Her er en lille håndfuld anbefalinger til årets holdningsprogram på Roskilde Festival med fokus på ‘equality’ for andet år i træk. 

Bandet Chinah, solen og øltypen Tuborg var blandt flere, der fik lov at løfte sløret for årets kunst- og holdningsprogram på Roskilde Festival. Alt sammen på Statens Museum for Kunst fredag den 19. maj.

Der var adskillige talks og walks på programmet under overskriften ’equality’. Desværre fik undertegnede fik kun oplevet en brøkdel af programmet.

Chinah, Solid Blake og Irah var på programmet på SMK. Tre kunstnere man også kan opleve på Roskilde Festival.
Foto: Kasper Hjort.

Det blev til en virkelig flot kunstfilm, ingen helt forstod, efterfulgt af 15 minutters interview med en flok egyptiske rappere, hvis budskaber knap nok nåede række to i kunsthallens store sal, fordi lyden var for lav. Dagen sluttede dog smukt for undertegnede med et van(d)vittigt flot animations/hologram-show, der vakte SMK’s springvand til live for et kort øjeblik. Mere af det.

På Roskilde Festival er man ikke bange for at tage hårdt fat om en brandvarm kartoffel, når den ligger der og damper.

SMK-præsentationen var dog kun en forsmag på de mange ting, man ellers kan opleve på årets Roskilde Festival under holdningsparaplyen ‘equality’.

Roskilde Nyt er dykket ned i programmet. Her er fem ting, du nødigt vil gå glip af på festivalen.

Mere info om hele programmet er på vej.

1. Flere kvinder på programmet tak!

På Roskilde Festival er man ikke bange for at tage hårdt fat om en brandvarm kartoffel, når den ligger der og damper. Derfor sætter man over flere events fokus på ligestilling mellem kvinder og mænd i dansk musik. Her peger flasken som bekendt også på Roskilde Festival selv, da kvinderne igen i år glimter ved deres fravær på festivalens program.

Over to omgange vil såkaldte flashmobs – du husker dem måske fra begyndelsen af 00’erne – derfor overtage hele pladsen og opfordre publikum til at hjælpe Roskildes bookere ved at øge kendskabet til kvindelige kunstnere. Det foregår søndag den 25. juni og onsdag den 28. juni i Rising City.

Følg kampagnen unde hashtagget #letwomensing

2. Hjemløse afrikanere fortæller egen historie

Vi møder dem dagligt på gaden i København, men indleder sjældent en samtale med dem. I bedste fald får de lov at indsamle vores tomme dåser, når vi går på parkdruk. I en stor lydinstallation arrangeret af Trampolinhuset får hjemløse afrikanere lov at fortælle deres historier om en dagligdag med racisme og vold.

Se og hør installationen onsdag den 28. juni og lørdag den 1. juli. Sted er endnu ukendt.

3. Se din frygt for det fremmede i øjnene – bogstaveligt talt

Amnesty International arrangerer et event, hvor du kan udfordre din egen frygt og intimsfære ved at se et andet menneske – en flygtning – i øjnene i hele fire minutter. Efter de fire minutter er der mulighed for at få en snak med sin stirremakker.

Det kan du gøre mandag den 26. juni og tirsdag den 27. juni på campingområdet. Og torsdag den 29. juni og fredag den 30. juni på indre plads.

4. Black Lives Matter – også på Roskilde

Den amerikanske bevægelse mod racediskrimination ’Black Lives Matter’ svinger forbi Roskilde Festival for at opfordre europæiske unge til handling mod racisme i Europa. Black Lives Matter fik første gang luft under vingerne, efter en ung, ubevæbnet fyr, Trayvon Martin, blev skudt af en sikkerhedsvagt på vej hjem fra et kioskbesøg. Det rejste en storm af kritiske røster. Siden er bevægelsen kun vokset, da flere brutale og racemotiverede episoder fulgte i hælene på Trayvon Martin-drabet.

Opal Tometi er medstifter af Black Lives Matter, og det er ham, du kan opleve tale på Roskilde Festival tirsdag den 27. juni klokken 12.15 på Rising.

5. Lav din egen rap-video

Ud over en slem omgang Roskilde-blues har du mulighed for at komme hjem fra Roskilde Festival med din helt egen rap-video. Interessebevægelsen RAPOLITICS stiller en rap-træner, en video-fotograf og en video-booth til rådighed for alle med en spirende rapper i maven.

RAPOLITICS arbejder til dagligt med at forstå og omfavne kulturforskelle gennem hiphop.

Det sker søndag den 25. juni klokken 20.00 og tirsdag den 27. juni klokken 18.30 ved Rising.

Skriv en kommentar