I år når Roskilde Festivals juledonationer op på over en million kroner, der fordeles mellem 17 forskellige organisationer over hele landet. Allerede længe før vi andre tænker på gløgg og æbleskiver, er der et hold af engagerede frivillige, der nøje udvælger juledonationsmodtagerne.

Danmark ligner sig selv – der er hverken sne eller voldsom kulde, der ellers skulle indikere, at det er vinter, og at julen nærmer sig med hastige skridt. Den gode julestemning er dog for alvor indtruffet hos nogle; nemlig 17 udvalgte organisationer. Fælles for dem er, at de alle har fokus på udsatte børn og unge og særligt udfordrede børnefamilier – og nu har de også det tilfælles, at de har modtaget juledonationer fra Roskilde Festival i 2016.

En del af Foreningen Roskilde Festivals generelle arbejde er at donere overskuddet fra festivalen til velgørende formål, der ofte er i tråd med festivalens holdningsfokus. Med juledonationerne – som deles ud af et et overskud, der skabes af de mange Roskilde Festival-deltageres fantastiske indsats – har Foreningen Roskilde Festival i år besluttet at støtte organisationer for udsatte børn og unge i hele landet.

Donationer af penge og frivillige

To til tre timer ugentligt siden september 2016 har et hold af dedikerede og engagerede frivillige i julehjælpsgruppen brugt på at brainstorme på mulige donationsmodtagere. Bagefter har gruppen lavet grundig research, for at sikre sig, at kandidaterne kan bære en donation, for eksempel i forbindelse med aktiviteter eller arrangementer i forbindelse med uddelingen.

Du kan møde en af de frivillige i julehjælpsgruppen her.

qnet-jul
Qnet er en af de organisationer, der har fået en juledonation fra Foreningen Roskilde Festival.

Formålet med årets juledonationer har været at skabe forandring, værdi og glæde for udsatte og udfordrede børn og unge i hele Danmark. Støtten har både form af pengedonationer og hjælpende hænder fra Foreningen Roskilde Festivals frivillige.

Gaveregn over hele Danmark

Hanne Lumholt, frivillig i julehjælpsgruppen og medlem af Foreningen Roskilde Festivals bestyrelse har været med til at udvælge og koordinere årets donationsmodtagere.

Hun fortæller: ”Vi havde et ønske om at vise, at vi kunne støtte i andre byer end Roskilde og København. Derfor har jeg f.eks. opsøgt nogle kvindekrisecentre i Kalundborg, og der er tilrettelagt aktiviteter i blandt andet Viborg.”

Feltet blev indskrænket, og der blev fundet organisationer i hele det danske rige fra de største byer, til et lille øsamfund i det sydfynske øhav.

Donationer for en god million

Det er en del af overskuddet fra årets Roskilde Festival, der uddeles som juledonationer, og julehjælpsgruppen får ansvar for at koordinere uddelingen af en million kroner.

”Det er rammen for selve juledonationsprojektet, som vi koordinerer, og herudover uddeler Foreningen Roskilde Festival omkring fem rene donationer til lokale foreninger i Roskilde. Det samlede donationsbeløb bliver derfor i alt 1.145.000 kr.” siger Nanna Østergaard Juhl, der er frivillig projektkoordinator i julehjælpsgruppen.

turning-jul
Turning Tables er en global NGO, der arbejder for at give stemme til marginaliserede unge gennem musik og film. Donationen fra RF gik til, at drengene fra Søby og Ærøskøbing Børnecenter inviterede lokalbefolkningen til julefest på Ærø Ungdomsråd.

Juledonationsmodtagerne er blevet kontaktet af julehjælpsgruppen med besked om donationen. Derefter har det handlet om at sørge for, at donationsmodtagerne får planlagt og gennemført de aktiviteter de ønsker, og som bliver muliggjort med støtten fra Foreningen Roskilde Festival. I denne dialog deltager også frivillige fra Foreningen Roskilde Festival, der i nogle tilfælde hjælper til ved nogle af arrangementerne.

Donationerne skaber frirum

Reaktionen fra donationsmodtagerne er overvældende:

”De bliver så utroligt glade – både over at vi har fået øje på dem og deres frivillige indsats, og selvfølgelig for den flotte indsats i form af hjælp fra festivalens frivillige, gaver og penge, der kan understøtte deres arbejde. Det er noget af det mest rørende at opleve,” siger Hanne Lumholt.

Årets donationer hjælper bl.a. organisationerne til at kunne skabe frirum og fællesskab for børn, unge og deres familier. Således lyder eksempel tilbagemeldingen fra Headspace Roskilde, der arbejder med ungerådgivning:

”Tusind tak til Roskilde Festival for den flotte donation. Den giver mulighed for at styrke vores samarbejde med andre sociale foreninger i Roskilde, der også har fokus på unge. Og ikke mindst giver det Headspace mulighed for at blive endnu bedre til at skabe et frirum og et fællesskab for byens unge. Uanset om hverdagens udfordringer er store eller små.”

Organisationerne der modtager julehjælp i år

Foreningen Grønlandske Børn (Vejle), Frelsens Hær (Roskilde), KafeKlaus (Roskilde), Lejre Flygtningevenner (Dansk Flygtningehjælp), Mødrehjælpen (Roskilde), Flygtningementor (Ungdommens Røde Kors i Aarhus), Børnenes Kontor i Roskilde, GAME (Roadshow til København, Esbjerg, Viborg og Aalborg), Headspace (Roskilde), Hera Døtrenes Støtteforening (Kalundborg), Juleaften i Konventhuset (Roskilde), LUA/Lænkens Unge Ambassadører, Projekt Beat (Turné til Aalborg, Aarhus, Odense, Glostrup og København), Qnet(Røde Kors i Kalundborg), Svovlstikkerne (Næstved), TurningTables (Ærø), Venskabscaféen Vipperød (Dansk Flygtningehjælp i Holbæk)

Skriv en kommentar