Mere end 300 mennesker lagde vejen forbi det rå Musicon, da Roskilde Festival Højskole efter 12 års planlægning hamrede byggeriet i gang til tonerne af Pede B og DJ Noize og smagen af Rå på dåse. Højskolen er ifølge både forstander Jesper Øland og festivaldirektør Signe Lopdrup et stærkt eksempel på, hvad vores festivalfællesskab kan.

Mandag eftermiddag slog forstander Jesper Øland og kulturminister, Mette Bock (LA), byggeriet af Roskilde Festival Højskole i gang med hammer og mejsel.

Det var en milepæl i det arbejde, som blev sat i gang af gode festivalfolk på spillestedet Gimle i Roskilde for mere end 12 år siden. Og for festivaldirektør Signe Lopdrup giver det rigtig god mening, at vi nu får en højskole, der bygger på Roskilde Festivals værdier.

”Der er blevet lagt mange, gode kræfter i for at få det til at lykkes. Det vil jeg gerne sige alle tak for. Det er et flot eksempel på, hvad mennesker kan i fællesskab,” siger adm. direktør i Roskilde Festival-gruppen, Signe Lopdrup.

Hun ser flere ligheder mellem Roskilde Festival og højskolebevægelsen.

”Vores ambition for alt, hvad vi laver, er at udvikle fællesskaber, som flytter mennesker. Det har vi til fælles med højskolebevægelsen. For det er jo også det, festivalen er. Den er ikke ’bare’ en festival, der eksisterer i otte dage. Den er et fællesskab, der eksisterer hele året. Som er drevet af engagement og lyst til at gøre en forskel. Det har vi til fælles med højskolebevægelsen,” siger Signe Lopdrup.

Fra betonhal til højskole

Forstander Jesper Øland er både taknemmelig og imponeret over den opbakning, der har været til Roskilde Festival Højskole, fra Roskilde Festivals frivillige og ansatte.

”Lige siden idéen om at lave en Roskilde Festival Højskole blev født for 12 år siden har der været opbakning fra festivalen og fra fællesskabet bag festivalen. Og vi ville aldrig kunne have været kommet så langt, som vi er kommet nu, uden det store engagement, der har været fra Roskilde Festivals ildsjæle lige fra starten. Det er på alle måder imponerende. Så jeg vil gerne sige tak til alle de festivalfolk, som på den ene eller på den anden måde har været involveret i eller støttet op om projektet,” siger forstander Jesper Øland.

De første tilmeldinger fra elever er rullet ind, og allerede i denne uge starter byggearbejdet i fabrikshallen, der i løbet af de næste 18 måneder vil gå fra betonproduktionshal til højskole.

Du kan læse mere om højskolens profil på www.rofh.dk.

Se reportageklip fra begivenheden her

Fakta

  • Roskilde Festival Højskole er en ny højskole, der bygger på idealerne bag Roskilde Festival. Højskolen tilbyder et frirum, der udfordrer eleverne til at finde nye sider af sig selv og omdanne deres drømme til praktik og nye idéer.
  • Højskolen åbner for tilmelding i forbindelse med første spadestik den 27. marts 2017.
  • Højskolen har plads til 120 elever og tilbyder forårshold, efterårshold og årshold af henholdsvis seks, fire og 10 måneders varighed.
  • Højskolen bliver på ca. 5.200 kvadratmeter fordelt på 2.600 kvadratmeter elev- og lærerboliger og 2.600 kvadratmeter undervisnings- og kostskolefaciliteter og bygges i og omkring en tidligere betonproduktionsfabrik i den kreative bydel Musicon i Roskilde.
  • Musicon ligger ca. 2 km. fra Roskildes historiske centrum og ca. 1 km fra festivalpladsen.
  • Det samlede budget til etableringen af Roskilde Festival Højskole beløber sig til 160 mio. kr., hvoraf Roskilde Festival har forpligtet sig til at bidrage med 34,5 mio. kr. De øvrige primære bidragsydere er Roskilde Kommune (53,5 mio. kr.), Realdania (50 mio. kr.) og A.P. Møller Fonden (20 mio. kr.). Hertil kommer bevillinger fra Knud Højgaards Fond (1 mio.) samt øremærkede midler til inventar fra Tuborgfondet (2,1 mio. kr.) og Lauritzen Fonden (250.000 kr.)

Skriv en kommentar