For at sætte fokus på ulighed forskelsbehandler Folkekirkens Nødhjælp fodboldglade festivalgæster. På Equality Stadium er der ikke noget, der hedder fairplay. Her får det ene hold fordele, mens det andet bliver mødt af forhindringer. For at mærke, hvordan det er at arbejde under ulige forhold, har jeg skrevet artiklen her med en række forhindringer – og det var mildest talt frustrerende.

Igen i år sætter Roskilde Festival sammen med en række organisationer fokus på lighed under temaet Equality. Og i år er særligt den økonomiske (u)lighed i fokus. En af de organisationer, som Roskilde Festival samarbejder med er Folkekirkens Nødhjælp, og de har bygget en fodboldbane, der skal sætte fokus på ulighed og på miner ved fysisk at favorisere det ene hold over det andet med fysiske forhindringer og benspænd. For findes der noget mere frustrerende end fdorskelsbehandliung?

Hvis du tænker: Ja, stavefejl! Så beklager jeg meget, men for at komme i den helt rigtige stemning til at skrive artiklen her, har min redaktør givet mig en række retoriske benspænd, som gør, at den her artikel måske bliver lidt ulig de andre, du kommer til at læse i dag.

Syv benspænd til fodboldartikel
1: Skriv et afsnit, hvor du ikke må slette, rette eller omformulere noget.
2: Skriv et helt afsnit uden at skrive ”og”, ”at”, ”det”, ”den” eller ”hvor”.
3: Skriv en sætning som palindrom.
4: Skriv et helt afsnit hvor alle tillægsord er i superlativ.
5: Skriv et helt afsnit kun med bogstaver, der skrives med enten venstre eller højre hånd på tastaturet.
6: Skriv et helt afsnit med solen direkte på skærmen.
7: Skriv en hel sætning bagfra ord for ord.

Feje hold

Fodboldbanen med navnet Equality Stadium ligger i East City. Under festivaldagene danner banen ramme om arrangementer som fodboldturneringer, venskabskampe, debatter. Arrangementerne sætter alle fokus på, hvordan økonomisk ulighed udmønter sig i ulige muligheder. Men før der fløjtes til kamp, skal banen lige rydes for miner.

Mellem aktiviteterne er der mulighed for selv at tage kampen op mod ulighed, når banen er åben for alle. Der er altså rig mulighed for at prøve, hvordan forskelsbehandling føles på egen krop. Rejs jer! Equality Stadium tager nemlig konceptet “feje hold” til helt nye, bogstavelige højder:

Den ene ende af banen er græsbeklædt, den anden ende er en sandkasse. Det ene mål er størst, det andet er mindst. Jeg har aldrig prøvet, hvordan det er at prøve at drible og score i en sandkasse, men efter at have snublet mig igennem artiklen her, har jeg fået en fornemmelse af, hvor frustrerende det er, at kæmpe mod forhindringer – selvom mine måske ikke er de mest ulige vilkår, man kan forestille sig. Jeg forestiller mig, at det for eksempel kunne føles sådan her:

Ik’ nøl, hop

Kom, løb. Hop op. Ik’ nøl nu, ik’ pop øl nu. Kun løb. Nul mål. Løb, hop, løb. Nul mål. Kom, lån min lup. Næ, nul mål. Æjjjj…

Mine kolleger sidder og klimter løs på deres tastaturer, og jeg sidder og kæmper med at finde ud af, hvordan jeg kan få noget meningsfuldt ud af bogstaver, jeg kun skriver med højre hånd. Hvis du har brug for lige at blive mindet om, at ikke alle har de samme forudsætninger for at kæmpe den samme kamp, så prøv det, næste gang du skal skrive en opgave eller en email – eller smut ned på Equality Stadium og udfordrer dine venner i en unfair fodboldkamp.

Skriv en kommentar