I otte år har frivillige DTU-studerende taget del i skabelsen af den midlertidige by Roskilde Festival. DTU er nu for niende gang klar, og i marts afviklede ’Roskilde Festival powered by DTU- students’ en velbesøgt kick-off for interesserede studerende.

Hvert år flytter lige omkring 100.000 festivalgæster og 30.000 frivillige til byen Roskilde Festival. I otte dage lever gæster og frivillige sammen i Danmarks fjerdestørste by, hvilket stiller store krav til blandt andet lys, lyd, akustik, vandforsyning, publikumssikkerhed og meget mere. Alt sammen områder, hvor DTU-studerende kan finde udfordringer og komme med kreative bud på løsninger og nye ideer. DTU (Danmarks Tekniske Universitet) og Roskilde Festival begyndte derfor i 2010 et formelt samarbejde om at bringe studerende tættere på virkelighedens opgaver.

Hvilken forskel gør dit projekt?
For lige omkring 100 DTU-studerende vil Roskilde Festival 2018 ikke kun være musik og fest, men også den helt unikke mulighed for at udfordre deres faglighed, og afprøve nye idéer i praksis. Og den 6. marts blev startskuddet givet til årets omgang studentermix mellem Roskilde Festival og DTU i Glassalen på DTU.

Foto: Ida Sørensen

De omkring 200 studerende, som havde fundet frem til kick-off, blev budt velkommen af underdirektør Jørgen Jensen fra DTU og Freja Marie Frederiksen fra Roskilde Festival.

Freja arbejder som projektleder på Roskilde Social Responsibility hos Roskilde Festival, og for hende er det særligt vigtigt, at de studerende gør sig tanker om, hvilken forskel deres ide eller projekt gør. Hun spurgte de studerende: ”Har dit projekt et impact? På festivalen, på din uddannelse, eller samfundet?” og lod de studerende gribe spørgsmålet til eftertanke.

Freja deltager i kick-off, fordi hun mener det er super vigtigt, at inddrage mange hoveder i løsningen på de mange udfordringer, der er forbundet med skabelsen og driften af Danmarks fjerdestørste og midlertidige by. Hun afslutter sit oplæg til de studerende med ordene: ”Vi glæder, os til at blive inspireret – og til at se jer på RF18.” Herfra er det op til de studerende at udvikle idéer og initiativer, der gør livet på Roskilde Festival mere bæredygtigt, sjovere og smartere.

Idéer til hverdag og fest(ival)

Siden 2010, hvor Roskilde Festival og DTU indgik i et formelt samarbejde om at benytte festivalen som et fremtidslaboratorium, har idéerne været mangfoldige. Formålet er at skabe innovative ingeniørløsninger på nogle af festivalens udfordringer.

”Det giver jo så god mening at samarbejde på tværs af DTU og Roskilde Festivals mange fælles berøringsflader både rent teknisk, men også rent samfundsmæssigt. Vi kan noget sammen” siger Jørgen Jensen.

Samarbejdet mellem Roskilde Festival og DTU har blandt andet medvirket til at nogle studerende har startet egne virksomheder til gavn for både festivalen og samfundet. De fleste kender og mange har endda nok haft en Volt i deres bæltetaske, men hvor mange vidste, at det er studerende, som gennem deres studietid har udviklet den smarte to-go mobiloplader?

Roskilde Festival stiller reelle problemstillinger til rådighed for vores studerende, som griber det mulighedsrum det er. De skaber kreative og innovative løsninger, der ikke kun bidrager til festen, men også til samfundet og vores viden omkring mere bæredygtige løsninger, vores brug af ressourcer og energikilder og så videre

Ligesom Volt er DropBucket, Kubio og PeeFence lignende startup-virksomheder, der engang var en studenteridé.

”Bag disse virksomheder, står der nogle seje studerende. Det har været muligt, fordi de har haft en platform for at afprøve deres teknologi, inden de har startet deres virksomheder. Roskilde Festival stiller reelle problemstillinger til rådighed for vores studerende, som griber det mulighedsrum det er. De skaber kreative og innovative løsninger, der ikke kun bidrager til festen, men også til samfundet og vores viden omkring mere bæredygtige løsninger, vores brug af ressourcer og energikilder og så videre,” siger Jørgen Jensen.

Du kan læse meget mere om samarbejdet og ’Roskilde Festival is powered by DTU-Students’ lige her

Innovationslyst og projektidéer i støbeskeen

Mads Hessedahl og Victor Bertelsen studerer til dagligt Design og Innovation på DTU. I 2016 deltog de i kick-off, hvor deres projekt var en ukendt studenteride. De to gutter deltog med et oplæg, som fik stemningen til at stige gevaldigt til kick-off, og flere studerende stod bagefter i kø for at lade sig inspirere af de to iværksætter-studerende. Hvis du vil læse mere om projekt GLØD kan du læse denne artikel.

Foto: Ida Sørensen

Projekt GLØD var en idé drengene selv kom med, men DTU har også en række projekter og forslag til, hvad der kunne laves på Roskilde Festival 2018: I år kan studerende blandt andet kaste sig over ressource-udfordringen i at etablere muligheder for at genanvende så meget som muligt af det vand, der bruges til bade og toiletter på festivalen. De studerende kan også kaste sig over et affaldsprojekt, for både under, men især efter festivalen, venter den omfattende rengøringsopgave i at fjerne og sortere affald.

På Roskilde Festival arbejder man hele tiden med at optimere ressourceforbruget under festivalen, og rækken af mulige projekter er lang. Til kick-off kunne de studerende skrive sig op til et af de spændende projekter eller tage kontakt til koordinatorerne bag ’Roskilde Festival powered by DTU-students’ for sparring omkring udformningen af deres eget projekt.

Mød de skarpe studerende på RF18

Som festivaldeltager vil du kunne deltage i interaktive workshops ude på campingområdet, og når indre plads åbner vil du få mulighed for at besøge DTU’s TechLab, hvor kan få indblik i, hvordan ingeniørstuderende er med til at gøre Roskilde Festival bedre og samfundsmæssigt mere tidssvarendeere bæredygtig, ren og sjov. TechLab findes lige mellem Orange scene og Avalon, og har åbent onsdag 17-21, torsdag-søndag 12-18.

Previous articleDin frivilligindsats sætter skub i afrikanske musikdrømme
Next articleBag om spilleplanen: Sådan får du 174 artister til at makke ret
Ida Sørensen

Ida Sørensen

I 2010 uploadede en ukendt fyr nogle sange på Youtube. I 2010 var Ida samtidigt på Roskilde Festival for første gang. Siden har hun inderligt håbet på, at denne ukendte Fyr en dag ville optræde på Orange Scene. I 2017 skete det. Fyren var heller ikke længere så ukendt, da de fleste nok betegner ham som en vaske ægte Starboy. Det skete oven i købet samme dag Ida forsvarede hendes specialeafhandling. Ida indtog festivalpladsen i ultimativ CandMagic-stil – og ligesom ham fyren, der optrådte onsdag aften på Orange Scene, kunne hun heller ikke mærke sit ansigt! Ida blev færdiguddannet som Kreativ Kommunikatør, hvorfor hun gerne ville begynde som Skribent på Roskilde Festival. Hun har ellers i fem år svinget hammeren som frivillig på tømreholdet, hvor hun bl.a. tømre det hegn, du sikkert tisser på hvert år.

Skriv en kommentar