Roskilde Festival støttede i år debatfestivalen Talk Town, som satte fokus på køn, ligestilling og feminisme. 3 stærke navne fra årets ’Rising’-scene gav koncert, og en ny tabu-brydende videoudstilling blev vist frem.

I kølvandet på nytårsnattens hændelser i Köln, satte Dagbladet Information sig for at bryde tabuet omkring voldtægt. Under hashtagget #jegblevvoldtaget gav en artikelserie ærlige skildringer af de oplevelser, unge danske kvinder har været igennem. Det er nu blevet til udstillingen Vidnesbyrd, hvor kvindernes historie fortælles igennem videoformatet. Denne udstilling var en del af Talk Town.

Videoudstillingen Vidnesbyrd
Videoudstillingen Vidnesbyrd

Roskilde Festival har med en donation været med til at gøre denne udstilling mulig. ”Informations artikler har ramt noget meget vigtigt; ikke mindst har de vist, hvor markant mangel, der har været på et rum, hvor de kvinder, der har været udsat for voldtægt, kan komme til orde. Derfor valgte vi at støtte udstillingen,” fortæller talskvinde Christina Bilde, og tilføjer:

”På Roskilde Festival har vi vi i samarbejde med Everyday Sexism Project Danmark fokus på hverdagssexismen. Også i den indsats er det tydeligt, at der behov for at bryde tabuerne omkring seksuelle krænkelser ved at give det en stemme. Rigtig mange af de kvinder, der har oplevet krænkelser går jo helt uberettiget rundt med en følelse af skyld og skam. Det bliver kun værre af at blive fortiet. Denne form på emnet kan skubbe nogle rammer, så vi arbejder også hårdt på at få udstillingen ud på festivalen.”

Tre Rising-bands på Talk Town

Roskilde Festival var også til stede på Talk Town med tre koncerter fra årets Rising-scene; FMK, Mendoza og Shy Shy Shy. Astrid Cordes er den ene halvdel af duoen, Shy Shy Shy, som også tæller Simon Kjeldgaard, og netop ligestilling er noget, de to musikere går op i deres band:

”Vi er fælles op alt – fra at skrive musikken, til at indspille, spille og synge den. Vi deler alt lige op, og det er for mig ligestilling. Det behøver ikke at handle om køn, og jeg er faktisk lidt træt af, at nogen ser mig som en kvindelig musiker og ikke bare en musiker”, siger Astrid. Hun har svært ved at pege på episoder, hvor hun har haft det sværere i musikbranchen pga. sit køn, men hilser debatten velkommen. ”Også selvom det er et meget, meget komplekst emne, som jeg ikke selv føler, at jeg kan udtale mig om,” siger Astrid ærligt.

Astrid Cordes. Foto: Inez Dawczyk
Astrid Cordes. Foto: Inez Dawczyk

Shy Shy Shy spiller på Roskilde Festivals Rising-scene mandag den 27. Juni kl. 15.30 – en koncert, Astrid ser frem til med kriller i maven:

”Den slags koncerter, som vi også har spillet på Talk Town, hvor folk ikke nødvendigvis kommer for at høre dig, er speciel. Den er dejlig, fordi du er i øjenhøjde med folk, men der er også kontant afregning, for lever du ikke op til publikums forventninger, går de. På Roskilde Festival, som jo er en drøm, der går i opfyldelse, glæder jeg mig til at have spillet de første par numre, for så kan jeg mere være i det. Det er jo lidt nervepirrende i starten – men det er kun godt. Kan du slet ikke mærke noget, når du går på scenen som musiker, kan det være, du slet ikke skal lave musik.”

Rising-bands er en del af fremtiden

Roskilde Festivals tilstedeværelse med de tre bands på Talk Town er en del af foreningens arbejde med køn og ligestilling. ”Der var ikke kun kvinder på scenen i disse tre bands, men det giver mening at præsentere kvinder, som kan noget her,” fortæller Christina Bilde, og fortsætter:

”Det var også det, der var i fokus for hele konferencen, Women Deliver. Når vi har præsenteret interessante Rising-bands med sindssygt dygtige kvinder, så er der også noget fremtid over det. Hvert år får vi jo kritik for, at der ikke er nok kvinder på programmet, men her vil vi gerne vise, at der er kvinder, og at de er superdygtige og en stor del af fremtiden. De kan inspirere os, og det er jeg sikker på, at de også gør.”

Skriv en kommentar