I 2015 donerede Roskilde Festival 1,1 millioner kroner til afrikanske udviklingsprojekter i kølvandet på festivalens legendariske Africa Express-koncert. Nu er donationerne blevet vekslet til udstyr og konkret hjælp, der kan gøre musikdrømmene på kontinentet til en bæredygtig karrierevej. 

Blick Bassy kigger direkte ind i kameraet og byder med et fransk salut velkommen til sin første introduktionsvideo om musikbranchens a – z: Hvordan skaffer du en manager? Hvordan sikrer du dig rettigheder til din musik? Og hvordan skaber du opmærksomhed  omkring din musik? Det ved Bassy. Den knap to minutter lange video er den første af 18 ”how to”-videoer, som den erfarne musiker fra Cameroun har produceret, finansieret af en donation fra Roskilde Festival.

Videorækken er bare ét af otte projekter, som Roskilde Festival har støttet i samarbejde med organisationen Africa Express for at skabe bedre muligheder for den afrikanske musik:

”Der er så stor fattigdom og korruption på det afrikanske kontinent. Så hvis vi kan bidrage bare en lille smule til at sikre, at man kan skabe noget økonomi i Afrika, så skal vi da ikke holde os tilbage. Og slet ikke når det er en fødekæde, som vi selv er en del af ved at præsentere afrikansk musik på festivalen,” siger booker Peter Hvalkof, der har været med til at starte samarbejdet med Africa Express op og udvælge de otte projekter.

Festivalfrivillige støtter ny afrikansk musik

Grundlaget for samarbejdet blev lagt i 2014 i forbindelse med koncerten Atomic Bomb! Who Is William Onyeabor. Året efter satte Africa Express punktum for Roskilde Festival 2015 med en fire timer lang maratonkoncert på Arena. Efter koncerten blev et mere formelt samarbejdet etableret med en donation på 150.000 Euro eller godt og vel 1,1 million kroner fra Roskilde Festival til Africa Express. Indtil videre er støtten gået til otte konkrete musik-udviklingsprojekter, der har skabt bedre vilkår for musikere, musikskoler og spillesteder i Afrika.

”Vi vil gerne fortælle alle vores frivillige, at det arbejde vi går og laver sammen, også boner ud som andet end gode oplevelser på Roskilde Festival. Der er nogen, der virkelig har brug for hjælp, som faktisk får reel økonomisk støtte ud af det arbejde, vi laver,” fortæller Peter Hvalkof.

De forskellige projekter har til fælles, at de så konkret og enkelt som muligt hjælper til at uddanne, støtte eller professionalisere nye, afrikanske musikere. I Afrika ejer musikere sjældent deres egne instrumenter, så helt praktisk har udstyr og gode fysiske rammer for indspilninger og koncerter været en prioritet.

Ud til den yderste landsby

Og så er der Blick Bassy. Den erfarne musiker, der øser ud af sin viden på Youtube. Takket være en donation på 16.000 Euro har han kunne bidrage med en vigtig indsigt for spirende, afrikanske musikere.

”Du kan godt være en talentfuld musiker, men det er ikke sikkert, at du også er en god forretningsmand. Det her er en simpel og enkel måde at nå helt ud til den yderste landsby, hvor der ellers ikke er nogen muligheder for at lære om, hvordan musikindustrien fungerer,” siger Peter Hvalkof om projektet.

Håbet er på sigt, at samarbejdet med Africa Express kan udvikle sig til en fast donation, og de to organisationer er i øjeblikket i gang med at kigge på nye projekter, der har brug for penge.

Frisk fra Kinshasa: Kokoko! inviterer til dansefest med DIY-instrumenter lørdag den 7. juli 2018 på Roskilde Festival.

Allerede på årets festival kan man opleve et aktuelt eksempel på den fødekæde, som Peter Hvalkof taler om, med bandet Kokoko! fra Congo. De er vokset frem omkring et kulturhus i Congos hovedstad, som Roskilde Festival har støttet gennem Africa Express. Til sommer sluttes cirklen, når Kokoko! står klar til at give Roskilde Festivals publikum en hypnotisk dansekoncert.

Fra Dyrskuepladsen med kærlighed!

Her er modtagerne af Africa Express-donationer:

La Belle Kinoise (Kinshasa, Congo)
Donation: 28.000 Euro

Blick Bassy (Cameroun)
Donation: 16.000 Euro

Sabolai Radio (Ghana)
Donation 9.500 Euro

Bilimankhwe Arts (Malawi/UK)
Donation: 18.500 Euro til opsætningen af The Tempest

Maison des Jeunes (Bamako, Mali)
Donation: 10.000 Euro

Cabaret Sauvage (Kinshasa, Congo)
Donation: 15.000 Euro

Socklo (Kinshasa, Congo)
Donation: 7.500 Euro

Udvikling af omrejsende branchefestival
Donation: 6.900 Euro

Desuden er der sat 18.000 Euro af til honorarer og rejsestipendiater til afrikanske artister i Africa Express-regi.

Skriv en kommentar