Efter syv år er RFnet lagt i graven, og selvom vi kommer til at savne festivalens interne relikvier af en hjemmeside, så var det vistnok en meget fornuftig beslutning.

RF net blev 7 år gammel. Det var tre år for meget. Tre år, hvor intranettet med sit øjenlågstunge design lagde lidt af en dæmper på ’festen’ i Roskilde FESTival. I hvert fald på overfladen. I dag – dage efter den er blevet lukket ned – savner vi den alligevel, fordi vi er blevet gamle og konservative, og alt helst at forsætte som det plejer.

Nu er han, RFnet, endelig lagt til hvile. Roskilde Festival har trukket stikket på den digitale respirator, og en ny mand har meldt sig på banen. Han hedder ’People’, og man kan kun håbe på, han lever op til sit navn. Umiddelbart virker han som en mere dynamisk fætter. Det manglede bare.

Ophidsende som et Excel-ark

Æstetisk var RFnet omtrent lige så ophidsende som et Excel-ark – blot uden de smarte statistiske funktioner. Med fængende genvejsnavne som ’systemportal’ og ’dokumentkassen’ forvirrede RFnet mere, end han gavnede.

I stedet var der rig mulighed for at falde i søvn til det meget drøje feed ’Opslagstavlen’. Men på trods af den sløve gennemsnitshastighed på bare 24 opslag på et halvt år, der ville få selv en søvnløs fyr som Kesi til at døse hen i bare spænding, så har opslagstavlen haft sin berettigelse, som et sted, hvor folk kunne få svar på ’hvad som helst’. Og her menes bogstavelig talt, hvad som helst. Fra H11s køleskab til efterlysning af en traktor.

Til sammenligning sker der mere på min fars Facebook-væg. Og hans aktivitet på Facebook kan bedst beskrives i kraft af den Facebook-avatar, der stadig udgør hans profilbillede.

Drømmen om en tosporet motorvej

RFnet blev født i 2008, og den overordnede idé for hjemmeside med to hastighedsspor, som en tosporet motorvej, var da heller ikke helt tosset.

Overhalingsbanen var i den analogi nyhedssporet længst til venstre, hvor nyhederne, som en utålmodige ’fartbølle’ skulle sætte lidt skub i siden. Opslagstavlen var højre vognbane. Et spor for alle os, der rent faktisk overholder fartgrænserne på 24 indlæg/halve år.

Sidst måtte højre spalte nødvendigvis udgøre nødsporet eller rastepladsen. For højre spalte var aldrig rigtig en del af resten af siden. Lidt som nødsporet ikke rigtig er en del af motorvejen, men snarere rammen om motorvejen. Derfor stod alting også helt stille her. Lige med undtagelse af den der Kender-du-kasse. ’Kender du John fra Arealer?’. Som om man nogensinde ville tage kontakt til John, hvis man ikke gjorde. Det ville ærlig talt også virke lidt underligt. Det tror jeg også, John ville synes.

Tanken bag opbygningen af RFnet var altså ikke helt dum. Det er samme overordnede idé Politiken har med deres nye hjemmeside. Der er et hurtigt spor til de ’hurtige(og ikke gennemarbejdede) nyheder’ og et langsomt spor til de dybdegående og skræddersyede historier. Desværre var RF Net ikke Politiken. Men omtrent ligeså statisk, som den sættekasse mine forældre har haft hængende i køkkenet, siden…ja altid. Og det er måske i virkeligheden den bedste analogi for den afdøde. En digital sættekasse. I hvert fald i den sidste tid.

Lidt for gammel

Men RFnet har ikke kun haft sine triste sider. Èn ting, som han kunne bruges til var at søge medarbejdere frem i databasen. Den funktion virkede fremragende, og var formentlig også en af de mest brugte funktioner, hvilket i sig selv er lidt trist.

En anden ting hjemmesiden blev brugt til, var at få nyheder. I begyndelse var det en mix af reportage og nyhedsartikler. Men efter fødslen af RoskildeNyt har det i højere grad ’nye informationer’. De har uden tvivl været en vigtig kilde til ny information for en lang række ildsjæle. Og den funktion følger selvfølgelig også med over på ’People’, hvor der også vil være adgang til artikler fra RoskildeNyt.

I virkeligheden blev RF Net bare for gammel. Otte år i internetår er vel omtrent 150 år i menneskeår. Og der er alligevel ingen, der har lyst til at leve de sidste 60 af dem.

Skriv en kommentar