I snart et år har direktøren for det hele – altså Roskilde Festival – heddet Signe Lopdrup. Men selvom hendes navn står øverst på organisationsplakaten, vil hun meget hellere tale om det, vi skaber sammen, og om fællesskabet end om sig selv. Den 1. september fylder hun 50 år.

De fleste frivillige kender Signe Lopdrup. Hvis du ikke har set hendes farverige kjoler flagre gennem H11 eller hørt hendes grin i Hal 45, så har du helt sikkert læst nogle af hendes inspirerende ord til frivillige

Mærkesager med stor F
For hvis der er noget, der ligger vores alle sammens chef på sinde, så er det at sætte fut i fællesskaber og skabe de bedste rammer for alle, så vi føler os vigtige i fællesskabet.

”Jeg er optaget af det, mennesker kan udrette sammen. Og det driver mig at være med til at skabe betingelser for, at mennesker kan udfolde sig og være den bedste udgave af sig selv og opleve at være tilfredse med det, de kan bidrage med,” siger Signe Lopdrup fra sit kontor, hvor alle føler sig velkomne: Lige fra bestyrelsesformænd, ansatte, gæster og frivillige, der har brug for at lukke øjnene i 20 minutter på hendes sofa midt under Roskilde Festival.

Fra musikken til meget mere
Da Signe Lopdrup kom til Roskilde Festival i 2012 var det direkte fra jazzens verden. Her var hun festivalleder for Copenhagen Jazz Festival i 11 år og direktør for spillestedet Jazzhouse fra 2011. Men det var også med solid erfaring inden for kulturområdet og med uddannelser i rygsækken inden for kunst og litteratur. Og ikke mindst med lysten, drivet og øjet for forandring.

“Det er simpelthen en fornøjelse at arbejde at være en del af noget, hvor folk er så engagerede.

Klar til forandring
Når man taler med ildsjæle og andre i organisationen, er der mange, der også forbinder Signe med ”den store organisationsændring” i slutningen af 2013, som Signe i høj grad var en del af.

Det handler bare om så meget mere, mener direktøren:

”Jeg kom ind i en festival, der altid har været i bevægelse og har fornyet sig, og som i 2012 var klar til, at der skulle se noget nyt. Det er vigtigt at understrege, at jeg ser min rolle som leder som en facilitator mere end, at ’nu kom jeg og gjorde en helt masse’.”

Signe Lopdrup i orange vest. Foto: Annette Jørgensen

“Det er jo helt uhørt, at det, vi gør sammen, kan lade sig gøre, og jeg føler mig ydmyg over at være en del af det – at have verdens mest fantastiske job,” siger Signe Lopdrup.

Kulturen skal vise vejen
En anden mærkesag for direktøren er kulturen, og hun har en fast overbevisning om, at kunst og kultur kan og skal sætte dagsordenen og perspektiv på omverdenen. Derfor arbejder Signe også for at samle musik, mad, kunst og kultur, så det tilsammen udgør oplevelsen Roskilde Festival.

Med Signes egne ord:

”Det er også en hjertesag for mig, at kunsten har en central og fremtrædende rolle, og at den bliver foldet ud for mange. Jeg har et enormt drive i at være med til at give kunsten stemme og rum. Også den kunst, som ikke nødvendigvis lige er til at gå til – den, der udfordrer os. Men det er nu ikke noget, jeg har fundet på: Roskilde har altid som festival taget det ansvar på sig – at gøre noget, der var nyt og ukendt – og præsenteret det nye.”

De høje nagler og den nære fest
Men hvor skal vi hen med det der brede koncept kultur? Og skal Roskilde Festival ikke også bare være en god fest? – får portrættøren lyst til at spørge en direktør, som åbenlyst tænker større og vildere, mindre på sig selv og egne følelser.

Men kunsten, kulturen og festen hænger bare uløseligt sammen:

”Ja, det er her, det bliver spændende!” siger Signe Lopdrup. ”Man taler om, at verden udvikler sig hurtigere og hurtigere. Hvis verden bliver mere kompleks, og der er udfordringer, der er svære at finde løsninger på, så tror jeg, at det er vigtigt, at kunsten har en central plads og stemme. Her kan man afprøve løsninger og se nye perspektiver.”

“I kunsten, modsat i videnskaben, har vi mulighed for at arbejde med det, vi ikke ved noget om endnu. Begge dele er vigtige for, at vi kan udvikle løsninger, men det er særligt for den erfaring, som udtrykkes og opleves i kunsten, at den kan vise nye sider af os som mennesker, give os rum at reflektere i. Kunsten åbner nye perspektiver og giver os mulighed for at udvikle os.”

Under åbningen af campingområdet i år, faldt det rød-hvide afspærringsbånd ved venteområdet ned. En ung gæst hjælper med at holde båndet for vagterne. Og slap det først, da der blev åbnet kl. 16. Foto: Signe Lopdrup

“Man kan ikke tage ansvar for noget, hvis der ikke bliver vist tillid. Hele vores begivenhed er et eksempel på, at det virker.”

Fest, engangement og tillid
Og det med festen? Kan du ikke også bare nyde den gode fest?

”Jo, det må også gerne bare være en stor fest, og for rigtig mange er festivalbegivenheden den sjoveste og skønneste fest på hele året. Men vi, der laver den, synes måske nok nogle gange næsten, det er sjovere at lave festen end at gå til den. Og det er det, der er så smukt. Det engagement, det kræver af alle. Man er med til at give noget til andre. Og her er tillid et nøgleord. At vi tror på mennesker sådan helt overordnet. Vi har baseret den kæmpestore organisation, som Roskilde Festival er, på tillid, og det er fuldstændigt en del af vores DNA.”

Kom med til reception 7. september
Der er åben reception for Signe Lopdrup torsdag den 7. september fra kl. 15-18 på Musicon i Hal 9. Rabalderstræde 1 i Roskilde.

Lidt mere Signe

  • Bor i Haveforening på Amager
  • Gift med Bjørn
  • Har to voksne døtre
  • Elsker alt fra Finland.

Skriv en kommentar