Nogen kender dem – andre gør ikke. Ikke desto mindre har frivilligforeningen Hvalsø Hundevenner betrådt Roskilde Festivals grønne græs og urinlugtende grus 23 gange som en forening og er blevet eksperter i, hvordan man fastholder og tiltrækker frivillige.

Hvalsø Hundevenner har eksisteret i 31 år, men været på Roskilde Festivals i 23 år. I begyndelsen troppede de op med 32 festivalfrivillige – i år lyder antallet på 400.

RoskildeNyt mødes med foreningsformanden, Allan Jensen, i deres skjul mellem Port 3 og Bar Røv Bar for at finde ud af, hvad hemmeligheden bag den hundeglade klub er, og hvordan de endte på Roskilde Festival, og ikke et dyreskue, som på mange måder virker mere oplagt til hundeklubben.

”Når nu formanden altid var på festivalen, tænkte vi, at vi lige så godt kunne lave vore egne opgaver herhenne. Nu er det ved at være nogle år siden – jeg er i hvert fald blevet gråhåret siden” udtaler Allan Jensen.

Hvalsø Hundevenner er lige så gode venner med hunde, som navnet antyder. Men lige så lidt tid, som klubben bruger på hunde på Roskilde Festival – lige så meget tid og omsorg bruger klubben på deres frivillige, som har tendens til at blive hængende. På Roskilde Festival varetager de opgaver som adgangskontrol, pasning af porte og tilsyn ved Backstage Village.

Fotograf: Inez Dawczyk
Fotograf: Inez Dawczyk

Fokus på gengangerne

Aldersgruppen for de frivillige er fra 18 år og over 150 af dem er 50 plus. Hundevennerne er dedikerede og deres mål er at gøre en forskel ved at bidrage til The Orange Feeling, sætte publikummet i centrum og hygge om dem. De frivillige værdsætter især at læse i Ekstra Bladet og BT, når festivalen får gode anmeldelser:

”Det efterlader os med en stolt følelse af, at vi har været med til at skabe de oplevelser”, siger Allan Jensen.

Klubben er altså ikke blot vilde med at drikke øl – de er rent faktisk ude og gøre noget. De især fokus på at hyre de såkaldte ”gengangere” . Disse er dedikerede festivalfrivillige, som foreningen formår at lokke til år efter år. Og en erfaren festivalfrivillig, der har arbejdet i diverse madboder eller har haft lange tjanser med at samle cigaretskodder op, ville måske nok kigge langt efter de forhold, som Hundevennerne tilbyder.

De lever efter filosofien ”brug hellere flere penge på at servicere folk” ved at tilbyde god mad, fede baseforhold, T-shirts og en gennemtrængende fællesskabsfølelse. På den måde synes det at være nemt at lokke de frivillige til og tilbage.

”Der er nok mange foreninger, der ville være skuffet over, hvad overskuddet bliver, i forhold til hvad det kunne have været. Vi vil dog hellere undgå at presse citronen og i stedet tiltrække vores gengangere, som har lyst til at være frivillige for os år efter år”.

Fotograf: Inez Dawczyk
Fotograf: Inez Dawczyk

Kommer ikke for musikken

De festivalfrivillige kommer ikke nødvendigvis for musikkens skyld. Flere af de lokale kommer om dagen for at passe deres vagt for derefter at tage hjem igen om aftenen. Ifølge Allan føler disse, at de gør en god gerning for dem, der har brug for det og for at deltage i foreningens fællesskab – ikke for at høre musik.

Poul Jønsson er dog af en anden karakter. Han har været en trofast festivalfrivillig for Hvalsø Hundevenner i 13 år og har ligeledes fået sønnen med sig. Poul lægger år efter år strenge tidsplaner for festivallens koncerter og i år har han travlt:

”Jeg skal blandt andet nå at se Mew, Florence and the Machine, First Aid Kit og selvfølgelig slutte af med at høre Suspekt. Marie Key står også på programmet” fortæller Poul.

Han plejer desuden at lytte lidt rundt og give de forskellige artister en halv time. Fanger det ham, bliver han og rocker med – gør det ikke, går han videre til den næste. Poul har desuden ikke nogen hund og er derfor ikke medlem af Hvalsø Hundevenners klub i hverdagen. Han er derimod en fast frivillig grundet det fede fællesskab.

Allan selv når dog sjældent at høre musik, men forventer dog at tage en lille lytter lørdag aften og høre en vis McCartney.

 

Skriv en kommentar