Med fredagens årlige fællesmøde på græs gik nedtællingen til Roskilde Festival 2016 for alvor i gang. Vi tog årets fællesmøde en tur i tidsmaskinen – og her er resultatet i fremtid, nutid og datid.

Vi er Roskilde Festival – og skal per definition udfordre os selv, så det har vi gjort i tre tidshop. Her præsenteres årets fællesmøde i tre afsnit: Det første afsnit indeholder forventningerne til fællesmødet – skrevet endnu før, det blev afholdt. Andet afsnit er skrevet på stedet, mens det foregik. I tredje og sidste afsnit reflekteres der over mødet dagene efter.

Forventning (fire dage inden)

Sidste gang jeg deltog i det årlige fællesmøde på græs, lyttede jeg enormt meget efter. Der var PowerPoint-præsentationer og fra scenen væltede det med ord om alt fra overnatningsmuligheder til den overordnede festivalstrategi.  Men det jeg husker bedst var, at jeg vandt et par gummistøvler, mødte også en masse søde mennesker og blev introduceret til et band, som jeg genhørte en måned senere på Rising scenen.

Tre ildsjæle flasher stolt deres rygmærke. Foto: Inez Dawczyk
Tre ildsjæle flasher stolt deres rygmærke. Foto: Inez Dawczyk

Jeg har hørt, at årets Fællesmøde på græs bliver anderledes – radikalt krydret med et dansegulv. Og jeg er faktisk lidt spændt på, hvilke emner og nyheder, vi bliver præsenteret for i år.

Der går rygter om en ny scene og et nyt område arrangeret af Roskilde Festival Højskole, og så bliver vi sikkert også introduceret til en eller flere af årets donationsmodtagere. Spørgsmålet er bare, om arrangørerne har fundet en ny måde, at gøre det på, for 90’erne har ringet – og de vil gerne have deres lange enetaler og PowerPoint præsentationer tilbage

Realitet (på dagen)

Der er dækket op med langborde, en scene og – tadaaah – en projektor med tilhørende lærred, som står klar til at fremvise uendelige lange PowerPoint-præsentationer. Jeg forsøger at undertrykke et gab, indtil det viser sig, at aftenens setup faktisk er nyt og anderledes. Vi skal ligefrem op af stolene, der er frit valg mellem oplæggene – og bagefter skal vi lege.

Men først tager Christina Bilde ordet og overrækker med sin vanlige afslappethed en donation på 150.000 kr. til ByBi, som i arbejdet med at passe bier og producere honning, inkluderer socialt udsatte grupper i samfundet og på den måde får København til at blomstre. Bogstaveligt talt. De 150.000 skal gå til et projekt, som samler flygtninge og københavnere i arbejdet med at passe bier rundt omkring i byen.

Talskvinde Christina Bilde var kvinde for at overrække donationen til ByBi. Foto: Inez Dawczyk
Talskvinde Christina Bilde var kvinde for at overrække donationen til ByBi. Foto: Inez Dawczyk

Næste punkt på programmet er introduktionen til alt det nye på årets festival. Der er otte forskellige talks om årets nye tiltag fra toppen af en ølkasse, som man kan lytte til afhængigt af interesse og temperament.

Læs med nederst i artiklen, hvor vi har skrevet et kort referat af de forskellige ølkassetaler.

Der er næsten ikke tid nok, for så er det igen tid til at sætte os til bords. Denne gang for at spise.

Stemningen er høj, der er gensynsglæde på tværs af langbordene, maden er god – og det sidste punkt på dagsordenen, før dj’en går på, hedder ’leg og løjer’. Vi bliver delt i hold og skal teste vores evner som tårnbyggere med materialer som sugerør, skumfiduser, papir og gaffatape. Og herefter vores samarbejde manifesteret i et 16 mands hejsesystem. Som taget ud af en håndbog for teambuilding.

Refleksioner (fire dage senere)

Alt i alt var det en herlig aften. Der var gensynsglæde deltagerne imellem, og det var godt at være tilbage på den halvtomme dyrskueplads, hvor der om bare halvanden måned opstår en midlertidig by fyldt med musik og glade mennesker. Det var fint at introducere de mange nye tiltag med en kort præsentation fra scenen og derefter frit valg mellem emnerne. Et format, der appellerede til selvstændig tankevirksomhed uden ubehagelige flashbacks til drønkedelig forlæsninger.

Roskilde Festival egen stand-up-komikere på scenen, Bertel Baagø, Steen Jørgensen og HC Smed. Foto: Inez Dawczyk
Roskilde Festival egen stand-up-komikere på scenen, Bertel Baagø, Henrik Bondo Nielsen og HC Smed. Foto: Inez Dawczyk

Set i bakspejlet ved jeg egentlig ikke, hvad overraskelsen var, måske var det afskaffelsen af Power Point præsentationerne, måske var det donationen til ByBi, måske var det en særlig fantastisk DJ. Ikke desto mindre var aftenen en god forsmag på årets festival, en kold en af slagsen – men det var muligt at drikke sig en flydende sweater til i øl og gin & tonic på kande. Og det har aldrig skadet evalueringen af sådan en aften.

Nye tiltag præsenteret fra ølkassen

  • Vi får en ny campingscene, som omdannes til en port mellem camping og pladsen, når Indre Plads åbner.
  • De frivillige i grønne veste, som er med til at holde campingområderne fri for det værste skrald, vil i år gøre endnu mere for at forandre skraldekulturen på festivalen.
  • Der er også nyt fokus på håndteringen af de mere end syv millioner stykker pant, der hvert år bliver smidt og samlet ind under festivallen.
  • Derudover kan festivalens holdningsarbejde også opleves rundt omkring på pladsen – og ikke mindst i ArtZone hvor udvalgte kunstnere fortolker årets tema ’Equality’.
  • Og så bør du også kigge forbi Roskilde Festival Højskoles nye område med navnet Settle’n share, hvor fokus er på naboskab og medborgerskab.

Skriv en kommentar