Efter planen skal Roskilde Festival i fremtiden have fælles faciliteter med musikforeningen Råstof Roskilde og egnsteatret Aaben Dans.

Roskilde Økonomiudvalg har netop indstillet at gå videre med et oplæg til et fælles byggeri. Næste skridt i processen er at behandling på byrådsmøde d. 21. marts.

Tre kreative fluer med ét smæk

Roskilde Festival har længe ønsket nogle bedre rammer og faciliteter til deres frivillige: ”I dag kan vi ikke lave de samlinger og møder som vi ønsker,” fortæller adm. direktør Signe Lopdrup med henvisning til, at det største rum på Havsteensvej, hvor festivalsekretariatet i dag holder til, kan huse omkring 150 personer, hvorimod en ny, fælles sal vil kunne rumme cirka 400 mennesker.

I dag holder Roskilde Festival bl.a. møder på Havsteensvej, hvor det kan knibe med pladsen. Foto: Oliver Mellergaard

Men det er ikke kun Roskilde Festival, som ønsker nye rammer. Egnsteatret Aaben Dans, der bl.a. har forestillinger og undervisning, har ligeledes gennem flere år manglet plads, og en tilladelse til at bruge en midlertidig pavillon udløber i år. Råstof Roskilde, som bl.a. udlejer øvelokaler og driver spillestedet Paramount, mangler nye øvelokaler, da de nuværende ligger på Hal 1’s område, som kommunen vil sælge.

Åbent og indbydende hus

Ideen er at alle tre aktører får dækket deres pladsbehov, men at der samtidig kan være fælles faciliteter. På den måde kan huset blive et kreativt mødested for musikere, dansere, frivillige, professionelle og alle andre, der har deres gang hos en af de tre aktører.

Roskildes borgmester, Joy Mogensen, er begejstret for idéen: ”Det fælles byggeri passer perfekt til Musicon som en kreativ og pulserende bydel. Alle tre institutioner deler værdier, så jeg tror, at vi vil opleve et sted fyldt med energi til glæde for brugere, frivillige og publikum”.

Direktør Signe Lopdrup deler begejstringen: ”Vi vil jo gerne åbne vores organisation op over for den verden, vi er en del af. Vi laver heller ikke festival alene, men indgår helt naturligt i samarbejde med andre. Vi tror på, at vi sammen kan noget mere, end vi kan alene. Helt konkret er det jo også en fordel, at huset, fordi det bliver benyttet af tre aktører, vil være åbent flere timer i døgnet.”

200 meter fra Havsteensvej

Planen er, at det nye hus skal ligge i Roskildes kreative bydel Musicon, hvor bl.a. musikmuseet Ragnarok allerede står opført. Byggegrunden ligger mellem Bifaldet, Rabalderstræde og Lydmuren, på den grund hvor Aaben Dans og Laboratoriet er i dag. De eksisterende bygninger bliver integreret i byggeriet.

Placeringen er altså ikke væsentligt anderledes i dag, og det skyldes, at det stadigvæk er vigtigt både at ligge nær Roskilde station og festivalpladsen.

Hver aktør vil have adskilte økonomier i byggerierne, og Roskilde Festival opererer med en ramme, der hedder 50 millioner kroner. Men der er ikke lagt noget endelig budget fast endnu. Den kommunale del af byggeriet kommer til at koste omkring 25 mio. kr., som finansieres ved grundsalg af Hal 1-området.

Klar i slutningen af 2020

Efter behandlingen i Økonomiudvalget går oplægget nu videre til byrådet, der skal godkende det videre arbejde. Tidsplanen vil herefter være, at der frem til sommeren 2018 udarbejdes et konkurrenceprogram til interesserede arkitekter og entreprenører og et lokalplanstillæg til politisk godkendelse. I 2019 kan en vinder af totalentreprisekonkurrencen findes, hvorefter byggeriet kan projekteres.

Hvis alt klapper vil en ny kreativ smeltedigel stå klar til brug i slutningen af 2020.

Skriv en kommentar