I 2014 spillede the Minds of 99 på Rising i camping, og allerede året efter manifesterede de deres gennembrud ved at åbne Orange Scene. Derfor er der visse bånd mellem the Minds of 99 og Tuborg Rå, ja faktisk er Tuborg Rå en slags levnedsmiddeludgave af the Minds of 99. Tuborg Rå er nemlig historien om undergrundsøllen fra Roskilde, der gik mainstream.

Tuborg Rå blev udviklet i samarbejde mellem Tuborg, Roskilde Festival og Northside, og blev første gang solgt på de to festivaler i 2014. Det skulle være et økologisk alternativ og et eksklusivt tilbud, kun på fad – særligt målrettet til de tørstende, men kvalitetsbevidste festivaldeltagere.

Foto: Inez Daczyk
Foto: Inez Daczyk

Det lykkedes. Tuborg Rå blev en succes. Efter bare tre måneder havde Tuborg Rå solgt for intet mindre end 4,9 millioner kroner. Det er mange øl. Derfor blev den en del af den faste Tuborg portefølje. I dag kan øllen købes både på dåse, flaske og fad hele året, også uden for festivalsæsonen. Igen, ikke helt ulig the Minds of 99 som i år spiller på mange af sommerens danske festivaller – og som har trukket fulde huse fra Frederikshavn til Vega.

Det er stadigvæk muligt at købe Tuborg Rå på Roskilde Festival, og det er skam heller ikke fordi der ikke bliver langet økologiske fadøl over bardisken, men smager den egentlig stadig orange?

RoskildeNyt er gået i Bar Rock for at undersøge, om man kan smage forskel på den klassiske Tuborg pilsner og Tuborg Rå. Og hvordan gør man bedre det end ved en blindsmagning? Ved et bord i solen finder vi tre glade ildsjæle fra Team Tømrer, som indvilger i at få en orange vest for øjnene og to kolde dåsebajere i hånden.

Kristian Borup, Jette Christiansen og Halvor Riis Christiansen har alle været med på Roskilde festival i mange år, hver gang med tømreholdet – og de har også drukket et par øl igennem årene. Derfor kan de sagtens smage forskel på den almindelige Tuborg og på Tuborg Rå, men det er svært at sige, hvilken en, der er bedst. Kristian vil gerne give et råd med på vejen; ”Hvis du skal drikke en øl langsomt, så skal du vælge Tuborg Rå. Hvis du skal drikke hurtigt skal du tage den almindelige Tuborg”.

Foto: Inez Daczyk
Foto: Inez Daczyk

Hvilken kunstner smager Tuborg Rå af?
Kristian er ikke i tvivl: ”Det må være Tenacious D”. Efter lidt betænkningstid smider Jette Dizzy Mizz Lizzy på banen; ”det er den dér meget humlede smag”. Halvor er ikke helt enig, han synes mere, at Tuborg Rå smager af PJ Harvey, men minder os om, at han og Jette jo er af den gamle skole; ”så måske smager den faktisk også af noget nyere musik.”

Er der en af de to øl, der smager mere af the Minds of 99?
”Hmm.. Det må næsten være Tuborg Rå. Den er lidt ny og anderledes, og heller ikke så etableret endnu.” mener Halvor. Men Tuborg derimod, den smager bare af Roskilde”

Smager den sådan lidt mere orange?
”Det var da et mærkeligt spørgsmål”, og med dén kommentar fra Kristian er der vist ikke andet at sige, end at Tuborg Rå er kommet for at blive, også på Roskilde Festival. Det samme er i øvrigt åbenbart tilfældet for the Minds of 99, som igen i år spiller på Roskilde Festival, selvom festivalen sjældent inviterer de samme kunstnere tre år i træk.

Skriv en kommentar