Vidste du at gennemsnitsalderen er omkring 40 år i Sierra Leone? Det er en af verdens korteste levealdre. Og vidste du at over halvdelen af skolebørnene i Zimbabwe ikke sidder ved stole og borde, men på jorden? Det er to ud af mange problemer Ingeniører Uden Grænser gør noget ved. Derfor var de på listen over donationsmodtagere, som blev offentliggjort på årsmødet i lørdags.

Foreningen Roskilde Festival har doneret 200.000 kr.

Ingeniører Uden Grænser (IUG) er en teknisk-humanitær organisation, der består af frivillige og engagerede medlemmer. Organisationens drøm er en verden uden fattigdom. I 2016 var 10,7 procent af verdens befolkning under fattigdomsgrænsen. Det viser en rapport fra Verdensbanken. Ambitionen kan virke uoverkommelig, men IUG er ved godt mod:

”Vi arbejder for bedre levevilkår for verdens fattige, og det er faktisk simpelt. Selvom fattigdom er en kæmpe størrelse, tror vi på, at vores håndgribelige bidrag kan ændre noget. Vi kan f.eks. sætte ind med en brønd i en fattig landsby. Så sørger vi for at sætte en håndpumpe op. På den måde er der lettere adgang til rent vand, og det kan faktisk ændre sundheden dramatisk i en landsby. Når vi er ude og tale med familierne fortæller de, at deres børn bliver sundere. De har ikke lige så mange sår og udslæt, og i sidste ende bliver der brugt færre penge på hospitalsbesøg,” siger sekretariatschef i IUG, Dorte Lindegaard Madsen.

Ikke kun ingeniører

Kernen i arbejdet er hjælp til selvhjælp. IUG vil ikke være alene om at være byggemestre, men give mennesker i fattige de rette værktøjer til at kunne hjælpe sig selv i hverdagen. Derfor er IUG’s mantra ikke alene at være gode tekniske. De vil også lære fra sig.

Blandt den brede befolkning er ingeniørfaget ofte stemplet som ”fancy” eller ”hightech”. Sådan er det ikke hos IUG.

”Vi er ikke kun ingeniører uden grænser. Vi er også statskundskaber, antropologer, maskinmestre, hydrologer, geologer, etnologer og agronomer uden grænser. Og så har vi det grå guld, ” siger Dorte Lindegaard Madsen.

Erfaringer mellem generationer er en guldmine. Organisationens medlemmer repræsenterer alle aldre, og de unge studerende lærer af de ældre, når de er ude i verden.

”Vi vil så gerne tænde en gnist i de unge, så de kigger lidt længere ud af vinduet. De skal gerne se verden, og vi vil gerne være der for dem, og give vores viden videre,” siger Dorte Lindegaard Madsen.

Tilbage i 2011 blev IUG grundlagt af 3 pensionerede ingeniører. De var enige om, at de gerne ville bruge deres viden i en god sags tjeneste. De slog hovederne sammen, og faldt over Læger Uden Grænser. De tænkte, at det kunne være dem. Bare som ingeniører.

Den gode sags tjeneste gav god mening, og den mening er den stor del af IUG’s identitet.

Foreningen Roskilde Festival donerede til to projekter:

Som følge af borgerkrig i Sierra Leone lever mange indbyggere med amputerede arme eller ben. Det gør, at de ikke kan arbejde i markerne. Derfor har IUG monteret vægge (Growing Walls), hvor der kan dyrkes afgrøder. På den måde sikres flere bønder en indkomst. Opbevaringsmuligheder af høsten er også vigtig. De gør nemlig, at høsten kan holde længere, og at transportomkostningerne bliver mindre. Det giver bønderne mere kontrol og flere muligheder for at tjene på produktionen af afgrøderne.

Det andet projekt er til for Zimbabwes skolebørn. Deres skolegang skal forbedres, og de skal have bedre muligheder for at lære. Første skridt har været at give dem et fast skriveunderlag, i stedet for at sidde på jorden. Underlaget skal have en soldrevet lampe, så børnene også kan lave lektier når det er mørkt. IUG undersøger også mulighederne for at lave små skolekøkkener med adgang til rent vand. Og små køkkenhaver, hvor børn kan dyrke grøntsager. I kampen mod fattigdom og undertrykkelse er børns skolegang roden til en bedre fremtid.

Skriv en kommentar