For første gang blev Roskilde Festivals programpræsentation i går afholdt som en reception for ildsjælene – og RoskildeNyt var med.

I sidste ende, er det altid vejret, vi ender med at fokusere på; bliver årets Roskilde Festival en hummerrød solskinsfest på halmtørre stepper, eller bliver det en sejr for Spejder Sports gummistøvledivision og koncerterne på Gloria?

Skal man tage bestik af vejret denne fredfyldte onsdag eftermiddag, forbliver regnslaget trygt i bunden af teltet i år, for på en dag, der startede trist, meldte foråret sin ankomst med lunt solskin netop som kalaset stod for døren.

For vejret er jo netop kun en ydre omstændighed, vi i værste fald kan blæse på, og som i bedste fald kan danne ramme om det, som festivallen for mange først og fremmest handler om, nemlig musikprogrammet.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck
Foto: Arthur J. Cammelbeeck

Bobler og de første reaktioner

I år var alle ildsjæle for første gang inviteret til præsentation af årets samlede program, og det fik en bred skare af nysgerrige ansatte og frivillige til at møde op på H11, Roskilde Festivals hovedkvarter på Havsteensvej 11, til et fyraftensmøde, hvor der blev budt velkommen med champagne og præsentationsvideo.

Divisionschef i Kultur og Kommunikation, Mads Mikkelsen, fulgte op med en kort gennemgang af pressens reaktioner, både nationalt og internationalt. Udover at kunne bekræfte mistanken om at den mindre stavefejl på plakaten var en kynisk gamble på mediernes forudsigelige pavloviske reaktioner på mindre fodfejl, var hans indtryk af den generelle stemning overvejende positiv fra både medier og deltagere.

 

Spørgsmål og svar til programmet

For at vise, at vi på Roskilde Festival er både internationale og en del af den digitale tidsalder, kunne arrangørerne dernæst præsentere et interview med programansvarlig Anders Wahrén hele vejen fra det eksotiske København. Midt i en hektisk dag med interviews til et utal af medier, kunne han berette om en spændt stemning og stor interesse hos det meste af både den trykte og elektroniske presse.

Mange spørger til, hvorvidt Roskilde Festival har en rød tråd i sit musikudvalg, og hertil svarer Anders: ”Programmet er eklektisk, og skal stikke i forskellige retninger, så det er ikke sådan at vi, når vi er rundt i hele verden og høre ny musik, leder efter en tendens, der dominerer. Men det er klart, at en stor del af den musik, der rummer fornyelse indenfor forskellige genrer i dag, også rummer en bestemt form for alternativ tilgang til pop, om det måtte være Ghosts brug af Abba-referencer i den hårde rock eller Grimes’ skævt poppede refræner.”

Foto: Arthur J. Cammelbeeck
Foto: Arthur J. Cammelbeeck

Vi spurgte ham, hvordan man skulle prioritere sin tid i forhold til det efterhånden ret store program i Roskilde Rising.

Emilie Ramirez, som er en lokal kunstner fra Roskilde, og havde sin debut på Gimle for et par år tilbage, er en af de kunstnere under warm-up, som klart kan anbefales, og i den forbindelse er det også rart nu og da at kunne præsentere nogle unge navn, som er helt lokale”, sagde han.

Teamchef for RSR, Mads Martinussen, spurgte, om årets særlige fokus på lighed også gav sig til udtryk i musikprogrammet. Anders Wahrén forklarede, at en bred diversitet i køn, kulturel og etnisk baggrund er vigtig for Roskilde Festival, men at der ikke er lavet kvoter for, hvilke navne vi hyrer. Det er først og fremmest kvaliteten og bookernes liveoplevelser med navnene, der er afgørende.

Til sidst var der kage, og den var flot, så alle kunne gå hjem, om ikke mætte af kage, så i hvert fald sultne på sommerens musikalske oplevelser. Vi ses på græs, Roskilde!

Skriv en kommentar