I efteråret åbnede Roskilde Festival op for, at frivillige kunne nominere deres bud på modtagere af donationer, der er til gavn for børn og unge. Mød en af de glade modtagere, Læs for Livet, der vil bruge midlerne til at nå ud til endnu flere udsatte børn og unge.

Læs for Livet er en nonprofitorganisation, der blev stiftet i 2012. Siden da har Læs for Livet doneret over 150 biblioteker til institutioner over hele landet. Bibliotekerne doneres til institutioner, hvor udsatte børn og unge opholder sig. Det er f.eks. børnehjem, familieafdelinger, opvækstinstitutioner og ungdomspensioner.


”Bøger gør verden større og giver indblik i andre måder at handle og leve på”.

– Laura Emilie Buch Rahbek, udviklingskonsulent hos Læs for Livet.

Et Læs for Livet bibliotek består af mellem 400 og 1000 bøger, som er skræddersyet til hver enkelt institution. Bøgerne varierer både i genrer og sværhedsgrad, samtidig med at de tager udgangspunkt i børnenes egne ønsker og behov. Når bøgerne er leveret til institutionerne, må der ikke føres voksenkontrol med dem, da det er meningen, at børnene selv skal bestemme over dem og få en tryghed med dem.

Flere bogsamtaler og skræddersyede biblioteker

Roskilde Festival donerer 250.000 kr. til Læs for Livet, der skal hjælpe med at give børn og unge øget adgang til appellerende litteratur, der kan gøre dem klar til at indgå i positive fællesskaber.

”Helt konkret kan vi med donationen afholde bogsamtaler og donere skræddersyede biblioteker til fem institutioner for udsatte børn og unge i Danmark. Det er en vej til læselyst for ca. 60 udsatte børn og unge, og på sigt vil donationen komme mange flere til gode, idet at nye tilflyttere også får glæde af biblioteket, og at vi løbende opdaterer bibliotekerne, og blandt andet også tilbyder at eftersende ’ønskebøger’ til nye tilflyttere på institutionerne,” siger Læs for Livets udviklingskonsulent Laura Emilie Buch Rahbek.

Læs for Livet er også hele tiden på udkig efter nye måder at nå ud til flere udsatte børn og unge. Eksempelvis er de begyndt at samarbejde med familiebehandlere og plejefamiliekonsulenter om at få dem til at tage bøger med ud i de udsatte småbørnsfamilier. På denne måde rækker man ud til udsatte børn tidligere og inden, de evt. bliver anbragt.

En nøgle til social forandring

Læs for Livet ser et meget stort potentiale for social forandring i bøgerne. De mener, at jo tidligere man som barn knækker koden til lystlæsning og bøgernes verden, jo større glæde kan man få af bøgerne igennem livet

”Bøger gør verden større og giver indblik i andre måder at handle og leve på. Det er væsentligt for alle børn, men kan være særligt vigtigt for udsatte børn og unge, der måske mangler rollemodeller i deres eget liv,” fortæller Laura Emilie Buch Rahbek.

Læsningen rykker børnene rent socialt og kan samtidig fungere som et tilflugtssted. Nogle kan have brug for bøger, der er langt fra hverdagens verden og på den måde være et tiltrængt break fra en ellers hård virkelighed.

Andre gange kan litteraturen bruges til at arbejde med identitet og spejling, og det er derfor Læs for Livets mission at gøre læsning relevant og spændende for børn, så gode læseoplevelser kan hjælpe dem ved problemstillinger i livet.

Udover at give gode oplevelser og inspiration, så er lystlæsning for børnene også væsentlig for at udvikle læseevnen. Gode læseevner er den væsentligste forudsætning for et udbytterigt skoleforløb, og for senere at kunne vælge den uddannelse og det liv, man ønsker sig. Derfor er styrkelse af læseevnen i sig selv også en vej til at skabe social forandring.

Læs for Livet sammensætter biblioteker, så de er skræddersyede til den enkelte institution. Foto: Læs for Livet

Øget adgang til bøger

For Læs for Livet kan en succeshistorie bestå af mange ting, men at give børn og unge adgang til litteratur er altid en succes i sig selv.

”Vi har netop doneret et bibliotek til en døgninstitution, som lige har meldt tilbage, at alle børnene nu har fået bøger ind på deres værelser, og er begyndt at læse i deres senge om morgenen, fordi institutionen har en regel om at børnene først må stå op klokken otte. Det er også noget, vi bliver glade for at høre”, fortæller Laura Emilie Buch Rahbek.

I mange tilfælde hjælper Læs for Livets biblioteker børn og unge, der ikke har lyst eller mulighed for at tage på et fysisk bibliotek. Et problem, mange af børnene møder, er, at folkebiblioteket er et uvant og uoverskueligt rum at navigere i. Et rum, vi andre som er vokset op omkring bøger, har lært at færdes i.

“Mange af vores frivillige har selv oplevet, at bøger har gjort en forskel for dem, og det vil de gerne give videre”.

– Laura Emilie Buch Rahbæk, udviklingskonsulent hos Læs for Livet.

Mange af de anbragte børn og unge kommer fra bogfremmede hjem og har store huller i deres skolegang. De er ikke blevet indført i bibliotekets systemer og har ikke lært at bruge selvbetjening for udlån og aflevering.

For andre kan det være helt praktiske forhold, der gør, at de ikke har mulighed for at tilgå de fysiske biblioteker, f.eks. afstand til bibliotekerne eller manglende lånerkort. Med Læs for Livets biblioteker, kommer bøgerne til børnene – udvalgt og leveret af organisationens frivillige.

Frivillige udgør fundamentet

Læs for Livet har knap 40 frivillige, som brænder for litteraturen og for at gøre en forskel for udsatte børn og unge. De frivillige står for en meget stor del af kerneopgaverne i Læs for Livet og hjælper med at holde sekretariatet åbent, så privatpersoner og forfattere kan komme forbi og donere bøger.

”Mange af vores frivillige har selv oplevet, at bøger har gjort en forskel for dem, og det vil de gerne give videre. Det er helt klart det vigtigste, men derudover så sætter vores frivillige også stor pris på, at vi har et hyggeligt socialt fællesskab, og at man kan gå og småsludre over bøgerne,” siger Laura Emilie Buch Rahbek.

Det er også frivillige litteraturguides, som tager ud og taler med børnene og de unge om deres bogønsker. Det er højt fagligt specialiserede frivillige, som er gode til at tale med børnene og som samtidig har fingeren på pulsen inde for den nyeste børne- og ungdomslitteratur.

Det er også frivillige, der står for at sortere bøger, bygge biblioteker og som henter bøger rundt omkring i landet.

Donationen fra Roskilde Festival gør det muligt for de frivillige at komme ud til endnu flere udsatte børn og unge. Laura Emilie Buch Rahbek fortæller, at dét, børnene har brug for, er opbakning, hjælp og tiltro fra de voksne til selv at finde mening i bøgerne: ”De skal blot have de rigtige bøger, der matcher deres interesser, og den rigtige opbakning fra deres voksne – det er blandt andet det vi håber at kunne hjælpe med.”

Læs mere om Læs for Livet på www.laesforlivet.dk/, hvor du finder information om organisationens arbejde.

Vil du læse mere om de andre donationsmodtagere? Så klik her.

Ny donationsindsats i foråret

Roskilde Festival åbner op for nomineringer igen til april, hvor det denne gang er alle der kan indstille sine kandidater. Fokus vil være på solidaritet med henblik på børn og unge.

Læs mere om Roskilde Festivals donationsarbejde her.

Skriv en kommentar