Verdens befolkning lever længere og bedre. Så koncist var budskabet fra nyhedskampagnen Verdens Bedste Nyheder, da de fredag den 11. september afholdte Verdens Bedste Morgenfest på Rådhuspladsen i København for at fejre og fortælle de gode nyheder.

En ung, fuldskægget mand kommer slingrende langs Rådhuspladsens Strøgside. I den ene hånd holder han en krøllet, brun burgerpose, mens han med tvivlsomt held holder en ligeså krøllet balance med den anden. Torsdagens våde, natlige byture er ved at fordampe, men denne tidlige fredag morgen skal en ny og særlig fest til at begynde.

Foto: Klaus Elmer
Foto: Klaus Elmer

Ikke alle ved det, men det går bedre i verden. Siden 2010 har nyhedskampagnen Verdens Bedste Nyheder, der er et samarbejde mellem FN, Danida og hundredevis af danske udviklingsorganisationer, formidlet globale fremskridt og positive resultater til den danske befolkning gennem konstruktiv journalistik. Derfor har Verdens Bedste Nyheder, U-landsorganisationen IBIS, den elektroniske musikklub Footwork og Roskilde Festival i dag inviteret til Verdens Bedste Morgenfest for at dele de gode nyheder med københavnerne. Det positive skal fejres og fortælles.

Foto: Klaus Elmer
Foto: Klaus Elmer

Blandt morgenfestens gæster er Joachim og Ida, der er enige om, at selvom der fortsat er problemer, »kan det være godt at komme lidt væk fra det negative«. I hånden har Joachim dagens avis fra Verdens Bedste Nyheder, hvor forsiden fortæller, at verdens befolkning lever længere og bedre. Han vifter kort med den, mens han fortsætter,

Altså, hvis jeg skulle nævne en god nyhed, ville det nok være lidt småligt. Som at der er kommet et nyt afsnit af South Park. Men det her er jo mere og større

Double shot og morgendans

Rundt omkring på Rådhuspladsen står avisuddelere fra IBIS klar med godt nyt og chokolade til forbipasserende, mens frivillige fra Roskilde Festival rundhåndet deler røde hjertetatoveringer ud. Der bliver tage godt imod. Morgenfesten finder roligt sin rette form, og som til enhver fest kigger folk i starten lidt til fra siden, mens de drikker sig mod til. I disse tidlige morgentimer mellem 7 og 9 er de talrige alkoholshots dog skiftet ud med kaffens mange varianter over single og double shot.

Foto: Klaus Elmer
Foto: Klaus Elmer

Midt på Rådhuspladsen er små limegrønne kaffevogne kørt i stilling for at vække de morgentrætte til live, mens Footwork og et vimpelindhegnet dansegulv lokker de morgenfriske. En mand på rulleskøjter glider blødt udenom de lange køer til kaffevognene og energisk gennem det levende dansegulv. Pigerne dominerer og sliber med travle fødder de grå fliser glatte, mens musikken ubesværet blander dansabel pop med mere orientalsk klingende toner. På sidelinjen tripper en ung mor rundt med sin lille sweaterklædte søn, der benovet ser til, at de mange dansende bliver flere og flere.

Motivation og konstruktive nyheder

Uden for dansegulvet nikker nogle af morgenfestens gæster genkendende til, at medierne ofte kun har fokus på verdens dårligdomme. De glemmer fremgangen. Med konstruktive nyheder forsøger Verdens Bedste Nyheder, i stil med rationelle optimister som den svenske professor og foredragsholder Hans Rosling, at gøre op med den vestlige verdens fordomme om verdens tilstand. Det er dog ikke kun en proces, der handler om nyheder og tal, men også om at involverer borgere.

Foto: Klaus Elmer
Foto: Klaus Elmer

Sammen med Verdens Bedste Nyheder havde Roskilde Festival i 2015, udover at donere midler til kampagnen, blandt andet arrangeret LittleBigThings, der handlede om at gøre FNs verdensmål mindre abstrakte og mere hverdagsnære. Det formede sig som en Commitment Collection, hvor de deltagende diskuterede, hvad man som enkeltperson kan gøre anderledes i hverdagen for at bidrage og gøre en forskel.

Hverdagsnært er det også på Rådhuspladsen i dagens anledning, hvor ordet ”motivation” bliver nævnt af flere af gæsterne. »Det er vel, om glasset er halvt fyldt eller halvt tomt«, lyder det fra gymnasieeleverne Amalie og Malis, der i forlængelse af et undervisningsforløb er ude for at dele Verdens Bedste Nyheder ud. Arbejdet med at videreformidle budskabet, om at verdens befolkning lever længere og bedre, bliver en helt konkret opgave, der måske kan motivere andre til at gøre en forskel.

Og selv når Verdens Bedste Morgenfest slutter og hverdagen begynder, fortsætter udviklingen og nyhedsstrømmen. Folk der kommer forbi Rådhuspladsen er på vej, videre og væk. Med gode nyheder i hænderne og fornemmelsen af en verden i bedre balance.

Faktaboks: FNs Verdensmål

Verdens Bedste Nyheder læner sig op ad FNs 2015-Verdensmål, der blev formuleret tilbage i 2000 og står som den første milepæl mod afskaffelsen af global fattigdom og nød.

  1. Halvere fattigdom og sult
  2. Få hele verden i skole
  3. Styrke kvinders rettigheder
  4. Mindske børnedødeligheden
  5. Mindske mødredødeligheden
  6. Bekæmpe HIV/AIDS, malaria og andre sygdomme
  7. Sikre udviklingen af et bæredygtigt miljø
  8. Skabe øget globalt samarbejde

I år er 2015-Verdensmålene netop blevet evalueret og i løbet af september skal 17 nye Verdensmål vedtages for at fortsætte arbejdet med bæredygtig udvikling.

Kilder:

Skriv en kommentar