Klokken er 11 mandag på Roskilde Festival, og vi befinder os i Volunteers’ Lounge. Der bliver arbejdet hårdt på at få festivalpladsen til at være festivalklar; der bliver bygget og malet, slæbt og koordineret. Men i Volunteers’ Lounge midt på byggepladsen, er tempoet skruet helt ned. Kaffemaskinerne brygger i et væk, mens folk sidder rundt omkring og læser dagens udgave af Orange Press eller snakker med sidemanden.

Men hvem er de? RoskildeNyt har kigget forbi.

Imens jeg sidder i Volunteers’ Lounge og kradser et par sætninger ned på min blok om stemningen, kommer Jeffrey Joh fra San Francisco og sætter sig ved mit bord: ”Hvad er du ved at skrive?” spørger han. Jeg kigger op og fortæller, at jeg er ved at skrive en reportage om Volunteers’ Lounge til RoskildeNyt.

Jeffrey er en af dem, der gør festivalgæster lykkelige – han har nemlig strøm. Han er frivillig for Volt, som laver opladerne af samme navn, og i dag har han uddelt strøm i område L, men skal være mange forskellige steder i løbet af festivalen. Selv bor han i område C med sine venner, og han synes godt, det kan være en anelse hårdt, fordi det nærmest ikke er til at få nogen søvn, og hans vagt startede allerede 7.30 i dag. Han har boet i København i to år, det første år som kemistuderende, men nu arbejder han i en opstartsvirksomhed. Så hvad laver han på Roskilde Festival?

Foto: Kasper Hjorth
Foto: Kasper Hjorth

Afbræk fra frisk luft
”Vitterligt alle mine danske venner er her. Jeg kender simpelthen ikke nogen, der ikke er her,” griner han. Jeffrey har godt nok ikke sine venner med i Volunteers’ Lounge, men det gør slet ikke noget:

”Jeg kan godt lide at hænge ud heroppe i Volunteers’ Lounge, fordi det er afslappende og rart – og et af de få steder, hvor man kan sidde indenfor. Det er lidt nødvendigt at få et afbræk fra al den friske luft. Der er altid mennesker og god stemning”, siger han.
”Og så er der gratis kaffe!”

Kaffen synes også at være en sællert, og der er hele en, der ved at sætte en ny kande over. Udenfor på græsset er en yogaklasse ved at slutte, og rundt om sidder folk i små grupper; nogle holder møder, andre ser ud til at arbejde på egen hånd.

Jeg fanger Ida Kristensen og Rikke Faaborg, som sidder nyder det sporadiske solskin, drikker kaffe og snakker lidt. De skal begge to arbejde på Gin-ial Bar, men de ved ikke helt, hvad de skal lave. De skal nemlig først arbejde onsdag og fredag, men glæder sig alligevel. De bor i område C ligesom Jeffrey, hvor de har lejr sammen med otte veninder. De har været afsted sammen de sidste 4 år, og for dem er Roskilde Festival et fast samlingspunkt. Veninderne kommer fra forskellige dele af landet, og derfor er lejren også det, de glæder sig mest til på festivalen – bare at være sammen. De er også kommet til Volunteers’ Lounge for kaffen og for at få lidt ro fra de gigantiske musikanlæg på campingarealet. For selvom der også er lidt musik her, så er det et helt andet tempo end i hjertet af område C.

I Volunteer’s Lounge kan man få gratis økologisk kaffe og saftevand. Der er også wifi, bordfodbold, stikkontakter og morgenmad til billige penge. Som navnet antyder er området forbeholdt de frivillige, og det er også muligt at komme til yogaklasser, få massage og høre små koncerter. Om dagen er der stille og roligt og plads til at arbejde, men om aftenen bliver der også langet gin og tonics over disken i Bar Rock.
Hent din kaffe mellem 9 og 01 onsdag til lørdag.
Se det fulde program i Værd at Vide

Fast inventar
”Det er et ret hyggeligt område – og et af de eneste, som er færdigt”, siger Jesper Frølund Hansen, da jeg spørger, hvad han bruger Volunteers’ Lounge. ”Der er stille og roligt, og man kan bare ligesom sidde. Det er også dejlig tæt på vores arbejde”, tilføjer Rene Hansen, som han sidder sammen med.

René og Jesper ryger cigaretter og drikker kaffe under en parasol. De er frivillige i Backstage Lounge, hvor de bygger op, river ned og er værter. De er begge frivillige på fjerde år, men har været på festivalen mange gange. René har været på festivalen siden 1982: ”Altså, jeg er jo fra Roskilde,” siger han, og lader forstå, at Roskilde Festival er fast inventar, når man kommer fra området. Jesper er kommet på festivalen siden 1996.

Jeg slår et smut indenfor igen, hvor det eneste, der er skiftet ud, er de mennesker, der ligger i sækkestolene. Kaffen er stadig populær, og der er ved at være udsolgt af morgenmad. Og selvom akustikken er ret dårlig, er der en særligt afslappet stemning af pause.

Skriv en kommentar