Foto: Silas Staal

Du får en bedre røv ved at være flink. Det har medlemsforeningen Fucking Flink fundet ud af. Derfor er de taget på Roskilde Festival for at starte en flinkeepidemi. Og hvorfor ikke begynde hos de frivillige? 

Ti timer. Så meget har jeg sovet sammenlagt de sidste tre nætter. Jeg skal ikke kede dig med detaljerne, som jeg alligevel kun husker sløret og sporadisk – men jeg er i søvnunderskud. Og det er ikke optimalt, når man skal skrive guide til at være en flinkere frivillig.

Jeg skal afprøve den flinke stil på mig selv, og undersøge hvad det gør ved festivaloplevelsen. Men jeg har ondt i hovedet, og der er ikke flere Cocio i køleskabet – jeg har ikke fucking lyst til at være fucking flink.  Jeg har lyst til chokolademælk, og så har jeg lyst til at sove.

FAKTABOKS OM FUCKING FLINK?

Fucking Flink er en social bevægelse, en virksomhed og en medlemsforening. Deres mission er at sprede flinkhed af den simple grund, at de tror på, at løsningen på mange af verdens største udfordringer findes i flinkheden. Du kan læse mere om Fucking Flink på deres hjemmeside: fuckingflink.dk

“Hvordan er man flink?”, spørger jeg lidt desperat min kollega ved naboskrivebordet. “Hvis man nu f.eks. ser nogen, der slæber noget rigtig tungt, så ville det være flinkt at spørge, om man skal hjælpe med at bære,” siger hun.

Nu jeg tænker mig om, hjalp jeg faktisk selvsamme kollega med at bære hendes tunge oppakning i morges. Måske er jeg ok flink. Men jeg skal jo være fucking flink, og der er ikke så mange, der slæber tunge ting her på kontoret, så jeg ringer til Tina Werborg, som er partner i Fucking Flink, og som forhåbentlig kan hjælpe mig til, hvordan jeg bliver en fucking flink frivillig.

Fucking Flink er på Roskilde Festival med en mission om at gøre festivalen lidt flinkere ved at få festivalgæsterne til at lave flere små, flinke handlinger.

Vær flink ved dig selv først

Da jeg fanger Tina Werborg på telefonen, er hun lige blevet færdig med at kåre dagens flinkeste camp. Det gør Fucking Flink hver dag i festivalens opvarmningsdage.

Jeg fortæller hende om mit problem: Jeg har fået til opgave at undersøge, hvad flinkhed gør ved festivaloplevelsen, men jeg er simpelthen for træt og uoplagt til at være flink. Heldigvis er Tina Werborg ikke ekspert i flinkhed for ingenting. Hun giver mig den peptalk, jeg har brug for:

“Det fik dem til at føle, at deres hår og deres røv sad bedre”

“Hvis du begynder at gøre de små flinke ting, der ikke kræver noget, så vil du opleve, at du får mere energi. Det sætter gang i nogle svingninger,” siger Tina Werborg.

Det er endda beviseligt. Fucking Flink har lavet en undersøgelse, hvor de satte folk til at gøre én flink gerning om dagen, for derefter at finde ud af, hvordan det påvirkede dem. Undersøgelsen viste, at folk fik det bedre på en række parametre: De følte sig mere kreative og fik bedre selvtillid:

“Det fik dem til at føle, at deres hår og deres røv sad bedre,” præciserer Tina.

Det lyder virkelig lovende! Og det bliver bedre endnu. Det er ikke nemlig ikke kun dig selv, der synes, du er nice, hvis du er flink. Hvis du er flink, vurderer folk dig simpelthen som fagligt dygtigere.

Okay, Tina Werborg har klart givet mig mod på at køre den flinke stil. Men hvad skal jeg gøre? Hvordan er man egentlig festivalflink?

Fem fifs til at være en flinkere frivillig

Når Fucking Flink kårer dagens flinkeste camp, tager de udgangspunkt i fem flinkedyder, som der dystes i. De fem dyder er at invitere andre ind i fællesskabet, at have empati, at lytte, at samarbejde, og at kalde folk tilbage i fællesskabet, hvis de er ved at glide ud.

Det behøver ikke være store, selvopofrende handlinger. Lidt flinkhed har også ret:

“Hvis vi alle sammen gør små ting, skaber vi store forandringer,” siger Tina Werborg.

Vil du også være med til at forandre Roskilde til en flinkere festival? Så kommer her fem tips til at være en fucking flink frivillig – og gøre RF18 lidt flinkere. Prøv det, både for dine kollegers og din egen skyld.

 1. Inviter dine kolleger med til koncert

  I tråd med Fucking Flinks første frivilligdyd, så vokser flinkhed ud af fællesskaber. Spørg, om dine kolleger har lyst til at lave noget sammen – og husk at invitere alle. Hvis I har en Facebook-gruppe eller en fællesmail, kan du skrive ud her, så du sørger for, at alle får buddet.

 2. Hent en Cola til din tømmermandsramte kollega

  Tina understreger flere gange vigtigheden af empati. Hvad der er flinkt afhænger af modtageren, og det der er flinkt i den ene sammenhæng, er ikke nødvendigvis flinkt i den anden. Har din kollega tømmermænd og sidder og hænger, så tilbyd f.eks. at hente hende en cola.

 3. Spørg om du skal hjælpe

  Ligner din kollega én, der har brug for hjælp til en opgave? Så tilbyd din hjælp. Samarbejde er flinkt!

 4. Sig det højt!

  Tina Werborg fortæller, hvordan vi i Danmark har det hun kalder en negativ høflighedskultur. Det er heldigvis ikke helt så negativt, som det lyder. Det betyder bare, at mange af os f.eks. er rigtig gode til at hjælpe, hvis der er nogen, der spørger om hjælp, men knap så gode til at være opsøgende selv og tilbyde vores hjælp. Den her kultur gør også, at vi ikke er så gode til at give komplimenter. Så hvis du f.eks. synes din kollega er rigtig sød, sjov, dygtig eller hurtig til sit arbejde, eller du er nede med deres festivalstil, så sig det højt!

 5. Giv dig selv en krammer!

  Det er også essentielt at være flink ved sig selv, fortæller Tina Werborg mig, så har man nemlig mere energi til at være flink ved andre.

Skriv en kommentar