For første gang i år er fagforeningen FOA med på festivalen med et korps, der hjælper handicappede festivaldeltagere og deres hjælpere. 

Sidder din kørestol fast i et uventet hul på vejen, er batteriet i kørestolen gået dødt eller bliver du ramt af pludselig angst midt i campingpladsens inferno af farver, fest og fornøjelser? Fat mod, hjælpen er på vej! I år er der nemlig kommet et korps, der er helliget til at hjælpe festivaldeltagere med alskens handicap med de akutte problemer, der kan opstå i festivalugens løb.

Du synes sikkert, at mange af dagens praktiske gøremål er lidt mere besværlige, når du er på Roskilde Festival, end de er derhjemme. At komme i bad, få mad eller bare at transportere sig rundt kan give udfordringer. Det gælder også, hvis du har et fysisk eller mentalt handicap. Derfor har fagforbundet FOA gjort sin entré på Roskilde Festival med det formål at gøre det lidt nemmere at være på festival, selvom man sidder i kørestol, lider af autisme eller på anden vis har flere udfordringer end de fleste.

Fotograf: Rasmus Kongsgaard
Fotograf: Rasmus Kongsgaard

Festival uden knas

Fagforbundet FOA, som også er fagforeningen for handicaphjælpere, står blandt andet bag et frivilligkorps, der er til rådighed fra kl. 10 om morgenen til 1 om natten. Korpset har base i FOAs lounge på HandiCamp-området, hvor der er åbent for alle, og ellers kan de lynhurtigt nås via telefon, uanset hvor på pladsen man befinder sig.

FOAs frivilligkorps kan under afviklingen af Roskilde Festival 2018 nås mellem kl. 11 og frem til midnat hver dag på telefonnummer 40 41 72 68. I folderen her kan du få overblik over alle FOAs aktiviteter og tilbud til handicappede på årets festival.

En af de frivillige er Tina-Malene Hansen, der også uden for Roskilde Festival er ansat i FOA.  Hun forklarer, at FOAs frivilligkorps ikke er handicaphjælpere, men er til stede for at give en ekstra hånd her og der, så både de handicappede og deres ledsagere får en sjovere festival.

“Vi tager jo ikke deres arbejde, for vi går ikke ind og er handicaphjælpere, men vi ser på, hvordan vi kan understøtte, så de ikke har en festival, hvor der er for meget knas.”

Fotograf: Rasmus Kongsgaard
Fotograf: Rasmus Kongsgaard

Alle skal have lov til at være en del af fællesskabet

Tina-Malene Hansen kalder sig selv en af ‘de mere garvede’ i frivilligkorpset og holder mest til i loungen, hvor hun serverer gratis kaffe, te og vand og sørger for trygge rammer, hvor både handicappede festivalgængere og deres hjælpere kan få lidt ro til hovedet.

Alex Bagger, en af de andre frivillige i korpset, er i gang med at uddanne sig til SOSU-assistent, og på Roskilde Festival fungerer han som runner.

“Hvis nogen sidder fast et sted eller har brug for at komme et mere roligt sted hen, så kan jeg køre ud og finde dem på festivalpladsen eller låse op for et rum, vi har på teknisk skole, hvor de kan få noget ro,” fortæller han.

Festivalgæsterne med handicap kan kun få adgang til rummet i dagtimerne, men flere af dem har allerede benyttet sig af tilbuddet om at komme lidt væk fra festivalpladsen for at hvile hovedet.

Indtil videre har Alex Bagger ikke oplevet, at han skulle ud og hjælpe nogen, der har siddet fast.

“Vi har jo heldet med os med vejret i år. Der er ikke noget mudder, så der kommer måske ikke til at være så mange opkald”, griner Alex Bagger.

Mudder eller ej, så føler både Alex Bagger og Tina-Malene Hansen at frivilligkorpset er en succes og gør en forskel.

“De er glade for, at vi er her. Og vi skal alle sammen have lov til at være en del af fællesskabet – med eller uden handicap. Det er det, der driver vores arbejde,” siger Tina-Malene Hansen med et smil på læben.

Skriv en kommentar