Et af landets vigtigste rockbands gennem tiden gør comeback på årets festival efter en Roskilde-pause på mere end 15 år. Men passer de overhovedet til Roskilde Festivals nuværende publikum? Vi spurgte vores booker Stefan Gejsing, der fik lov at høre hele det nye Sort Sol-album i studiet, allerede inden det var færdig.

Sort Sols agent kontaktede Stefan Gejsing i efteråret med henblik på at få bandet på plakaten til dette års festival. I første omgang var bookinggruppen i tvivl, men da de hørte, at bandet var i gang med at lave en ny plade, blev de straks mere interesserede.

På den baggrund var det også et brændende ønske for Sort Sol igen at spille på Roskilde, hvilket medførte, at Stefan Gejsing blev inviteret til en eksklusiv forpremiere på bandets nye album.

Booker til verdenspremiere

Stefan spurgte, om han kunne få lov til at høre noget fra den nye plade, hvortil bandet svarede, at de rent faktisk ikke var færdig med den. Til gengæld inviterede guitarist i Sort Sol Lars Top-Galia ham i studiet for at lytte til pladen.

”Det har jeg ikke oplevet før. Jeg er blevet inviteret i studiet for at høre enkelte numre, men aldrig en hel plade. Jeg tog ud og mødte Lars i et studie på Amager, og deres producer var der også. Det viste sig, at de virkelig ikke var færdige med pladen, og jeg var den første i hele verden, der kom til at høre den – udover bandet selv og deres producer selvfølgelig,” siger Stefan Gejsing.

“De var faktisk lidt nervøse over det – ikke fordi det var mig, men fordi de skulle spille pladen for en, der ikke havde været med under indspilningen. Jeg fik simpelthen lov til at høre hele pladen, inden den var færdig: der var numre uden trommer og uden vokaler, så det var et meget sporadisk indblik, men det var ret fedt. De viste mig en utrolig tillid, og det er også et udtryk for, hvor meget det betyder for dem at spille på Roskilde Festival,” fortæller Stefan.

En ny retning

Sort Sol har holdt meget lav profil i de sidste 10-15 år. Er det et band, som nutidens Roskilde-publikum har et forhold til?

“Et Roskilde-program er baseret på mange forskellige ting; noget af det handler om relevans i forhold til publikum, men noget handler også om rockhistorie og om at sætte tingene i perspektiv. Vi bookede ikke Sort Sol, da de var ude og spille for tre år siden, men efter at have hørt den nye plade synes vi igen, de har en relevans – både for rockhistorien og det publikum, men også fordi de gerne vil noget nyt med deres musik. Det synes jeg, man må tage hatten af for,” siger Stefan.

Og det er en anderledes plade, som Sort Sol smider på gaden.

“Det er meget en konceptplade med nogle ret lange numre. Da jeg hørte den, var der f.eks. et nummer, der handlede om Kursk (russisk ubåd der forulykkede med 118 besætningsmedlemmer ombord, red.). Nummeret var otte minutter langt og delt op i tre satser: afsejlingen, katastrofen og døden – eller noget lignende,” siger Stefan Gejsing.

Ikke længere et ”P3 Ugens Uundgåelige”-band.

Han synes, det er fedt, at bandet gør, hvad de har lyst til og ikke går efter hits.

“Der kommer ikke til at være nogen ”Let Your Fingers Do The Walking”-agtige numre på pladen, for har ligesom set i øjnene, at de ikke er et ”P3 Ugens Uundgåelige”-band længere. Hvis de skulle fortsætte som band, var det vigtigste for dem at gøre, hvad de havde lyst til, og det de havde lyst til, var at prøve noget helt andet. Det er ret fedt, at man i den alder, hvor mange andre bands spiller ud fra en idé om, hvad folk gerne ville høre for 10-20-30 år siden, stadig prøver noget nyt. Så jeg synes helt klart, at de har en plads på festivalen,” siger Stefan Gejsing.

Fakta

Sort Sol blev dannet i 1977 under navnet Sods og spillede til at starte med rå og støjende punk. Senere skiftede de navn og begyndte at inddrage en bredere palet af rockinspirationer, hvilket blandt andet resulterede i klassiske albums som Flow My Firetear og Glamourpuss.

Sort Sol har spillet hele seks gange på Roskilde, men har været fraværende fra festivalplakaten siden 2001, hvor de optrådte på Orange Scene. I en årrække lod bandet til at være gået i opløsning, men i 2011 begyndte de igen at optræde live, og dette forår ser et nyt album langt om længe dagens lys.

Sort Sol er bare et af mange navne, der lige er blevet føjet til festivalplakaten. Du kan læse meget mere om hele dagens offentliggørelse her.

Skriv en kommentar