Hun har sat sine ben i stort set alle divisioner, hvorfor Sofie Tudal har et bredere erfaringsgrundlag i Roskilde Festival end de fleste. Bliver den 43-årige Roskilde-veteran valgt ind i Foreningen Roskilde Festival, vil hun hive alle usynlige hegn ned mellem divisionerne såvel som de forskellige typer af frivillige.

RoskildeNyt har talt med Sofie Tudal, der kun bliver væk fra Roskilde Festival, hvis hun absolut skal føde et barn.

Hvorfor stiller du op til bestyrelsen i Foreningen Roskilde Festival?

Festivalen bruser i mit blod. Jeg brænder for fælleskabet og de humanitære værdier foreningen står for. Jeg drives af at være en del af noget, der er større, bygget på et grundlag af engagement og en massiv indsats fra alle deltagere, og jeg vil gerne bidrage med mine kompetencer på strategisk niveau. Organisationen har de seneste 10 år været igennem en markant udvikling for at positionere sig som en enestående international kulturbegivenhed, og selvom vi har en stærk profil og er frontløbere, må vi ikke hvile på laurbærrene. Der er brug for at fremtidssikre festivalen i en stigende konkurrencesituation, samt udvikle det at være frivillig i vores forening til noget, man stræber efter. Jeg kan med min baggrund tilføre bestyrelsen – og dermed foreningen – værdi ved at sikre, at der er sammenhæng mellem det, vi planlægger 357 dage om året, og det der rent faktisk sker, når Roskilde Festival afvikles.

Kend din kandidat

Det bliver en valggyser, når Foreningen Roskilde Festival afholder deres årlige bestyrelsesvalg til generalforsamlingen den 7. april. Der er seks kandidater, men kun to pladser. RoskildeNyt forsøger at få alle kandidater i tale, så du ikke behøver at gøre det. Dette er det fjerde interview i serien ’kend din kandidat’.

Hvad er din erfaring med Roskilde Festival?

Første gang jeg satte mine ben på den sagnomspundne dyrskueplads, var som purung gæst i 1989. Jeg var blæst væk af benovelse over frirummet og de uendelige muligheder, og siden har kun et par børn lavet huller i mine Roskilde-år. I 1994 ”arvede” jeg min fars frivillige foreningstjans og deltog som storsmilende portvagt. Fra 2002 blev jeg frivillig i Indholdsdivisionen, forankret på musikkontoret og Artist Check-In, hvilket førte til flere projektansættelser, både hos Indhold og i administrationen fra 2011 og frem, og senest fra 2014-2018 som fastansat i Salg & Partner-divisionen. P.t. er jeg leveranceleder for Special Camping i Areal-divisionen.

Hvorfor skal man stemme på dig?

Jeg har et unikt kendskab til vores organisation som helhed gennem mit mangeårige engagement og alsidige erfaring både som gæst, foreningsfrivillig, ildsjæl, projekt- og fastansat. Dette giver mig særlig indsigt i udfordringer på tværs af siloerne, stor forståelse for de deltagende parter, samt en lydhørhed for at kunne tilgodese og tage hensyn til alle involverede i centrale beslutninger. Med min 15-årige baggrund i det private erhvervsliv har jeg sans for de langsigtede økonomiske konsekvenser og kan aktivt bidrage med analytisk og strategisk overblik. Samtidig har jeg stor respekt for festivalens rødder og den udefinerbare essens vores ildsjæle og frivillige bidrager med, og som er grunden til, at foreningen monumentalt består her inden Roskilde Festivals 48-årige fødselsdag.

Roskilde Festival 2016. Fotograf: Arthur J. Cammelbeeck

Hvad, mener du, er foreningens vigtigste formål?

Med fare for at lyde kedelig, mener jeg, at formålsparagraffen ret præcist beskriver formålet, og det der fortjener vores fælles hjerteblod. Det at vi sammen løfter i flok og bidrager til så omfattende et almennyttigt og velgørende arbejde, det at frivilligheden er bærende for organisationens ambitioner. At vores donationer er fokuseret på børn og unge ud fra et ambitiøst og nyskabende holdningsfokus, er med til at cementere foreningens intention og medvirker aktivt til, at vi flytter mennesker på den lange bane.

Hvor længe har du været medlem af foreningen, og hvor længe har du været frivillig?

Jeg har været medlem af foreningen i 8-9 år, og har været frivillig med et par jeg-får-lige-nogle-børn-pauser siden 1994.

Fortæl os din bedste frivillig-anekdote?

Det er næsten umuligt at fremhæve et enkelt, så i stedet vil jeg dele et ritual, jeg har haft de sidste 12-13 år. Hvert år under musikdagene når stemningen er på sit højeste, og solen forhåbentlig skinner, slukker jeg min telefon og går en tur alene på pladsen. Der suger jeg til mig af stemningen, kigger på gæsternes varme smil og kreative lejre, entusiasmen og glæden i de frivilliges øjne, mens de knokler, lytter jeg til rytmerne fra scenerne og går stolt gennem menneskemylderet. På den tur, efter et langt hårdt træk i fællesskab med andre ildsjæle, nætter uden søvn, ophedede dialoger og befriende løsninger, nyder jeg frugten af vores arbejde og minder mig selv om, hvorfor vi gør det. Fordi lige der har jeg 130.000 bedste venner, og sammen skaber vi verden – en festival af gangen!

Hvad bliver din mærkesag som eventuelt bestyrelsesmedlem?

Mit fokus vil ligge på at skærpe samarbejdet mellem den store gruppe frivillige, der kun er en del af festivalen i kort tid, og de engagerede ildsjæle, der lægger en massiv indsats året rundt. Samtidig skal den positive udvikling med tværfagligt arbejde divisionerne imellem fastholdes og synergien udvikles yderligere. Jeg vil understøtte større vidensdeling mellem de forskellige frivilliggrupper, motivere til dynamiske løsninger og bidrage til at nedbryde siloerne.

På sigt drømmer jeg om at foreningen også får et socialøkonomisk perspektiv. At vores menneskelige erfaringer spirer videre, og at vi ved at fortælle om det selvværd, man får af et frivillig engagement og en målrettet indsats på at dele den, kan løfte nogle af de svageste i samfundet.

Roskilde Festival 2015. Foto: Ivone Lopes

Foreningens arbejde er blevet beskyldt for at være lidt usynligt – hvordan vil du gøre Foreningen mere synlig for de frivillige?

I min optik er det en valid bekymring, der bør tages alvorligt. Både gæster, ildsjæle, samarbejdspartnere og de engagerede 32-timers frivillige skal gå fra festivalen med en konkret viden om foreningens arbejde og formål, og de må gerne være stolte over at have deltaget og bidraget aktivt. Som jeg beskriver i min mærkesag, kan vi ved at skærpe vores interne vidensdeling, skabe ringe i vandet, der synliggør foreningens formål. Donationerne er vores ansigt udadtil, og det styrkede fokus på at anvende digitale platforme og nye kommunikationsformer skal supplere vores interne arbejde, så de gode historier om modtagerne af vores donationer når bredere ud.

Hvad er Roskilde Festivals største udfordringer?

Fastholdelse af de 32-timers frivillige i mere end bare et år. Vi skal gøre det at være frivillig hos os til et eftertragtet sted at lægge sin dyrebare tid og et udviklende forløb for dem, der vælger det til. En anden udfordring er, at vi i højere grad skal være modstandsdygtige og omstillingsparate i en verden og et marked i evig forandring. Det kræver, at vi fastholder og stadig forædler vores evne til at være nyskabende og rykke grænserne hos publikum.

Hvis du havde et valgslogan – hvordan ville det så lyde?

Hjerteblod, ihærdighed og højt humør!

Bonusspørgsmål: Hvis du fik lov at booke en artist på Orange – hvem skulle det så være?

Dolly Parton på Orange og Tom Waits på Arena!

Men jeg har stor tillid til vores bookere, der ved, hvad der rører sig i vækstlaget og prøver hvert år at gå til en koncert, jeg intet kender til og få udvidet min musikalske horisont. Jeg har så enestående musikalsk bagage, jeg aldrig havde fået uden oplevelserne på Roskilde Festival.

Skriv en kommentar