Med kyndig assistance fra Roskilde Festivals miljøgruppe guider vi dig til en bæredygtig festival med fire nemme tricks.

Solen bager løs på teltdugen. Din krop skriger på et bad, men allerførst en kæmpestor burger med sprøde bølgefritter til. Og derefter er der vel ikke andet at gøre, end at rejse sig ved det træ, du faldt tungt ved i går. Men hvordan klarer du dig gennem trængslerne på en bæredygtig måde?

På Roskilde Festival kan det være svært at undgå at falde i jeg-er-ligeglad-jeg-er-da-ligeglad-fælden, hvor normer, regler og gode intentioner går fløjten – i hvert fald i forhold til miljøet. Endda for dem, der ikke kunne drømme om, at tage bilen på arbejde så længe cyklen dur.

Vi har spurgt Roskilde Festivals miljøgruppe om, hvad vi kan gøre, for at være mere bæredygtige under vores besøg på Dyrskuepladsen.

1. Erstat badet med en dukkert i badesøen

Det allerbedste du kan gøre, er at lade være at gå i bad. Fem minutter under bruseren koster nemlig 50 l vand eller ½ kg CO2 udslip – hvis altså det er en sparebruser, du lader dig afkøle under.

Hvis det absolut er nødvendigt, er det bedste alternativ at tage en dukkert i badesøen. Men kun hvis du holder dine kropsvæsker indenbords. For mange kropslæk af den slags er skadeligt for både vandmiljøet, og for det, der lever deri og for grundvandet. Du kan selvfølgelig også tage et helt almindeligt bad, det er det mindst bæredygtige – men måske det mest tiltrængte, både for dig og din nabo.

Alternativt kan du stille dig ud i regnen. Det skulle der efter sigende blive god mulighed for i løbet af de næste dage…

2. Skift burgeren ud med makrelmadder

Den store fede burger med tilhørende pomfritter er ikke det allerbedste valg, hvis du gerne vil være en bæredygtig festivalgænger. Du kan faktisk spare halvdelen af CO2-forbruget ved at erstatte den med en rugbrødsmad med makrel. Hvis du har behov for at forkæle dine smagsløg med noget lidt mere eksotisk, kan du også vælge en vegetarret, for eksempel fra en af thaiboderne. Det er en slags mellemvej. Spørgsmålet er bare, om burgeren kan undværes.

3. Genbrug dit telt

Teltdugen, som udgør dit hjem under festivalen, kan være lidt af en synder, afhængigt af hvad du gør, når du forlader pladsen. Hvis du genbruger dit telt, kan du spare miljøet for en kæmpe omgang!

Det koster cirka 1/10 af et persons normale årsforbrug af CO2 at producere et trepersoners telt. Derudover giver bulldozerne, som rydder campingområderne, samt forbrændingen af teltene efterfølgende også et stort udslip af både CO2 og andre uheldige gasarter.

Det allerbedste du kan gøre, er derfor at købe et godt telt, som du selv kan bruge igen næste år – eller pakke sammen og donere til CampAid, eller andre som sørger for at mennesker, som har brug for teltene overtager dem. På den måde gør du faktisk mere end én god gerning.

4. Alt det læskende

Sidst men ikke mindst, så er det jo vigtigt at hydrere – også i regnen. Mange af os tyer til humlen, og det kan godt være, at den lunkne dåseøl er billig – og velfortjent når du nu har slæbt den hele vejen fra grænsen. Men det er faktisk bedre for miljøet, at købe en fadøl. Og så er der større chance for at møde søde mennesker i fadølsboderne og barerne rundt omkring på pladsen end på Rødby-Putgarden.

Skriv en kommentar