Marshall Bruce Mathers III har ikke været nem at lokke til Danmark. Til sommer står han for første gang på dansk jord og for første gang på Orange Scene på årets Roskilde Festival. Vi har talt med programchef Anders Wahrén om den store booking af Eminem.

Foto: Craig McDean

Hvorfor har I booket Eminem?
Ikke alene er han en fantastisk rapper, som i den grad har været med til at drive udviklingen frem imod at gøre hiphop til en af verdens største musikgenrer, han er også den suverænt mest ønskede kunstner blandt vores gæster set over de sidste 15 år.

Men er det ikke 15 år for sent?
På ingen måde. Eminem er stadig en af verdens største og mest efterspurgte kunstnere, og han kan stadig egenhændigt udfylde verdens største scener – herunder også vores egen Orange Scene. Han har lige for ottende gang i streg udgivet et album som gik direkte ind som nummer 1 på Billboards hitliste, hvilket ingen andre har gjort før ham. Det må være et tydeligt tegn om at han holder sin popularitet.

Hvor længe har I forsøgt at booke Eminem?
Jeg har gravet en fax frem fra 2001, det er første gang jeg kan finde frem til at vi officielt har spurgt ind til muligheden. Siden har vi forsøgt hvert eneste år!

Fejrede du da Eminem kom i hus?
Det er jo svært at fejre noget, som også skal holdes hemmeligt, så det er først nu vi kan fejre lidt. Den egentlig fest indtræffer jo først til sommer, og det må også være mere på sin plads at fejre det sammen med alle andre på Roskilde.

Hvorfor tror du ikke, at Eminem har spillet i Danmark før?
Han har aldrig været den mest flittige til at turnere, og slet ikke i Europa, men hvad der ligger bag det, har jeg ikke nogen idé om. Det virker i hvert fald ikke som om, at det er fordi, han ikke kan lide at stå på scenen.

Er der penge tilbage til andre kunstnere?
Ja, selvfølgelig er der det. Som jeg også tidligere år har sagt, når vi har booket meget store headliners, så kunne vi aldrig finde på at betale så meget for én artist, at vi ikke også kan stable et program i verdensklasse sammen til resten af festivalen.

Hvad gør Eminem speciel?
For mig er det hans tekster kombineret med hans helt særlig levering, som jeg synes især kommer til udtryk live, hvor det er som om, man kan se hvert eneste ord blive vredet ud af kroppen på ham. Man er ikke i tvivl om, at han lever og ånder for musikken, og det er også derfor han har drevet det så vidt, som han har.

Hvad tror du Eminem kommer med på Roskilde Festival?
Jeg forventer et stort anlagt show med fuldt liveband og masser af sange fra hele karrieren. Find optagelsen fra sidste års besøg på Reading-festivalen i England for et smugkig på hvad vi nok har i vente.
(Se f.eks. https://www.youtube.com/watch?v=_lE1GYParQA)

Hvad er chancen for lidt Trump-bashing fra Orange scene?
Jeg tror, vi kan regne med, at der er mange kunstnere, der har noget at sige om det politiske klima i 2018. Herunder sikkert også Eminem, og dermed er der vel også gode chancer for, at Trump kommer op.

1 COMMENT

Skriv en kommentar