Der er mange veje til at blive frivillig på Roskilde Festival. RoskildeNyt har samlet et par historier om den utraditionelle vej til frivillighed – samt lavet en vejviser til den traditionelle vej til frivillighed.

På festivalen finder du mange forskellige opgaver – nogle kræver et særligt sæt talenter – andre kræver blot velvillighed. Der er lige omkring 30.000 unge og ældre frivillige i alt. Ud af dem er ca. 2-3000 frivillige hele året rundt. Der mangler stadig frivillige til forskellige opgaver på Roskilde Festival 2018.

Her kan du møde Tine Ros, der er i dag frivillig TeamlederDet Opsøgende Team. Tilbage i 2004 fik Tine en følelse af, at der var noget, festivalen godt kunne gøre bedre.

TIne Ros og Det Opsøgende Team – også kendt som dotterne. Tine står i midten. Foto: Krists Luhaers

//Jeg har været gæst på Roskilde Festival, siden jeg flyttede til Danmark i 1985. Jeg tænkte tit, at jeg gerne ville være frivillig, men jeg vidste ikke helt, hvad jeg ville lave, så det blev aldrig til noget. Jeg har altid elsket Roskilde Festival for stemningen, friheden, de humanitære formål; det var min legeplads hver sommer.

I 2004 var jeg gæst som altid, men jeg lagde på en helt ny måde mærke til de mange helt små børn, hovedsageligt af Roma baggrund, der samlede pant i de meget sene nattetimer. Nogen af dem var kun fem eller seks år og blev sendt ind i mellem benene på folk foran scenerne for at samle pant under koncerter. Jeg kunne ikke rigtig forene mig med, at dette rent faktisk foregik på Roskilde Festival, hvor fokus er på sociale, kulturelle og humanitære formål. Det humanitære fokus hang ikke sammen med synet af små, underernærede børn, der arbejde på alle tider af døgnet.

Jeg besluttede mig for at skrive til festivalen. Jeg vidste ikke rigtig noget om, hvordan det helt foregik, og vidste heller ikke rigtig noget om, hvad jeg kunne forvente – skulle jeg nu være frivillig? Hvem skulle jeg kontakte? Ville jeg overhovedet få svar? Ville jeg mon få en gratis billet som tak for mine ideer? Derfor fandt jeg en infomail på festivalens hjemmeside, og sendte en mail med mine mange ideer. Festivalen svarede og indkaldte mig til et møde. Før jeg havde set mig om, havde jeg små seks uger til at skabe det første hold af Social Workers og Det Opsøgende Team (D.O.T.).

I dag er det 14 år siden. Vi er i dag lige omkring 100 Social Workers, og de fleste kender os som dot, dots eller dotterne. Vores kerneopgave er stadig opsøgende og forebyggende arbejde, men vi er også ansvarlige for festivalens psykiske beredskab og er forankret i divisionen Gæster og Sikkerhed, hvor vi har et tæt samarbejde med myndighederne og vores andre RF-kollegaer.//

Infoboks:
På festivalens hjemmeside kan du læse om Det Opsøgende Team, som er en del af det samlede beredskab festivalen stiller til rådighed. Når man samler mange mennesker, er det svært helt at undgå, at der opstår uroligheder, og at nogle kommer til skade. Det Opsøgende Team består af garvede socialarbejdere, skolelærere, medicinstuderende og sygeplejersker, som alle er trænede i at være forebyggende og opsøgende. De er opmærksomme på alle, der har brug for hjælp, men har de unge festivalgæster som hovedfokus. På festivalen yder de også psykisk førstehjælp. Det Opsøgende Team tager også del af indsatsen CARE, som er festivalens fokus på krænkende adfærd. På Roskilde Festival har man de seneste tre år aktivt lavet holdningsændrende arbejde samt forebyggende arbejde med formålet om at forhindre hændelser med krænkende adfærd på festivalpladsen gennem f.eks. tryghedsskabende pladsdesign.

Adrian C. Leegaard Jensen er i dag en del af teamet festival-IT, som leverer alt den IT, der genererer Roskilde Festival. Adrian var – trods mange gode fortællinger – rigtig svær at overtale. Han synes ikke rigtig, det var det værd at arbejde for at få en billet. Det tog hans kæreste hele tre år at overbevise ham om, at det er fedt at være frivillig på Roskilde Festival. Læs hans fortælling om, hvordan han blev frivillig efter lidt for mange dåseøl.

Der skulle nogle øl til, før Adrian C. Leegaard Jensen lod sig overtale til at blive frivillig. Nu er han hooked. Foto: Privat

// Min kæreste havde længe forsøgt at overtale mig. Jeg så bare ikke noget smukt i at være frivillig. Jeg gad heller ikke rigtig lægge de timer, det krævede. Min kæreste havde på daværende tidspunkt været frivillig i tre år. Han lægger hvert år rigtig mange timer, og bruger også noget af hans ferie på den her festival. Derfor tog jeg også et år med ham til den store frivilligfest, der hvert år holdes for at fejre de frivillige. Festen fik dog en festivalstemning frem i mig, og jeg drak rigeligt med øl. Min kæreste – som er frivillig i IT-teamet – kendte rigtig mange, og præsenterede mig for hans teamleder. Da han pludselig skal på toilettet, står jeg alene med hans teamleder, som får spurgt mig, om ikke jeg skulle være frivillig.

Næste dag var jeg egentlig ikke helt klar over, at jeg rent faktisk fik sagt ’ja’ til tilbuddet om at være frivillig. Min kæreste fortæller mig derfor begejstret om, hvor meget han så frem til at vi skulle være frivillige sammen. Egentlig havde jeg slet ikke lyst. Jeg synes også, det var lige lovligt voldsomt at skulle bruge min ferie på at arbejde. Det bliver ikke bedre af, at jeg den første dag på græs ikke rigtig vidste, hvad jeg skulle. Min kæreste var taget afsted med et andet team, og jeg kendte ikke rigtig nogen. Jeg fik virkelig følelsen af, at det her gad jeg virkelig ikke bruge min tid på. De første dage var virkelige ikke sjove, men så skete der et eller andet.

Det der med at være så intenst sammen med andre mennesker om et fælles projekt, fik mig til at ændre mening. Af en mærkelig årsag var det nok dét med at Roskilde Festival hvert år lykkedes, selvom det to uger før festivalens start ikke synes muligt. Følelsen at nå i mål sammen selvom det synes umuligt er for vild. Det er lidt lige som at være på højskole. Du finder ikke ud af, hvor fedt det er, før du har gjort det.

Det er i dag fire år siden, jeg var med min kæreste til den store frivilligfest. I dag lægger min ferie hvert år i forbindelse med festivalen. Jeg elsker at møde nye frivillige i fællesskabet, og se festivalen fra deres øjne. Mange har samme oplevelse, som jeg havde til at starte med. De minder mig om, hvordan lidt for mange dåseøl og et nyt fællesskab gjorde forskellen for mig – og minder mig om at vi skal pleje det helt unikke fællesskab vi sammen har på Roskilde Festival. //

Vejviser til frivillighed

Hvis du ikke lige falder over en ansvarlig for festivalen uden for et toilet, eller opfinder din helt egen position, så er der også den traditionelle vej til en plads som frivillig.

Roskilde Festival har faktisk en hel hjemmeside dedikeret til folk, der gerne vil være frivillige for festivalen. Der sidder et team af frivillige, som ligefrem matcher dine ønsker med festivalens behov, så der er altså god mulighed for at finde noget relevant arbejde, hvis det er det, man søger. Gå ind på hjemmesiden her.

Du kan også gå direkte ind på listen over de stillinger, der stadig ikke er besat endnu. Så klik her.

Er du frisk på en frivilligtjans, der kræver en smule mere arbejde og muligvis en smule mere ansvar, så gå herind.

Vil du hellere surfe lidt rundt på Facebook, opfange lidt frivillig-energi og hjælpes lidt på vej? Så bliv medlem af denne gruppe på Facebook.

Skriv en kommentar