Et omfattende planlægningsarbejde har resulteret i knivskarp bemanding af toiletterne. Målet er at ingen skal mangle lokumsrulle på Roskilde Festival. RoskildeNyt har taget pulsen på toiletsituationen, og undersøgt hvordan det er at være servicevært ved toiletterne.

Foto: Rasmus Kongsgaard

Dakke dak-musik pumper ud af højtalerne fra et de omkringliggende telte i N. Solen gemmer sig bag lammeformede skyer, og en let brise af urin florerer i luften. Ujævne rækker af festivalgængere står i kø til de to toiletvogne ved N2. Ved en af metalvaskene er en pige i færd med at børste tænder. En anden vasker hænder.

Jacob Toft Petersen på 19 år og Emil Skriver Outzen på 18 år er netop mødt ind til deres første vagt som serviceværter ved toiletterne. Iført orange veste, sorte bæltetasker og hvide gummihandsker er de klar til at tjekke, at alle toiletbåse er forsynet med toiletpapir, at skifte madameposer og i det hele taget sørge for toiletterne ser pæne ud.

”Vi ville hellere have en anden vagt, da vi tænkte, at det godt kunne gå hen og blive lidt klamt. Men det er ikke så slemt, når man er her, ” siger Emil Skriver Outzen og kigger på Jacob Toft Petersen, som tilføjer:

”Vi havde frygtet, at vi skulle vi skulle rode rundt ned i toiletterne, men der kommer heldigvis nogle andre og gør toiletterne rene, hvis de er alt for klamme.”

Emil og Jacob ser det som en klar fordel at være frivillig sammen med en ven. Foto: Rasmus Kongsgaard

Døgnbemandede toiletøer

For at undgå endnu et år med mangel på toiletpapir begyndte Hans Jessen, der er Teamleder for Bad og toiletter allerede at planlægge indsatsen for dette års festival i september sidste år. Han har sammen med tre andre ansvarlige lavet tydelige manualer for, hvad der skal være på toiletterne, og også beskrivelser af, hvad det vil sige at passe toiletterne.

”Manualerne beskriver, hvor mange serviceværter, der skal være ved hver toiletø, hvilke materialer, der skal være, og hvor tit toiletterne skal efterses og rengøres,” siger Hans Jessen.

I modsætning til tidligere, hvor man havde ansvar for et specifikt område, skal man som servicevært rokere rundt. Det vil sige, at man udover at skulle sikre sig at festivalpladsen er pæn også har noget af sin vagt ved en toiletø. Det er primært foreningsfrivillige, der er serviceværter.

”Med den nye model undgår man at skulle stå 32 timer ved et lokum.” siger Hans Jessen og uddyber, at man eksempelvis kan have fire vagter, hvor man ronderer på pladsen, og at man så kan have en halv vagt ved toiletterne. Hans Jessen fortæller også, at toiletøerne vil være bemandet med to serviceværter alle døgnets 24 timer.

”Vores målsætning er, at der ikke er nogen, der kommer til at møde et toilet uden toiletpapir, og at toiletterne er i rimelig stand. Vi kan selvfølgelig ikke undgå, at nogen efterlader toilettet uhumsk nede i kummen. Men derfra og til at man kommer tilbage nogle timer efter og det ser lige sådan ud – det kommer man ikke ud for.”

Tiden går hurtigt som toiletvært

Emil Skriver Outzen og Jacob Toft Petersen går fra toiletbås til toiletbås. Åbner døren og stikker hovedet ind i de kabiner, hvor der ikke er optaget. De har begge en rulle toiletpapir i hånden. Ud over rullen med toiletpapir i den ene hånd, har Emil Skriver Outzen en nøgle i den anden hånd. Den skal de bruge, hvis et toilet er så ulækkert, at andre kræfter må træde til for at gøre det rent.

”Er det jord, der ligger på gulvet?” spøger Jacob Toft Pedersen og vender hovedet væk fra toiletkabinen han står ved. En kraftig dunst står ud af dørens åbning. Emil Skriver Outzen træder op på metaltrappen, som Jacob Toft Petersen stod på for få sekunder siden. Han kigger ind på toilettet. De kigger på hinanden og bliver enige om at låse døren til toilettet, så RTR-teamet, der er et kombineret slamsuger og toiletvaskefirma, kan tage sig af rengøringen.

Emil Skriver Outzen og Jacob Toft Petersen havde for nogle få dage siden en vagt, hvor de skulle samle skrald på festivalpladsen. Af skraldetjansen og toilettjansen vil Jacob Toft Petersen helst samle skrald. Emil Skriver Outzen derimod vil hellere tager endnu en vagt ved en toiletø.

”Tiden går hurtigere ved toiletterne, end når man samler skrald. Der sker noget hele tiden. Det gør der ikke rigtig, når man samler skrald, hvor det meget er det samme hele tiden,” siger Emil Skriver Outzen og Jacob Toft Petersen supplerer.

”Det er meget hyggeligt at gøre det sammen med sin ven. Det ville være kedeligt at skulle stå her alene, og så er det meget enkelt, det vi skal.”

Ordnung muss sein – også i toiletkøen. Foto: Rasmus Kongsgaard

Ny organisering

Her nogle dage efter Roskilde Festival 2019 med toiletter og det hele er blevet indtaget af frivillige og betalende gæster, mener Hans Jessen at indsatsen for toiletterne er gået nogenlunde som han havde forventet. Han har dog oplevet, at enkelte foreninger ikke har ment, at det var deres job at passe toiletterne.

”Der er nogle foreninger, der hænger sig i, at de ikke længere er sikkerhedsvagter men serviceværter, der også har ansvar for at passe toiletterne,” siger Hans Jessen, der dog mener, at det går godt samlet set med det nye koncept. Han påpeger, at det nok snarere er et spørgsmål om, at foreningerne lige skal vænne sig til den nye organisering som serviceværter i stedet for sikkerhedsvagter.

Hans Jessen fortæller, at han løbende får meldinger fra RTR, om hvordan toiletterne ser ud, og at han undervejs også vil have møder med foreningerne, så de kan evaluere indsatsen og tage en dialog om eventuelle forbedringer.

I mellemtiden kan vi glæde os over trygheden ved at vide, at der er papir på toiletterne.

Skriv en kommentar