Lørdag var der vikingefest ved badesøen. Det fik vores skribent Josephine til at spekulere over, hvor meget vi egentlig ligner vikingerne, når vi er på Roskilde Festival.

I sidste uge så jeg dokumentaren ‘Hvordan vikingerne ændrede verden’. Dokumentaren er endnu én i rækken af mange tv-programmer, der peakede med Lars Mikkelsen som alletiders historiefortæller i ‘Historien om Danmark’ på DR. Alle TV-udbydere er tilsyneladende blevet vikingefile.

Dokumentaren kørte i baggrunden, mens jeg, som så mange på til Roskilde, var i gang med at forberede mig til Roskilde Festival – garderobe til alt slags vejr, en flaske sprut og en strategi for, hvilke koncerter jeg skulle se i ugen.

Mens jeg så dokumentaren slog tanken mig, at festivaldeltagen faktisk optræder lidt som vikingen på skærmen. I hvert fald hvis man står på den anden side af indgangen og betragter menneskemængden, der vælter hegnet, erobrer et stykke land. Gerne i kamp mod andre erobrer, for at få den bedste placering af sin lejr. Herefter horer de, de drikker og destruerer for at efterlade det hele i kaos, når festen er forbi.

Faktisk kunne man – med lidt god vilje – se hele ugen som én lang vikingetogt i fire vers:

  • Stilhed før stormen: Såvel vikingerne som festivaldeltagerne må vente til det rigtige øjeblik, før de slår til. Ventetiden bruges i vikingeskibet – eller under presenningen – med øl og krigsstrategi for det kommende slag.
Roskilde Festival-deltagere ligger strategi, mens de sidder i kø til at komme ind på pladsen. Foto: Kim Adrian
  • Erobringen: Vikingerne løber i land og festivaldeltagerne vælter ind over pladsen – med sværd eller pavilloner frem for sig – og kæmper med vold og magt mod alt, der kommer deres vej.
Åbning af festivalpladsen ved Countdown. Foto: Kim Matthai Leland
  • Snart bygges en koloni: Vikingerne og festivaldeltagerne har invaderet området og har på ingen tid opbygget lejre for deres ophold. Alt imens de selvfølgelig har indtaget den lokale form for alkohol.
  • Afgang: Alt efterlades i kaos.
Et efterladt venteområde på Roskilde Festival 2016. Foto: Anna Tarp Klode

De barbariske vikinger var kun en dimension af vikingekulturen, som dokumentaren fremlagde. Vikingerne som eventyrer og opdagelsesrejsende var nemlig et anden dimension, der blev fremhævet.

Og hvis vi zoomer lidt nærmere ind på roskildedeltagerne, et skridt væk fra sidelinjen og ind i menneskemængden, åbner sig et farverigt fællesskab. Hvad der virker fuldkomment kaotisk udefra, er muligvis mere organiseret (kaos), når man tager turen ned gennem teltgangene.

Jo ganske vist bliver der drukket heftigt, og ganske vist bliver der råbt højt og smadret campingstole. Men lige så meget der bliver destrueret, bliver der muligvis også opbygget i landsbyen, som kaldes Roskilde Festival.

Vikingerne ændrede ikke kun verden ved at terrorisere den. Som opdagelsesrejsende anlagde de nye handelsruter gennem farvandene (hvor de eksempelvis nåede til Amerika 500 år før Columbus) og udvekslede kultur og skatte, hvor end de kom. Hjemme i landsbyen, understreger den skotske vært i dokumentaren, er der ingen så gæstfrie som vikingerne. Når vikingerne holder fest, er alle inviteret med som gæst.

Som festivalgænger gennem mere end 10 år ser jeg en slående lighed fra vikingefesten og til Roskildefesten. Der spilles ølbowling med nabolejren, som jeg tænker, enhver viking må have elsket. Der danses og skråles og skåles. Og der høres musik. Hvor vikingerne havde skjaldedigtningen, har vi i dag landeplager, som i år forventes at være sange som ’Shape of you’ med Ed Sheeran eller The Weeknd med ’I feel it coming’ eller en gang spansk salsa med Justin Biebers ’Despacito’, der kommer til at runge fra Øst til Vest i Roskildeugen.

Heldigvis kan alting ikke pakkes og planlægges inden en festival. Det minder jeg mig selv om, da jeg sætter mig på min kuffert for at kunne lukke den. Den kaotiske festivaluge rummer nemlig uforudsigelige hændelser som skybrud og svigtende strøm på mobilen, men også spontan regndans og nye venner, skulle man blive væk fra de gamle.

Hvis eventyret er et grund-DNA hos vikingen – og roskildedeltageren – vil jeg kigge efter det i spejlet hver morgen og på festivalpladsen blandt de andre roskildevikinger.

SHARE
Previous article10 ting, du ikke vidste du kunne som frivillig på Roskilde Festival
Next articleHR-chefen i praktik som skraldesamler: – Det føltes som et frikvarter
Josephine Linnea

Josephine Linnea

Opvokset bare 4km. fra Dyreskuepladsen har Roskilde Festival været den indlysende destination hver sommer for Josephine i det sidste årti. Ikke ét år har været ens for kvinden, der har prøvet alt fra at redde (for)drukne frivillige med kaffe bag Pavilion Junior i det herrens år ’07, sælge cigaretter (og sin sjæl) i ’12, lave festradio og nøgen oliebrydning på RF-radio i ’13 til at være helt almindelig betalende festivalgæst i ’15. Men græsset er vitterligt grønnere på den anden side, og Josephine glæder sig til i år at dække skidt og kanel for RoskildeNyt. I sin fritid nyder Josephine at gå lange ture, drikke portvin og lytte til musik - og udforske klicheer og ordspil, som hun håber på en dag at kunne leve af. Indtil da læser Josephine Dansk og Retorik på den udskældte institution, Humaniora og nyder den studentikose tilværelse så længe man stadig kan.

Skriv en kommentar