Cardi B er sigtet for opfordring til vold, Phil Anselmo for at heile på scenen – men må de stadig optræde på årets festival? Roskilde Festivals Program- og divisionschef, Anders Wahrén svarer på spørgsmål om, hvor grænsen går.

Der har de sidste år været en del diskussioner om musikere, der er kommet på kant med loven – og hvordan man efterfølgende forholder sig til deres kunst. Den danske kunstner Lukas Graham brændte nallerne, da han hyldede den afdøde rapper XXXTentacion med et covernummer. Rapperen var nemlig anmeldt for vold på sin ekskæreste. På samme måde har det været til diskussion, om man med ren samvittighed kunne sætte ‘Billie Jean’ på højtaleren, efter de mange pædofilianklager mod Michael Jackson.

Som Danmarks største festival har Roskilde Festival stor indflydelse på kulturlivet og tiltrækker hvert år tusindvis af helt ungefestivalgængere. Vi stillede derfor program- og divisionschef Anders Wahrén spørgsmålet om der en grænse for, hvem der på spille på Roskilde Festival?

Der har før været kritik af festivalen i forbindelse med bookning af kunsterne som Phil Anselmo, da der findes en video fra 2016, hvor han heiler på scenen. Har festivalen retningslinjer, når det gælder booking af kunstnere i forhold til kriminalitet, racisme, vold, stoffer etc.? 

”Vi har ret vide rammer for kunstnerisk frihed, og vi prøver at skille kunsten fra kunstneren i de tilfælde, hvor det kan lade sig gøre. Men der er grænser for, hvad vi vil præsentere, det er bare utroligt svært at nedfælde sort/hvide retningslinjer for, hvad der er tilladt adfærd. Kunsten skal kunne provokere og give stof til eftertanke, og det får den ikke rum til, hvis det bliver for kontrolleret og korrekt.”

Phil Anselmo spillede også sidste år på Roskilde Festival. Foto: Kim Matthäi Leland

Må man spille på Roskilde Festivalen, hvis man har pletter på straffeattesten?

”I det tænkte eksempel, at en musiker begår noget kriminelt og bliver straffet med frihedsberøvelse af den ene eller anden art – det kan jo også være udrejse- eller indrejseforbud f.eks. – så har domstolene taget stilling til straffen, og så vil det automatisk betyde, at de ikke kan optræde hos os. Men efter afsonet straf, bør vi behandle dem på samme måde som alle andre.”

Hvad hvis man er sigtet, men ikke dømt endnu? (Carbi B er fx aldrig blev dømt, kun sigtet for opfordring til vold).

”Generelt er man jo i de fleste retssamfund uskyldig til det modsatte er bevist, og det gælder også for rappere. Der kan være gråzoner, særligt hvor kunst og handlinger hænger sammen, hvor vi nok vil vurdere, at det er mest hensigtsmæssigt at vente med at præsentere en kunstner til evt. verserende sager er afgjort.”

I det tænkte eksempel at Phil Anselmo (eller en anden kunster) opfører sig racistisk eller voldeligt på scenen, hvad er så proceduren fra Roskilde Festivals side? Skrider man til handling? Eller blander festivalen sig ikke i, hvad der sker på scenen? 

”Kunstnere har frihed til at synge, spille, male osv. som de vil. Men de er underlagt samme regler som vi andre og må ikke opildne til vold eller diskrimination og i tilfælde af at det sker, så vil vi gribe ind, ligesom i andre tilfælde, hvor vi mener at vores deltagere er i fare pga. noget der sker under en koncert.” 

Mener du, at I har et ansvar for, at der ikke forgår fx racistiske udtaler på scenen? 

”Vi har et ansvar for, at alle føler sig velkomne og trygge på Roskilde Festival. Det skal vi balancere med den kunstneriske frihed, så godt vi overhovedet kan.”

Hugo Helmig har aflyst sin koncert på årets festival, da han fortsat er i behandling for sit stofmisbrug. Pressefoto

Roskilde har stor indflydelse på kulturlivet og mange af festivalgæsterne er meget unge mennesker. Hugo Helmig* blev fx indlagt for et stofmisbrug. Hvordan vurderer I, om festivalens kan stå inde for musikeren som privatperson? 

”Som tidligere sagt, så mener vi at man i de fleste tilfælde godt kan adskille kunst og kunstner.” 

Har det sat gang i diskussionerne på kontoret? Kan I mærke en stigende interesse for, hvem kunstnerne er udover deres musik?

”Diskussionerne har hele tiden været der, men vi kan godt mærke at der er større fokus på det fra vores omverden end tidligere. Men det har vi ikke noget problem med.”

Disse omdiskuterede kunstnere spiller på Roskilde Festival 2019

Cardi B: I marts 2019 begyndte en tre år gammel video af Carbi B at florere på nettet.  I videoen fortæller hun om sin fortid som stripper i New York, og hvordan hun tidligere har bedøvet og bestjålet mænd, som ville have sex med hende. Hun blev også i 2018 anklaget for vold mod sine søstre på stripklubben Angels Strip Club i New York, hvor de arbejder som bartendere.

Hugo Helmig: Den 9. marts i år blev Hugo Helmig anholdt af politiet, da han løb rundt ude på gaden i psykotisk tilstand. Han fortalte senere, at han var høj på kokain og har efterfølgende været i behandling for sit misbrug. 

*Hugo Helmig valgte senere af aflyse hele sin sommerturné, inklusiv koncerten på Roskilde Festival, da han fortsat modtager behandling for sit misbrug.

Phil Anselmo fra Pantera:I 2015 afsluttede Anselmo en koncert med at heile og råbe ”white power”. Optræden blev filmet og lagt på Youtube. Anselmo var efterfølgende ud og undskylde. Han er også blevet anklaget for vold, da han til en koncert slog en person i hoved med en mirkofon, så vedkommende måtte på hospitalet. 

Skriv en kommentar