Rekordoverskud, donationsoverraskelse og et bestyrelsesvalg, der betød et farvel til den siddende formand – den årlige generalforsamling var en begivenhedsrig aften.  

Generalforsamling. Tyg lige på ordet. Det smager lidt af tør agurk fra Spanien på den forkerte årstid. Men heldigvis blev vi glædeligt overrasket torsdag den 4. april. Den årlige generalforsamling var alt andet end en kedelig affære.

RoskildeNyt var selvfølgelig med og bringer her en reportage fra en aften, hvor spændingen også blev akkompagneret af skrigende, men flotte orange omgivelser og et glædeligt gensyn med frivillige.

Det lange opløb bød på fællessang

”Vi kan vel ikke komme tættere på, når nu vi ikke kan være på græs” – lyder det dobbelttydigt fra talerstolen, da administrerende direktør Signe Lopdrup byder foreningens medlemmer velkommen.

I aftenens anledning har vi nemlig fundet os til rette i det skrigorange fælleslokale på Roskilde Festivals nye højskole, der ligger klos op ad Rockmuseet Ragnarok – midt mellem festivalpladsen og festivalens daglige hovedkontor, Havstensvej 11.

Folk tager plads i det skrig orange fælleslokale på Roskilde Festival Højskole, mens formanden indtager talestolen. Foto: Sidsel Duch Langpap

Kort efter får vi lov at hilse på højskolens allerførste årgang, der har forberedt en højskoleklassiker – nemlig fællessang. Og selvfølgelig har Simon Kvamm og co. skrevet en højskolesang specielt til Roskilde Festivals højskole.

”At dø er at rejse” hedder den nye højskoleklassiker (vi krydser fingre) – og de unge sangglade elever får da også resten af salen til at synge med. Se et uddrag herunder.

Roskilde Festival Højskole synger Roskilde Festival velkommen med en helt ny højskolesang.

Årets store donation går til…

Talskvinde Christina Bilde går på scenen. Hun byder organisationen RAPPOLITICS på scenen. RAPPOLITICS er en organisation, der arbejder for at styrke unge stemmer på tværs af kunst og aktivisme. Via rap, poesi og andre kreative udtryksformer skaber de  rammer for unge flygtninge og giver plads til deres fortællinger på en scene, der bryder med fordomme, frygt og barrierer mellem unge.

Det er tydeligt at mærke salens begejstring, da Christina Bilde overrækker Mathias Findalen fra RAPPOLITICS en donation på 900.000 kroner.

Projekleder fra RAPPOLITICS Mathias Findalen modtager 900.000 kroner i donation af Roskilde Festival under generalforsamlingen 2019. Foto: Sidsel Duch Langpap

”RAPPOLITICS er en organisation, der passer ret godt på de mål, vi har med vores donationer. Vi støtter jer, fordi I arbejder på tværs af kunst og aktivisme og med emner som musik, kunst, unge og frivillighed. Vores samarbejde startede i 2010, hvor vi gav jer en donation, der var øremærket et ungecenter i Bolivia. I dag er I et af de største kreative netværk for unge mennesker med flygtningebaggrund. Det er ret sejt”, siger Christina Bilde.

Rekordhøjt overskud

Højskolens køkken har lige netop serveret en smagfuld omgang aftensmad fra det asiatiske køkken, da bestyrelsesformand Steen Jørgensen prikker hul på den officielle del af generalforsamlingen. Årsberetning og valg til bestyrelsen.

Fra talerstolen kan formanden berette om et overskud på 19,2 mio. kroner til velgørenhed.

“Det der er grundlæggende for at have en succesrig virksomhed, er, at man behandler sine medarbejdere godt”

– Mikael Toldberg, frivillig

Endnu mere opsigtsvækkende er det, at det samlede overskud slår alle rekorder på 32,6 mio. kroner. Det samlede overskud tæller også overskuddet fra de mange foreninger, organisationer og virksomheder, der er med til at få festivalen til at løbe rundt.

”Roskilde Festival resulterede i et rekordhøjt overskud. 2018 blev et år, hvor vi gik nye veje ift. bæredygtighed, gastronomi og hvor vi imponerede med ny opsigtsvækkende kunst – og selvfølgelig fik vi de nye vandskyllende toiletter. Det kræver et samarbejde på tværs for at sådan et resultat skal lykkes,” lyder det fra en tilfreds formand fra talerstolen.

Ingen genvalg til Steen Jørgensen

Spændingen når sit højdepunkt, da valgresultatet bekendtgør, at det bliver et farvel til Steen Jørgensen, der har arbejdet for bestyrelsen igennem de sidste 17 år. Steen Jørgensen, der til dagligt er direktør på spillestedet Vega, bliver en svær mand at undvære. Det er da også både dybfølt og ærligt, da bestyrelsen takker Steen for hans indsats og hårde arbejde.

Resten af lokalet kvitterer med stående klapsalver til den afgående formand.

LÆS OGSÅ: Lars Frelle er ny bestyrelsesformand i Foreningen Roskilde Festival

Men allerede inden afsløringen af resultatet ligger det lidt i luften, at der muligvis er et formandsskifte i vente. Den nye kandidat Thomas Windfeldt Arnø, som i mange år har stået for armbånd, får i hvert fald et bemærkelsesværdigt stort bifald efter sin valgtale.

Bedre forhold til de frivillige

Samtidigt ytrer flere frivillige ønske om forandring, da RoskildeNyt vejrer stemningen i lokalet lige før valgresultatet offentliggøres.

Mikael Toldberg arbejder med transport af artisterne på Roskilde Festival. Han mener ikke, at man tager sig godt nok af de frivillige. De unge frivillige bliver ikke hængende længe nok til, at de kan erstatte de meget erfarne frivillige, som stopper grundet alder.

“Det der er grundlæggende for at have en succesrig virksomhed, er, at man behandler sine medarbejdere godt. Hvis man behandler sine medarbejdere godt, gør de også et godt stykke arbejde, og så bliver de også hængende,” siger Mikael Toldberg.

Der var fore kandidater til bestyrelsen, men kun to pladser. Foto: Sidsel Duch Langpap

Derfor har Mikael Toldberg stemt på Marianne Ifversen og den helt nye kandidat Thomas Windfeldt Arnø. De går nemlig begge til valg på bedre forhold for de frivillige.

Han bakkes op af Rune Thorup, der arbejder bag Orange Scene, og som også har stemt på Thomas Windfeldt Arnø og Marianne Ifversen.

Rune Thorup mener, at der bliver taget for mange beslutninger over hovedet på det frivillige.

“For fem år siden havde vi aldrig nogle rekrutteringsproblemer, men så lavede man pludselig nogle regler i forhold til rekruttering af unge mennesker. Og jeg synes ikke, vi fik en ordentlig forklaring på det.”

Den nye dreng i klassen

Ud over de to siddende bestyrelsesmedlemmer Steen Jørgensen og Marianne Ifversen er der denne aften to helt nye kandidater, Thomas Windfeldt Arnø og Jeppe Forchhammer, på valg.

Du kan læse om de forskellige kandidater på RoskildeNyt. Læs om Steen Jørgensen, Marianne Ifversen, Thomas Windfeldt Arnø eller Jeppe Forchhammer.

Ikke overraskende går de to bestyrelsesposter til den siddende kandidat Marianne Ifversen og den nye kandidat Thomas Windfeldt Arnø.

Marianne Ifversen blev genvalgt til bestyrelsen, mens Thomas Windfeldt Arnø blev stemt ind som helt ny kandidat. Det betød, at Steen Jørgensen ikke fik en plads og måtte gå af som formand. Foto: Sidsel Duch Langpap

Thomas Windfeldt Arnø er måske ny mand i bestyrelsen, men han er bestemt ikke ny i Roskilde Festival-regi. Den nye bestyrelsesmand har således været frivillig på festivalen de sidste 19 år – og medlem af foreningen i 17 år.

Vi når lige at fange Thomas Windfeldt Arnø mellem de mange lykønskninger og håndtryk.

”Altså jeg er bare rigtig overvældet og glad. Det er trist, at vi skal sige farvel til Steen – hans indsats samt mange års erfaringer vil være fraværende, og det kommer vi til at mærke. Men jeg glæder mig enormt meget. Der er to temaer, der er vigtige at holde fortsat fokus på: konkurrencesituationen og vores strategiarbejde. Roskilde Festival er ikke længere en lille forening, men en stor kulturmanifestation, der har brug for, at vi evner at sætte kompetencer, viden og engagement i spil.”  

Skriv en kommentar