Hos Roskilde Festival ønsker vi at skabe en festival uden negativ miljøpåvirkning. Det er en udfordring, vi kun kan løse i fællesskab. I samarbejde med Den Grønne Studenterbevægelse guider vi til, hvordan du kan gøre en stor forskel med små handlinger.

FOTO: ANNA TARP KLODE

Roskilde Festival har en ambition om at bidrage til varig forandring i retning af en mere bæredygtig verden – både socialt, miljømæssigt og kulturelt. Du er med til at skabe den varige forandring.

Som frivillig er du en ambassadør for Roskilde Festivals værdier og et forbillede for de 80.000 festglade festivalgæster. Derfor er det vigtigt, at du går forrest og tager et bæredygtigt ansvar. Men hvordan? I samarbejde med Den Grønne Studenterbevægelse giver vi dig her 5 gode råd til, hvordan du kan tage mere bæredygtigt på Roskilde Festival.

Mytedræberen » Myte: ”Roskilde Festivals affaldsproblem er så stort, at det ikke gør nogen forskel, hvad jeg gør.” » Fakta: Du gør hele forskellen. Roskilde Festival er et fællesskab. Du er festivalen. Du skaber campingområdets kultur og adfærd, og du er med til at bestemme begivenhedens fodaftryk.


5 råd til at tage bæredygtigt på festival

1. INVESTER I KVALITETSPRODUKTER, SOM KAN GENBRUGES I MANGE ÅR
En stor del af Roskilde Festivals affald består af campingudstyr, som er af dårlig kvalitet og derfor ikke kan genbruges. Samtidig er materialerne, som udstyret består af, ikke egnet til genanvendelse.

Der er en stor klimabelastning forbundet med indvinding af materialer, produktion og transport. Flere af produkterne er desuden lavet af fossile materialer. Der er mange luftmadrasser (blandt andet de klassiske blå) og telte, som indeholder blød PVC, der er meget miljøskadeligt. PVC-holdigt affald er svært at genbruge og er giftigt at brænde. Derfor skal det deponeres, og problemet efterlades dermed til fremtidige generationer.

Derfor er det bedste, du kan gøre for klimaet at købe telt, soveposer, luftmadrasser, pavilloner og alt andet udstyr i god kvalitet. Selvom det måske koster lidt mere i år, vil du også blive glad for det næste år. Samtidig slipper du for at skulle rulle din campingstol ind i gaffatape om og om igen, men i stedet være flyvende i en konge(camping)stol.

FOTO: KIM MATTHAI LELAND

2. LÆG EN EXITPLAN FOR, HVORDAN DU KOMMER HJEM MED ALLE DINE TING
Det er ofte lørdag nat eller søndag morgen, når festivalen er slut, og du har de ondeste tømmermænd, at det bliver svært at overskue, hvordan du får sit udstyr med hjem. Bekvemmelighed bliver førsteprioritet, og det er ikke alt, du tog med dig på festivalen, som du orker at tage med hjem igen. Problemet er bare, at alt, der bliver efterladt på pladsen, bliver til affald.

Mytedræberen » Myte: ”Jeg betaler for, at Roskilde Festival rydder op efter mig. Det er inkluderet i billetprisen.” » Fakta: Roskilde Festival bruger hvert år 8 millioner kroner på efteroprydning. De penge ville vi meget hellere brug på musik, velgørenhed og festival.


Derfor er det godt at have lavet en exitstrategi, hvor du og lejren har planlagt, hvordan I sikrer oprydning, og at alle medbragte ting også kommer med hjem. Læg planen sammen med din lejr, inden I nærmer jer lørdag og ikke kan overskue noget.

3. TAL KLIMA MED DIN LEJR OG MEDFRIVILLIGE
Brug planlægningen af festivalen som anledning til at tale om klima og bæredygtighed med dine venner. Hvis I kan blive enige om at købe bedre udstyr og tage toget hjem i fællesskab, bliver det meget nemmere at holde hinanden op på det. Lav nogle aftaler på forhånd, så I gør det nemt for jer selv at træffe de gode valg.

Læs også: ”Jeg tænker ikke, at det er uopnåeligt, at Roskilde Festival bliver 100% genanvendelig”

4. SKIFT DÅSETUN OG LEVERPOSTEJ UD MED KIKÆRTER OG BAKED BEANS
Fødevareforbrug har også en stor miljø- og klimapåvirkning. Beregninger fra tænketanken Concito viser, at den største forskel, du kan gøre for klimaet, når det kommer til mad, er at skifte kød og mælkeprodukter ud med plantemad.

Pak derfor din taske fuld af gode proteiner fra planteriget. En bonus er, at de fleste plantesmørepålæg på glas eller i dåse ikke behøver at være på køl.

FOTO: LUNA STAGE

5. TAG OFFENTLIG TRANSPORT TIL FESTIVALEN
Transport er en væsentlig klimasynder, så tænk over dit eget forbrug. Tag toget til festivalen eller kør flere sammen i en bil, hvis toget ikke er muligt. Man kan desuden tage toget helt til Roskilde Festivals egen station. Du skal bare skifte tog på Roskilde Station.

Skriv en kommentar