Hverken Kvinfo eller Roskilde Festival havde været meget for at afsløre noget som helst om programmet for fejringen af kvindernes internationale kampdag, men det ændrede ikke på, at der både var udsolgt og venteliste. RoskildeNyt var med.

Fotos: Olafur Steinar Gestson

Der er god stemning i Vega den 8. marts. Her er alle mulige forskellige kvinder – fra gymnasiepiger til dem med begyndende gråt hår. Der drikkes, der udveksles håndtryk, knus og kampdags-highfives. Rundt omkring har der også sneget sig nogle mænd ind, men det må siges, at de er i undertal denne aften.

Der var et klart overtal af kvinder i Vega, hvor KVINFO og Roskilde Festival fejrede Kvindernes Kampdag. Foto: KVINFO

Det er fjerde år i streg, at Kvinfo fejrer kvindernes internationale kampdag på Vega, men det er første gang, at Roskilde Festival er medarrangør. At træde aktivt ind 8. marts-fejringen er en del af Roskilde Festivals holdningsarbejde i forlængelse af temaet equality, som kører på sidste år i år. Roskilde Festival har kurateret musikken, som står på de danske, kvindelige musikere Iris Gold, Annika Aakjær og Gurli Octavia.

Det handler ikke kun om ligestilling mellem køn

Aftenens værter er søskendeparret Yasmin Mahmoud og Abdel Aziz Mahmoud. Deres forældre er af anden etnisk herkomst. Abdel Aziz Mahmoud sprang derudover offentligt ud som homoseksuel på TV i 2016, hvilket indledningsvis var svært for hans familie at acceptere. Han tilhører altså ikke bare én, men to minoriteter. Dermed signalerer Kvinfo og Roskilde Festival, at kønskamp og feminisme ikke bare er en ensidig kamp for ligestilling mellem mænd og kvinder eller et metoo-hashtag, men handler om ligestilling mellem alle mennesker – uagtet etnicitet og seksualitet.

Desværre virker oplægget med deres historier og små jokes så planlagte, at jeg flere gange krummer tæer. Jeg får dem heldigvis rettet ud igen med de forskellige indslag, som blandt andet byder på den amerikanske kønsforsker Michael Kimmel, skuespiller Dorte Rømer og Kussesumpen – sidstnævnte er en slags optrædende kvindekvartet.

Kussesumpen in action. Foto: KVINFO

8. marts-fejringerne er kendt for at rekruttere nogle store oplægsnavne, og den næste, der indtager scenen, er finansminister Kristian Jensen. Han skal fortælle om FN’s verdensmål, men publikum er mest bare interesseret i, hvad han har at sige om det femte verdensmål: ligestilling mellem kønnene. Han står overfor et svært publikum, og det er tydeligt, at han ved det, han prøver nemlig mest at snakke om vindmøller og velfærd. Alligevel kommer han hurtigt i uføre med citater som ”der er en kamp, kvinder ikke har vundet i endnu, og det er ledelse” og ”kvinder skal gøre debatten sjovere for os mænd”. Der bliver buh’et, og kvinderne foran mig forlader salen for i stedet at hellige sig baren. Men med lidt snak om, at en mere ligelig kønsfordeling i politik, får Kristian Jensen ro på publikum igen, der dog har mistet koncentrationen. Til sidst kommer han med en opfordring til, at kvinder stemmer på kvinder til næste valg. Flot.

Kristian Jensen fanget i parringsdans

Oven på storpolitik og verdensmål er der brug for at lette stemningen, og det er der heldigvis sørget for. Twerk Queen Louise Kjølsen indtager scenen i en halvgennemsigtigt, tætsiddende, lyserød leoparddragt. Hun vil have hele Vega til at mødes i en twerkende røvsymfoni. Hun uddeler instruktioner fra scenen, og der opstår tøvende bevægelser rundt omkring i publikum, men det tager ikke Twerk Queens rystende røv lang tid at få resten af Vega til at følge trop. Kvinderne ved min side overraskes over, hvor gode de faktisk er til at twerke. Selv Kristian Jensen ryster sin konfirmandbagdel. Eller noget der i hvert fald minder om.

Abdel Aziz Mahmoud, Souad Taha og Yasmin Mahmoud i et rørende øjeblik på scenen, hvor mor fortæller, hvordan hun er vokset, siden hun accepterede, at hendes søn var homoseksuel. Foto: KVINFO

Den 3.5 timers fest forløber i en fin afveksling mellem musik, stand-up, politik, teori, performances og interviews. Vi kommer rundt om diverse emner inden for ligestilling, og gennemgående for hele aftenen er søstersolidaritet og følelsen af at stå midt i et fælles kønspolitisk momentum. Min gæst denne aften, som er en mand, føler sig fint inkluderet, og vi hygger os. Måske hygger vi os lige i overkanten, der bliver i hvert fald ikke sagt noget radikalt, der ikke før er blevet sagt i kønsdebatten, og hvad publikumsammensætningen angår, så kunne arrangementets intentioner om mangfoldighed godt have afspejlet sig bedre. Måske skulle undlade at holde programmet hemmeligt til næste år – det ville måske tiltrække en bredere sammensætning.

Det udvidede samarbejde mellem Kvinfo og Roskilde Festival ligger i direkte forlængelse af holdningstemaet equality, som i de sidste tre år har zoomet ind på forskellige emner inden for emnet lighed. I 2016 var det politisk lighed, i 2017 kulturel lighed. På festivallen 2017 var problemstillinger vedrørende køn fremtrædende, og Kvinfo var en af de organisationer, der var aktive på festivalens campingareal med workshops. I 2018 bliver fokus på økonomisk lighed.

Skriv en kommentar