Gadens stemmer tilbyder autentiske historier på gåture med kant, som viser Københavns barske sider frem. Foreningen Roskilde Festival støtter den socialøkonomiske virksomhed.

Vega ligger i den pænere ende af Istedgade på Vesterbro i København – langt forbi Gasværksvej, der deler gaden i to. I Vega-enden er der længere mellem de hjemløse, mellem fixerummene og mellem værestederne. Det er her, på Vega, at Foreningen Roskilde Festival på en grå novemberdag inviterede foreningsmedlemmerne til at lære mere om en af de donationer, som Roskilde Festivals overskud går til, nemlig den socialøkonomiske virksomhed Gadens stemmer.

Når Foreningen Roskilde Festival donerer overskuddet fra festivalen, så er det ikke uden tanke og overvejelse, for det forpligter. Som formand for foreningen, Steen Jørgensen, sagde i sin velkomst til Vega; ”vores donationer forholder sig til virkeligheden. De gør en forskel. De er med til at flytte mennesker”.

Steen Jørgensen
Steen Jørgensen, formand for Foreningen Roskilde Festival. Foto: Arthur Cammelbeeck

Store armbevægelser og røverhistorier

Arrangementet på Vega handler også om mødet mellem mennesker. Vi mødte Jørgen, vores guide til aftenens byvandring. Jørgen har store armbevægelser og er fuld af røverhistorier som han fortæller med en dialekt der afslører, at han er fra stenbroen. Han er født og opvokset på Vesterbro dengang karréerne var delt ind efter farverne på den heroin, der blev solgt der. Gaden og stofferne har taget de fleste af hans venner fra barndommen, og Jørgen har også selv været derude, hvor han ikke kunne bunde. Men i dag er han stoffri. Det har han været i siden 2009, og han har været en del af Gadens stemmer de sidste tre år. Han har tilbragt en stor del af sit liv på gaden, og er lige nu tilbage for en stund. Det er dog kun midlertidigt mens han leder efter en ny lejlighed. Arbejdet i Gadens stemmer har nemlig hjulpet ham på fode – også økonomisk.

Jørgen fra Gadens stemmer på arbejde. Foto: Arthur Cammelbeeck
Jørgen fra Gadens stemmer på arbejde. Foto: Arthur Cammelbeeck

Roskilde Festival støtter Gadens Stemmer

I foråret var Jørgen og hans kolleger bange for at miste deres job som guides på de alternative byvandringer. Gadens stemmer var nemlig lukningstruet. Det er den ikke længere. Foreningen Roskilde Festival har nemlig doneret 200.000 kr. til den socialøkonomiske virksomhed. En af dem, der har været med til at godkende donationen er medlem af Foreningen Roskilde Festivals bestyrelse, Trine Bechmann Henningsen. Trine er også med på byvandringen. ”Gadens stemmer fortæller en vigtig del af byens historie,” siger hun, og fortsætter ”Foreningen Roskilde Festival vil gerne understøtte et initiativ som Gadens Stemmer, der bidrager til en identitet og levevej for mennesker, der ikke passer ind i det traditionelle arbejdsmarked på grund af de ar på krop og sjæl, som gadens liv har givet dem. Men som også giver os andre et mere nuanceret billede af vores samfund. Vi kan støtte ting, som traditionelle puljer og fonde ikke støtter”.

Tine Bechmann
Trine Bechmann. Foto: Arthur Cammelbeeck

Festivalens DNA

Trine debuterede på Roskilde Festival som runner i 1994. I dag sidder hun i bestyrelsen for Foreningen Roskilde Festival på niende år. ”Bestyrelsen kaster sammen med frivillige og med sekretariatet hvert år kræfter og hjerte i at udvælge de humanitære katastrofer, men også de holdningsprægede og udviklende initiativer, der ligger tæt på festivalens DNA. Eksempelvis i forlængelse af årets CHANGE tema, hvor vi gerne vil bruge vores stemme og midler til målrettet at skubbe på for en forandring,” forklarer Trine om sit frivillige bestyrelsesarbejde.

På byvandring med hjemløse
Gadens Stemmer organiserer byvandringer i København. Byvandringerne skiller sig ud ved at guiderne er, eller har været hjemløse og fortæller deres egen unikke historie. Ruten er personlig og giver indblik i guidens liv på gaden. Gadens Stemmer arbejder for at skabe selvtillidsløft samt et bedre økonomisk forsørgelsesgrundlag for hver enkel guide.

Byvandringen er ved at være forbi, og Jørgen afslutter turen ved den mindesten, han egenhændigt har samlet ind til blandt venner og bekendte på gaden. Han giver os hånden, og vi takker for det, han har givet os: Vi har hørt historier om både brosten, skudhuller og vejnavne, men vi har også fået et åbenhjertigt indblik i et liv, som ifølge Jørgen selv ”ikke altid har været nemt, men sådan er det jo”.

Hvis du har været frivillige på årets Roskilde Festival kan du blive medlem af Foreningen Roskilde Festival og være med til at forme fremtidens Roskilde Festival. Se mere på din People-profil, eller du kan skrive til forening@roskilde-festival.dk.

 

Skriv en kommentar