Mandag eftermiddag havde foreningen Ungdomsbureauet stillet langborde op i Rising City og inviteret 50 politikere til åben dialog og diskussion med festivalsgæsterne. Det blev til lange tomandssamtaler om emner som frihed, lighed og fællesskab – uden kun at handle om politik.

Åndeligt overskud er måske ikke det, man forbinder mest med Roskilde Festival, men trods tyngende tømmermænd og tossede teltstrabadser lykkedes det foreningen Ungdomsbureauet at facilitere en én-til-én-samtale mellem 50 politikere og 50 festivalsgæster i Rising City mandag eftermiddag.

Med masser af succes.

Fra venstre politikerne Marie og Lasse - og festivalgæst David yderst til højre. Foto: Inez Dawczyk
Fra venstre politikerne Marie og Lasse – og festivalgæst David yderst til højre. Foto: Inez Dawczyk

Både politikere, arrangør og gæster var begejstrede for arrangementet, som bragte livets store spørgsmål i spil:

”Det var spændende at lytte til de ting, folk havde at sige – og også meget reflekterende og tankevækkende. Det er jo en anderledes måde at møde folk på, og vi snakker om nogle andre ting, nogle store emner. Det var super fedt at møde folk i en dialog”, sagde Lasse Quvang Rasmussen, 26 år, og Maria Gudme, 27 år, begge fra DSU, Danmarks Socialdemokratiske Ungdom.

Træt af korte politikersvar

En af gæsterne, David Jul, 27 år, var med ved langbordet, hvor han fik talt med tre forskellige politikere:

”Jeg havde tømmermænd, men fik at vide, at der var det her arrangement, og så blev jeg nødt til at tjekke det ud. Jeg er så træt af, at politikere ikke får lov til at uddybe deres svar, når de bliver stillet et spørgsmål i medierne, så det er fantastisk, at der er et arrangement som dette, hvor vi én til én kan snakke om værdier,” siger han.

Tredje år i træk

Martin Fehr Therkildsen, som er frivillig hos Ungdomsbureauet, havde været med til at arrangere eventet og var glad, da det hele var overstået:

”Jeg synes, det gik rigtig godt. Det er tredje år i træk, at vi laver det her event, men det er forskellige mennesker hvert år, vi inviterer. Forrige år var det ældre mennesker – og de snakkede rigtig meget, så dem skulle vi holde lidt i ørerne for, at festivalgæsterne også fik lov at tale. Og sidste år var det folk med forskellig religiøse bagrunde, eksempelvis imamer og præster, fortæller Martin Fehr Therkildsen og fortsætter:

Martin fra Ungdomsbureauet var godt tilfreds med arranfementet. Foto: Inez Dawczyk
Martin fra Ungdomsbureauet var godt tilfreds med arranfementet. Foto: Inez Dawczyk

”Det fantastiske ved arrangementerne har alle tre gange været, folk er så interesserede i at høre, hvad deres samtalepartner har på hjerte. Der er en god stemning – og i år kunne vi også se, at selvom politikerne ind imellem ikke kunne lade være med at tale lidt politik, så var det mere samtaler om værdier og oplevelser, der blev diskuteret, og det er hele pointen i det her.”

Samtalesaloner i tre runder

Selve arrangementet kaldes en samtalesalon, hvor alle par får en menu med to spørgsmål og en omgang ’fri leg’, hvor der er mulighed for at gå i dybden med, hvad man har lyst til at diskutere.

Det sker i tre runder, som hver har et overordnet tema. Tirsdag var temaet for første runde frihed, og de spørgsmål, som skulle diskuteres, var ’Er du en fri fugl? Hvorfor, hvorfor ikke?’ samt ’Er menneskeheden mere eller mindre fri om 20 år?’

Politikerne og gæsterne skiftedes til at svare på spørgsmålene i to-minutters intervaller. Efter de for første spørgsmål var der fri leg, hvor man kunne vælge at diskutere disse spørgsmål: ’Er du fri på Roskilde Festival?’, ’Hvad ville du lave i et fængsel?’, ’Hvornår blev du sidst frataget din frihed?’, og ’Hvem har du været med til at sætte fri?’.

Foto: Inez Dawczyk
Foto: Inez Dawczyk

Efter endt runde rykkede alle festivalgæsterne to pladser til højre, hvor de fik en ny politiker. Ingen af de fremmødte politikere havde på forhånd bekendt partikulør – det var nemlig ikke pointen med arrangementet: her skulle man diskutere værdier og holdninger, og ikke partipolitik.

Alligevel gættede mange festivalgæster alligevel partifarven rigtig efter snakken.

Nye samtalesaloner til næste år

Det er planen, at der skal være samtalesaloner til næste år, men det er ikke fastlagt, hvilke slags mennesker, der bliver inviteret med endnu. Næste skridt bliver at lave et lignende arrangement på ungdomsfolkemødet til efteråret.

”Vi gør det for at skabe dialog med nogle mennesker, som vi normalt ikke har mulighed for at gå i dialog med. Derfor var politikere et oplagt valg i år, men til næste år kan det være eksempelvis flygtninge eller hjemløse,” siger Martin.

Skriv en kommentar