Roskilde Festival er blevet kritiseret på grund af bookingen af det amerikanske band Scour til festivalen i 2018. Programchef Anders Wahrén forklarer her, hvilke tanker der ligger bag bookingen, og hvorfor festivalen kan tilgive en kunstner, der offentligt har råbt ’White Power’.

Af Anders Wahrén, programchef

Offentliggørelsen af det amerikanske band Scour er blevet mødt med kritik i dele af Roskilde Festivals omverden.

Der er i virkeligheden tale om fuldt forståelige reaktioner. Scour er på ingen måde et politisk band, der bruger deres musik som platform til at hylde nogen politisk overbevisning. Men bandets frontfigur Phil Anselmo har personligt en kontroversiel forhistorie, der med rette vækker stærke reaktioner.

Roskilde Festivals programlægning rummer ofte modsætninger, og set udefra kan det på overfladen nok også se mærkeligt ud, at vi inviterer en mand som Phil Anselmo og samtidig hylder diversitet og lighed i vores værdigrundlag. Derfor vil jeg på vegne af festivalens musikgruppe forklare, hvorfor vi har booket Scuor

Da hverken Scour eller Phil Anselmo er kendte navne i større kredse, er der en chance for, at du læser denne tekst uden at kende til balladen. Så jeg tillader mig at lægge ud med lidt baggrund.

Phil Anselmo er især kendt fra det indflydelsesrige metalband Pantera, der havde deres storhedstid i løbet af 1990’erne, og gennem de sidste årtier har han bibeholdt en trofast fanskare med en lang række projekter. Det gælder også her på Roskilde Festival.

Han spillede på Arena med bandet Down i 2009 og igen på Arena under sit eget navn i 2014, hvor han udgav sit første soloalbum. Han udgiver også andre kunstnere, og så sent som i år præsenterede vi Author & Punisher, som udgives på Anselmos selskab Housecore Records.

Scour er – kunstnerisk set – et interessant band, som spiller black metal i stil med især klassiske nordiske bands inden for genren. Black Metal er (kort og lidt forsimplet fortalt) nihilistisk, antireligiøst og både visuelt og auditivt en meget ekstrem genre. Det gælder også for Scour.

Vi har booket Scour på baggrund af to interessante ep’er, og fordi de har baggrund i forskellige bands, som spiller ekstremt godt live. Og da Anselmo mest har bevæget sig inden for hardcore og rocket amerikansk sydstatsmetal, er vi også spændte på, hvordan han griber en ny genre an, som han ikke har dyrket så meget (OK, der har været et par projekter, men som det fremgår, er det en meget produktiv herre, vi har med at gøre).

Da vi bookede Scour, var vi samtidig klar over, at Anselmo spiller hos os i 2018 med en noget tungere og meget kontroversiel bagage, der ikke handler om hans musik. Sagen er nemlig også den, at Anselmo dummede sig noget så eftertrykkelig i januar 2016, da han heilede og råbte ”White Power” fra scenen til en hyldestkoncert for Panteras afdøde guitarist “Dimebag” Darrell Abbott. Hele affæren blev foreviget på Youtube, og det er alt andet end et kønt syn.

Efter koncerten forsøgte han sig med en forklaring om, at der var tale om en insider-joke, der løb af sporet i en brandert (angiveligt refererede han til mængderne af hvidvin, der blev serveret for kunstnerne).

Den forklaring kan man så købe eller ej, men handlingen kan ikke forsvares, og det gjorde Anselmo heller ikke i særlig lang tid.

I en video, som han offentliggjorde på Youtube en uges tid efter hændelsen, sagde han:

“It was uncalled for. And anyone who knows me and my true nature knows that I don’t believe in any of that; I don’t want to be part of any group. I’m an individual, and I am a thousand percent apologetic to anyone that took offence to what I said because you should have taken offence to what I said. And I am so sorry, and I hope you just … man, give me another chance to … just give me another chance.”

“It was uncalled for. And anyone who knows me and my true nature knows that I don’t believe in any of that; I don’t want to be part of any group. I’m an individual, and I am a thousand percent apologetic to anyone that took offence to what I said because you should have taken offence to what I said. And I am so sorry, and I hope you just … man, give me another chance to … just give me another chance.”

Nogle dage efter gik han et skridt videre og forsøgte at forklare, hvad der foregik inde i hans hoved den pågældende aften:

“My biggest obstacle(s) are the over-indulging in the booze and blurting out spiteful, ignorant reductions of the human spirit itself. I will address these issues, head-on. I’m repulsed by my own actions, and the self-loathing I’m going through right now is justified by the hurt I’ve caused.”

Men på det tidspunkt var den offentlige kritik strammet alvorligt til både i og uden for metalmiljøet. Flere arrangører trak stikket på en række planlagte Down-koncerter, og i sommeren 2016 valgte Down helt at aflyse deres europæiske tour med shows på store festivaler som Hellfest, Download og Donington Park.

Dette hændelsesforløb indgik i vores overvejelser. Vi var i processen også af den mening, at Anselmo generelt bør holde sig til at lave musik, for det er sjældent specielt velstøbte sætninger, der kommer ud af munden på ham i andre sammenhænge. Der er flere eksempler på udtalelser i hans fortid, som kan tolkes i retning af racisme, og de er nu blevet trukket frem i debatten, fordi de selvfølgelig med rette kan granskes i et skarpere lys oven på førnævnte episode.

Vi diskuterede derfor i musikgruppen ikke alene (som normalt) om Scour er et interessant band og et positivt bidrag til vores program, men også hvorvidt Anselmo i 2018 har angret sin handling og er kommet videre.

Det er nemlig det, som sagen handler om for os.

Vi mener, at Anselmo har reageret på konsekvenserne af sine handlinger. Vi mener, at han har angret, og at han på en troværdig måde har forsonet sig med sin fortid og sin skyggeside og nu har bevæget sig fremad.

Det kan vi i musikgruppen godt tilgive ham for. Vi tror på ham.

Vi forsvarer ikke hans handlinger, og det gør han heller ikke selv.

Vi forsvarer ikke hans handlinger, og det gør han heller ikke selv.

Phil Anselmo beskriver ikke en smuk verden med sin musik og sangtekster. Tværtimod. Det er ofte rasende vanvid fra et meget mørkt sind. Men han bruger ikke sine tekstuniverser eller sine koncerter som platform til at sprede had og racisme, og hverken Scour eller hans tidligere bands har nogen politisk agenda.

Scour spiller en intens og udfordrende musik, som kan stille store krav til lytteren. Som alt andet black metal er det ikke for enhver. Det er musik, der både kan gøre ondt og/eller revitalisere en plaget sjæl. Det, synes vi, er en nødvendig kunstnerisk oplevelse på Roskilde Festival, og det er derfor, vi nu har inviteret Scour. Trods en kontroversiel frontfigur.

På vegne af musikgruppen,

Anders Wahrén, programchef

Ps: Hvis man vil have et troværdigt (og også kritisk) indblik i Anselmos tanker i forsøget på at reetablere sin karriere i tiden efter hændelsen i 2016, er denne artikel i Rolling Stone med overskriften ”Phil Anselmo Opens Up About Racism, Pantera’s Legacy, Childhood Abuse” værd at læse.

1 COMMENT

  1. Det er da pænt af jer at forklare hvorfor. og manden skal da ikke dømmes for evigt. Self kommer han med en offentlig undskyldning ellers er hans karriere måske ødelagt. Men hvorfor han har handlet sådan er da stadig uforståeligt. Og da fonden altid har været præget af at tage stilling og have en holdning synes jeg også det er mystisk at i på trods af jeres forklaring lader dem spille. I mister “kunder” på dette det ved i godt. Men det gjorde i også da i tvang spisestedet “Den gyldne bønne” til at lukke. Øv øv hvor er det trist at i sælger jeres sjæl. RF er ved at være “hul” det begræder jeg.For mig er RF ikke kun musik men også et statement af en holdning om at sprede det gode budskab og det er jo ikke det i gør. Mange udenlandske gæster vil jo ikke læse jeres forklaring husk det. Jeg tvivler desværre på om jeg vil støtte projektet mere.
    Mvh Rikke (Fast inventar siden ’88)

Skriv en kommentar