Hvert år hjælper Team Student Platform lyse hoveder med at prøve strålende idéer af i den midlertidige by, Roskilde Festival. Projekt GLØD blev i 2017 til mere end bare en studenteridé, da tre DTU-studerende afholdt en interaktiv workshop, hvor festivalgæster designede deres egen GLØD-lampe.

En gruppe seje Roskilde-ildsjæle har startet Student Platform, som forbinder studerende med virkelighedens mangfoldighed af innovationspotentialer. Der skal mange til at spotte de mange potentialer og udfordringer på Roskilde Festival. Derfor inviterer Student Platform skarpe hoveder fra en række uddannelsesinstitutioner til at udvikle nye projekter og ideer til gavn for udviklingen af Roskilde Festival og de mange deltagere.

Student Platform på Roskilde Festival 2017. Fotograf: Mikal Schlosser

Student Platform skaber kontakt mellem områdeansvarlige fra Roskilde Festival og studerende fra forskellige uddannelsesinstitutioner. Sammen skaber de projekter på tværs af Roskilde Festivals bymiljø og studerendes forskellige fagområder. Samtidigt formidler Student Platform bestillingsopgaver og matcher studerendes kompetencer og fagområder med specifikke opgaver.

Bringer virkeligheden ind i de studerendes idéer

Jacob Christiansen fra Roskilde Tekniske Skole er en af dem, der som kontaktperson samarbejder med Team Student Platform. Han ser en stor fidus i at samarbejde med Roskilde Festival for både studerende og undervisere:

”At andre end os stiller opgaverne, betyder at vores studerende oplever at kommunikere med aftagere og fremtidige kunder. Det udvikler en vis professionalisme og bevidsthed om kvaliteten af de studerendes arbejde. Samtidig styrker det evnerne til at samarbejde på tværs. Vi havde i 2017 et projekt i Oasen i Artzone, hvor det var topprofessionelle arkitekter, der havde det kreative ansvar.”

Fotograf: Mikal Schlosser

Det, Student Platform ifølge Jacob Christiansen helt konkret også skaber er en anden historie om erhvervsuddannelserne. Det giver mulighed for at involvere sig som institution og forbinde de studerende direkte med det, de uddanner sig til:

”Vi fastholder det at se muligheder i alle mulige utraditionelle sammenhænge. De studerende bliver jo hammerstolte, når de bygger og laver løsninger, som skaber værdi. Det skaber en lyst til også at dele det med andre.”

Fotograf: Mikal Schlosser

Direkte forbindelse til virkeligheden

Student Platform opstod i 2010 i et samarbejde med DTU. Gennem årene har studerende fra DTU og andre uddannelsesinstitutioner testet powerbanks til mobilen, bæredygtige affaldsløsninger og meget andet på det spillevende testlaboratorie, Roskilde Festival også er.

Interessen blandt de studerende er stor, og DTU har derfor oprettet ’Roskilde Festival Powered by DTU Students’, som samarbejder med Student Platform. Hvert år arbejder omkring 100 DTU-studerende med et festivalprojekt. De studerende bruger festivalugen på at udføre undersøgelser og præsentere deres projekter for festivalgæsterne, og afvikler workshops, som giver de øvrige festivaldeltagere indblik i udviklingen af deres projekter. De studerende får derfor også både ECTS-point og billet til årets festival.

Det er en direkte måde at forbinde de studerende med virkeligheden – ved at lade den midlertidige Roskilde Festival-by reagere på deres ideer og sætte krav til kvaliteten af deres ideer og evner. Et af de nyeste projekter, som er søsat via de to samarbejdspartner er projekt GLØD.

Festen GLØDer på camping

Om natten er lyset på campingområdet begrænset. For de tre DTU-studerene, Victor Bertelsen, Christoffer Thomsen og Mads Hessedahl lå løsningen lige for. De tre studiekammerater har sammen udviklet lampen GLØD, som ved hjælp af en minicomputer og en række LED-pærer kickstarter festen med dansende lys.

For netop at skabe danselyst er lampen udstyret med en mikrofon, der gør den i stand til at skifte farver i takt til musikken. Lampen lyser ved hjælp af en powerbank, og da LED-pærer bruger meget lidt energi, kan lampen lyse i timevis på bare én opladning. Klik her og se en lille film, hvor de tre gutter fortæller om projekt GLØD.

Mads Hessedahl og Victor Bertelsen studerer til dagligt Design og Innovation på DTU, og som så mange andre unge fejrer de sommeren på Roskilde Festival. Begge så en udfordring i, at lys ikke spiller en lige så central rolle som lyd ude på campingområderne:

”Festen dør ligesom lidt, når man kommer tilbage til sin camp fra en koncert, og der bare er mørkt omkring en,” siger Victor Bertelsen. Mads Hessedahl tilføjer: ”Udgangspunktet var at udvikle en stemningslampe, som med sit design kunne blive en central del af livet på festivalens campingområde.”

Fotograf: Mikal Schlosser

Lamper og kreative ressourcer
Lamperne er produceret i genbrugsmateriale doneret af Novo Nordisk, som normalt bruger dunkene til at opbevare og transportere insulin. De er udviklet særligt til Roskilde Festival, der jo som bekendt foregår over mange dage med mange overnattende gæster. De tre DTU-studerende tog kontakt til ’Roskilde Festival Powered by DTU Students’. Victor Bertelsen fortæller:

”Vi gør det, fordi det er sjovt, og fordi vi vil opleve, hvad vil det sige at gå fra ide til produkt. Det er de færreste, der får lov til netop det i deres studietid – at erfare, hvad der egentlig skal til. Vores store drøm er jo nok at se folk gå rundt med vores produkt. Det at have skabt GLØD har styrket vores bevidsthed om hvad vi gerne vil bruge vores uddannelse til. Det er en kæmpe oplevelse at arbejde tværfagligt på den måde og at blive en del af et så stort iværksættermiljø.”

Fotograf: Mikal Schlosser

Mads Hessedahl uddyber:

”Det har betydet rigtig meget at få lov til at lave det her projekt. Det er super givende at udvikle i begrænsede rammer, hvor der ikke bare er adgang til strøm eller vand. Man bliver sat i nogle rammer, hvor man tænker mere kreativt i forhold til ressourcer. Samtidigt bliver der stillet krav fra festivalens side. Det produkt vi har fremstillet nu, har en kvalitet, vi før ikke har kunne fremstille. Vi fik rigtig meget ud af at interagere med festivaldeltagerne, fordi de var med til at højne kvaliteten af vores produkt.”

Planerne for dette års Roskilde Festival er nu, at lampen skal sælges i VOLT-boderne. Lampen skal af den grund redesignes, så den bliver salgsdygtig. Derfor er drengene nu i fuld gang med at finde et design, som passer, så festen lyser op til sommer på Roskilde Festival.

Skriv en kommentar