Der blev poppet økologisk champagne tirsdag, da madspildsforeningen Det Runde Bord fik overrakt Roskilde Festivals årlige Miljøpris af talskvinden Christina Bilde og Miljøgruppen.

I 2014 forvandlede de på 12 dage 27,5 tons madrester til 65.000 måltider, som blev distribueret ud til socialt udsatte. I år vandt foreningen Det Runde Bord Roskilde Festivals Miljøpris for deres innovative tilgang til madspild, indsamling af overskydende mad og sociale engagement.

Hvert år uddeler Roskilde Festival en miljøpris til særlige initiativer eller projekter, som gør en forskel for miljøet på Roskilde Festival. Prisuddelingen er en del af festivalens strategi for en mere bæredygtig festival – og det var Christina Bilde, Roskilde Festivals talskvinde, som overrakte prisen med ordnene ”det bæredygtige valg skal være det naturlige valg på Roskilde Festival”.

En pris mere til samlingen

Roskilde Festivals Miljøpris er ikke den første og slet ikke den største pris, Det Runde Bord modtager. Peter Haugelund, som er manden bag foreningen og godt og vel 70 frivillige, modtog i januar Green Operations Award ved European Festival Awards. Prisen vandt de for deres madspildsindsats, som kort fortalt går ud på at indsamle overskydende mad på Roskilde Festival, kokkerere det til måltider, som efterfølgende distribueres ud til socialt udsatte omkring Roskilde og København.

Peter Haugelund er glad og stolt, og fortæller om visionerne for foreningen:

”Vi vil gerne sprede det ud til andre danske festivaler, og i sidste ende er det noget, vi alle sammen skal tænke på til hverdag – ikke kun, når vi er på festival.”

Uden de frivillige havde foreningen ikke opnået de resultater og det fokus, der er kommet på projektet.

”De frivillige i projektet er alle af meget højt niveau, og vi hygger os – der er smil, på smil, på smil her hos os. Og så er folk dedikerede. Sidste år gav jeg alle fri under Rolling Stones – men 15 af dem blev sgu stående og lavede mad i stedet for,” fortæller Peter Hagelund.

Tæt opløb

Det Runde Bord var oppe imod mere end 30 initiativer, der også kandiderede til prisen.

”Der er så mange gode initiativer: Fra de helt små ting, som de frivillige ved Apollo, der skriver navn på deres krus, så de kan genbruge dem, til den slags tiltag, hvor store danske virksomheder samarbejder med festivalen, eksempelvis som Landbrug og Fødevares ’Fra pis til pils-projekt’,” lyder det fra Lars O. Mortensen fra Miljøgruppen.

’Fra pis til pils’ bygger på cirkulær tankegang om at opsamle festivalgæsternes urin og bruge det som gødning på bygmarker, som senere anvendes i ølproduktion. En anden nomineret var ’Brusebad i genbrugsvand’, som er et forsøg på at rense og genbruge badevand på festivalen, det er et samarbejde mellem Grundfos og CBS. Den sidste nominerede var DTUs projekt ”smart grid” som går ud på at kortlægge og optimere elforbruget på festivalen. Drømmen er, at festivalen på sigt kan køre på grøn energi og være uafhængig af det danske elnet.

Skriv en kommentar