Den, for mange roskildefrivillige, legendariske Bar Dame i Vor Frue depot var epicenter for det traditionelle fællesmøde på græs, det sidste inden årets festival. Men på indholdssiden var der blevet plads til fornyelse af formatet for dette tilbagevendende nu-er-vi-der-næsten-træf for Roskilde Festivals ildsjæle, der på denne tirsdag i maj var booket til sidste plads.

Fotograf: Josephine Linnea Damgaard

Team fever ray og RHCP på postløb

Under det nyligt udsprungne kastanjetræ ved Bar Dame havde festivalens eventhold dækket langborde op med grønne løbere – og grønne Tuborg RÅ – og stod klar til at inddele de fremmødte i hold. Med holdnavne som Team Fever Ray og Red Hot Chili Peppers og farveopdelte charmeklude blev holdene sendt ud på udvalgte poster med smagsprøver på festivalens alsidige arbejde. Postløbet blev afholdt i det eksotiske område i Vor Frue depot, hvor grønne tæpper og balloner ledte deltagerne rundt i mellem de rustrøde containere og materialehaller.

Fotograf: Josephine Linnea Damgaard

Team Red Hot Chili Peppers’ første post var ved Music Against Drugs’ kampagne, som er et samarbejde mellem Roskilde Festival, Dansk Live og Sundhedsstyrelsen. Her holdt en veludrustet cykelvogn klar til at scanne festivaldeltagernes hjerner og visualisere for testpersonerne, hvad der sker med hjernen under indflydelse af musik (snarere end stoffer). Under kampagnen ”Under the influence of music” turnerer den hjernescannende cykel rundt på sommerens musikfestivaler og aflægger i den forbindelse også et besøg på Roskilde Festival.

Musikquiz og madbiler

Efter præcis 15 minutter blev de røde chilipebre gelejdet videre rundt blandt cykelcontainerne frem til musikkontorets post. Her stod to af Roskilde Festivals bookere klar med et sindrigt udtænkt vendespil, hvor kort og lydbidder fra årets musikprogram skulle matches. Der var altså ikke lagt op til en diskussion af festivalens generelle bookingarbejde, men i højere grad en indføring i, hvilke hensyn – til publikum og musikere – bookinggruppen bestræber sig på at tage i arbejdet med at sammensætte det alsidige musikprogram. Som en lille fun fact kunne bookerne fx fortælle, at duoen Justice ekstraordinært er placeret onsdag nat kl. 01, fordi de skal lyne videre på tour. Det har krævet en udvidelse af den normale sendeflade – og en specialtilladelse til at rave hele natten.

Postløbet blev midlertidigt afbrudt af et andet vigtigt element, nemlig mad. I haven ved Bar Dame var der opstillet tre Food Trucks (yes, festivalen er med på noderne), som deltagerne tog for sig af – nogle stående, andre siddende, alle sludrende om årets festival. Med maven fuld og smil hjulpet godt på vej af punch og samtale med søde frivillige begav RoskildeNyts udsendte sig ud på egen hånd til de to poster, man frit kunne vælge.

Bedre plads til tis ved Arena?

Hos Områdeudviklingen blev der brainstormet på parkudviklingen af området ved Arena. Vi fik et indblik i det logistiske univers under punkterne ophold, intensitet og service hos Områdeudviklingen, med særlig case-fokus på området omkring Arena. Det nyligt etablerede Arena Park kan ændre sig fuldkomment gennem en døgncyklus, og derfor skal det være fleksibelt, så der både er plads til dem, der raver til en koncert, samtidig med at området er den grønne oase for festivalgæsters lur i middagssolen.

Fotograf: Josephine Linnea Damgaard

Med gode gammeldages plancher gik de to repræsentanter i dialog med de frivillige, som alle havde et bud på, hvad Arena var – og hvad det kunne blive. Under punkterne ophold, service og intensitet blev alle bud noteret til videre diskussion. Fælles for svarene var en lavpraktisk tilgang til området – hvad kan vi helt konkret forbedre, eksempelvis når det gælder tis, som var en tilbagevendende irritation. En nudging-konsensus spredte sig – måske kunne man gøre toiletturen til en oplevelse, så færre ville tisse uden for toiletterne?

Efter oplægget fortsatte en summende diskussion mod de videre poster om udviklingen af grønne områder andre steder på festivalen, en diskussion som først blev afbrudt, da taleren ved den næste post overtog.

Festivalhelte og frivillighed

På det sirligt opryddede el-lager blandt kabler, stikdåser og andet lir stod Annette Jørgensen (HR & Udvikling) og Mads Mikkelsen (Divisionschef i Kultur & Kommunikation) klar til at fortælle om Roskilde-helte og frivillighed på festivalen.

Med symbolladede rekvisitter fra børneværelset lagde Annette Jørgensen for med at fortælle om Frivilligmanifestet. Et plaster blev eksempelvis symbolet på fællesskabet – at de frivillige passer på og hjælper hinanden. Og en kondisko blev symbolet på det fysiske aftryk – den frivillige på græs – men også aftrykket, som det frivillige arbejde sætter i den større sammenhæng. Nemlig gennem de donationer til børn og unge, som hvert år bliver muliggjort af den fælles frivillige indsats.

Fotograf: Josephine Linnea Damgaard

Frivilligmanifestet, der har været et år undervejs, kommer ikke til at være et udtømmende ark for evaluering af det frivillige arbejde, men i stedet afsæt for dialog. Frivilligmanifestet er resultatet af workshopping med Roskilde Festivals frivillige, og det kan læses lige her.

Festivalens frivilligindsats bliver dog i år ikke kun manifesteret i Frivilligmanifestet, kunne Mads Mikkelsen fortælle, men også i heltekåringen af de frivillige med kampagnen #RFheroes. Det er et treårigt samarbejde mellem Roskilde Festival og Tuborgfondet, som startede i 2016. Her var det eksempelvis festivalens frivillige pantindsats som gruppe, der blev nomineret og blev kåret som #RFheroes. Grundlaget for kåringen var gruppens fokus på den humanitære forskel, hvor pantindsatsen var ude at tale med pantsamlerne om, hvordan man kunne forbedre forholdene under festivalen. Og det er ikke kun et klap på skulderen og smil fra kollegaerne, man får som præmie for at være #RFheroes – fem udvalgte helte får også en navnindgraveret sten på Roskilde Walk of Heroes foran Orange Scene.

Den ceremonielle stennedsættelse for de første fem #RFheroes fra 2016 sker den 20. juni 2017, hvor blandet andet pantindsatsen fra sidste år kan se frem til at blive hyldet. Læs mere om RF Heroes.

Fra fællesmøde med festivalkuller
Mens solen gik ned over Vor Frue Hovedgade, og deltagerne fra aftenens fællesmøde på græs spankulerede op mod bussen, satte festivalkulleren ind og hovedet begyndte at summe over alle de ting, vi har i vente om mindre end en måned: Solnedgange og -opgange over festivalpladsen, en (eller mange) kolde øl i Volunteers’ Lounge – eller i denne reporters nyfundne oase, Bar Dame – og selvfølgelig det gode selskab blandt frivillige i alle afkroge af festivalen.

 

Previous articleGod musik opstår i fællesskaber
Next article”Jeg er ikke chef, jeg er holdleder. Eller fodboldtræner” – Henrik Bondo Nielsen
Josephine Linnea

Josephine Linnea

Opvokset bare 4km. fra Dyreskuepladsen har Roskilde Festival været den indlysende destination hver sommer for Josephine i det sidste årti. Ikke ét år har været ens for kvinden, der har prøvet alt fra at redde (for)drukne frivillige med kaffe bag Pavilion Junior i det herrens år ’07, sælge cigaretter (og sin sjæl) i ’12, lave festradio og nøgen oliebrydning på RF-radio i ’13 til at være helt almindelig betalende festivalgæst i ’15. Men græsset er vitterligt grønnere på den anden side, og Josephine glæder sig til i år at dække skidt og kanel for RoskildeNyt. I sin fritid nyder Josephine at gå lange ture, drikke portvin og lytte til musik - og udforske klicheer og ordspil, som hun håber på en dag at kunne leve af. Indtil da læser Josephine Dansk og Retorik på den udskældte institution, Humaniora og nyder den studentikose tilværelse så længe man stadig kan.

Skriv en kommentar