogle redskaber med sig: Et dilemmaspil og en komplimentkasse.

Gang i samtalen på camping. Foto: Inger Marie Helgasdatter Mulvad.

I dilemmaspillet bliver campens beboere stillet over for en række dilemmaer, som de skal tage stilling til. Spørgsmålene starter i den lette ende: ”Må der være ananas på en pizza?”, men et par spørgsmål inde i spillet bliver det mere alvorligt: ”Du ser en pige ligge på græsset midt i et angstanfald. Reagerer du?”

Foto: Inger Marie Helgasdatter Mulvad

Spørgsmålene skal få deltagerne til at blive bedre til at tage stilling, argumentere for deres sag og til at sætte sig i andres sted.  Og så er der ellers flettet en masse relevante facts ind i spillet; eksempelvis hvordan man får fat i en social worker, hvis man møder nogen, der har det svært.

Det  gode kompliment

Det andet værktøj, SIND Ungdom har med sig rundt blandt telte, campingstole og pavilloner, er en lille kasse fyldt med badges. På dem er påtrykt komplimenter, som de deler ud til festivaldeltagerne – og så får de nogle nye komplimenter tilbage, der også bliver trykt på badges, som de tager med sig videre til næste camp. På den måde kommer en masse komplimenter i omløb fra lejr til lejr.

Foto: Inger Marie Helgasdatter Mulvad.

”Jeg fik selv et badge i går, hvor der stod ’du er bedre end en kebab’. Det er altså store ord på Roskilde!”, griner Theodor Gjerding og tilføjer, at komplimentkassen også er til for at starte en samtale om, hvad det gode kompliment er. At det ikke er sexistisk eller handler om overfladisk karaktergivning.

”Vi opdager, når vi snakker om komplimenter, at de unge faktisk gerne vil hinanden det godt, og at de også er helt klar på at tale med os om de her emner, selvom de sidder på tredjedagen og hænger lidt”, fortæller Theodor.

Foto: Inger Marie Helgasdatter Mulvad.

Roskilde Festival-debut med SIND Ungdom

En af de frivillige, der går rundt med dilemmaer og komplimenter, er Daniel Kristiansen, som er lokalformand og frivillig i SIND Ungdoms afdeling i Guldborgsund.

Hans opvækst har båret præg af turbulens og omsorgssvigt, og det har givet ham nogle psykiske udfordringer. Dem har han først og fremmest håndteret ved at hjælpe andre psykisk sårbare unge i SIND Ungdom. Og var det ikke for organisationen, ville han nok ikke have sat sine fødder på Roskilde Festival.

”Det er første gang, jeg er på Roskilde, og jeg tager også hjem i dag. Jeg kan godt lide stemningen og konceptet, men jeg skal hjem og have ro, et ordentligt bad og ordentlig mad,” siger Daniel Kristiansen og rynker lidt på næsen.

Han  synes dog, at arbejdet med SIND Ungdom  har været en positiv oplevelse og kunne godt finde på at besøge festivalen en anden gang.

”Nu hvor jeg har fået lidt smag for det, kunne jeg godt finde  på at komme igen, hvis der nu var en  artist, jeg mega gerne ville høre.  Men havde jeg ikke været  frivillig, ville jeg ikke tidligere have skænket det en tanke,” siger han efterfulgt af et forsigtigt grin.

Optimale rammer for at nedbryde tabuer

Ifølge Theodor Gjerding får en organisation som SIND Ungdom virkelig meget ud af at være med på Roskilde Festival.

”Hvor møder du ellers 80.000 primært unge mennesker, hvor får man ellers fat i dem? Vi arbejder for at få nedbrudt tabuerne for psykisk sårbarhed, og det har Roskilde givet os ret optimale rammer for. Og vores frivillige får mulighed for virkelig at være ambassadører for sagen, de får virkelig lov til at udfolde sig og føle, at de gør noget for andre,” fortæller Theodor Gjerding, helt uden at skjule sin begejstring.

SIND Ungdom var Solidaritypartner på RF19

SIND Ungdom er en af partnerne i Solidaritykampagnen på Roskilde Festival 2019, der sætter fokus på fællesskab og solidaritets betydning for vores alle sammens fremtid.

SIND Ungdom arbejder for et samfund, hvor ingen unge føler sig alene eller isolerede, men i stedet møder forståelse, respekt og anerkendelse, når de selv eller deres nærmeste bliver ramt af psykisk sårbarhed.

Skriv en kommentar