100 tons jern, stål og beton. Fire søjler, en frontbue og kilometervis af kabler. 1900 kvadratmeter orange teltdug, knap 1000 medarbejdere og en lille gul badeand med nittearmbånd om halsen og grønne pletter i bunden. Det er hvad, der skal til for at rejse den ikoniske Orange Scene.

Teltmesteren på Orange Scene hedder Anders ”Anden” Hinding. Det er hans ansvar, at det legendariske telt kommer op at stå, bliver pakket sammen og opbevaret sikkert. Kort sagt er det hans telt.

Han lægger navn til Orange Scenes maskot. Da han overtog posten som teltmester valgte han at genintroducere en gammel tradition: Uden at spørge nogen hang han sin egen plasticmaskot op i Roskildes mest dyrbare helligdom.

”I gamle, gamle dage hang der en fisk, der som regel hang lidt ude i siden. Den var der lidt battle om mellem scenerne frem og tilbage, og den endte altid med at forsvinde. Da jeg kom til, besluttede jeg mig så for at sætte anden op. Jeg var sgu lidt nervøs for, hvad ledelsen ville sige. Altså, jeg placerer en badeand midt oppe dead centre i festivalens vartegn.”

Og når vi sætter lys i, og det står der om aftenen, så får man sgu en lille teltboner på

Men ingen sagde noget til Anders’ and, og siden har den hængt på sin nu faste plads. Der er formentlig mange, der aldrig har lagt mærke til den. ”Hvem fanden står også og kigger op under teltdugen til en koncert?” som Anders siger. Blandt mange frivillige, især dem der arbejder med opbygningen af festivalpladsen, har anden dog en helt særlig symbolsk betydning. I 2012 optrådte den på endda på frivillig t-shirten sammen med en dåsebajer, et telt, en truck og andre essentielle symboler for arbejdet på Roskilde.

Foto: Anders Hinding
Foto: Anders Hinding

”Verdens flotteste telthold”

Selv om den er lille, gul og lavet af plastic, er anden vigtig: Som ethvert andet ikon er betydningen større end funktionen. For Anders sætter anden ikke bare punktum for det hårde arbejde med at rejse Roskilde Festivals største scene, den er hans hyldest til Orange Scene og en fejring af en arbejdsopgave, som han ser som et privilegium at have ansvaret for:

”Det er jo fedt med det her ikoniske telt. Jeg er pissestolt af at have fået den ære at lave det her i 10-11 år. Det her telt er sgu så pisseflot, og jeg bliver en lillesmule begejstret, hver eneste gang jeg kigger på det. Konstruktionen er super fed. Det ser ud om som den flyder, som om den hænger i luften, for alle forankringspunkterne går skråt ned i en spids, og man kan ikke se, at det rammer jorden. Det synes jeg er helt fantastisk. Og når vi sætter lys i, og det står der om aftenen, så får man sgu en lille teltboner på.”

Anders har aldrig haft andre arbejdspladser på Roskilde Festival end Orange Scene. Han startede som teltvagt i 1996. Egentlig skulle han have været på Dee Day, den gamle technoscene, men hans hold blev rykket over på Orange, og der har han brugt hver sommerferie lige siden. Og hver sommer glæder han sig.

”Det er verdens flotteste telthold, der laver verdens flotteste telt. Det er de bedste mennesker. De fleste af dem har lavet det her i 10-15 år, så det er ligesom at møde familien, når vi går på græs hvert år. Jeg bliver sgu helt begejstret hver gang, det må jeg sige,” siger Anders.

Foto: Anders Hinding
Foto: Anders Hinding

Postkort fra badeanden

En ny maskot ændrer ikke ved gamle traditioner, og allerede første år Anders hang den op, blev anden stjålet. Teltholdet Arena snuppede anden og malede den grøn, men Anders’ hold fik den hurtigt generhvervet og sikret sig behørig kompensation i form af rigelige mængder øl. Men nu havde den en grøn and, hvilket der hurtigt blev rettet op på:”Så havde vi én siddende på vores arbejdshold en hel dag og spritte den af, så den blev fin og gul igen. I bunden af den kan man stadig se noget grønt i kanten.”

Anden er blevet stjålet en del gange siden da. Allerede året efter blev den taget af den gamle lyschef på Orange, muligvis som hævn for en bil der blev pakket ind i post-it notes. Lyschefen tog den med på hele Grøn Koncert turneen, hvor den blev hængt op i toppen af nyt og helt ukendt telt.

Hey, anden er landet, anden er landet

Helt vildt blev det, da anden efter et par år som maskot for Orange Scenes telthold tog på rejse:” Året efter blev den igen stjålet umiddelbart efter festivalen, og jeg har stadig ikke fundet ud af, hvem der gjorde det. Den blev stjålet, og så gik der fjorten dage, før den begyndte at sende mig e-mail postkort med hvad den gik og lavede – lidt lige som havenisserne i Amelie fra Montmartre. Den var i Sverige og windsurfe, den var på Samsø og lidt rundt omkring henover halvanden måneds tid. En dag ringede Paul Jensen nede fra hovedkvarteret og sagde: ”Hey, anden er landet, anden er landet.” Den var blevet sendt til festivalen i en brun papirpose med et skilt, hvor der bare stod ”tak for lån”. Jeg må indrømme, at jeg var lidt bekymret i starten. Jeg syntes, at det var ærgerligt, at den var væk, men da jeg begyndte at få mails fra den, var jeg ikke i tvivl om, at det nok skulle ende lykkeligt på en eller anden måde.”

I år blev anden stjålet af det blå byggehold fra Pavilion og ikke for første gang. Byggeholdene mødes altid ved Orange om fredagen og drikker nogle øl, og i år var der så en, der så sit snit til at tage den med tilbage til Pavilion. Dagen efter hang den i toppen af deres teltkonstruktion. Igen måtte Anders hente sin and hjem og tvinge bajere ud af et rivaliserende telthold. Og det bliver nok ikke sidste gang.

Skriv en kommentar