Roskilde Festival har fået et område og en scene for samtale. Ikke sådan et med talerstol, langborde og ostemadder, men i et format, der passer til festivalen

Roskilde Rising udvider sine aktiviteter til ikke bare at dække nye kunstnere, men til også at handle om festivalens CHANGE-tema og dermed give plads til nye initiativer, engagement og debat. Uri Andersen, som er en del af holdet bag Rising fortæller: ”Vi håber på at kunne præsentere festivaldeltagerne for en gryde af spirende engagement, og på den måde give dem noget med hjem, som de ikke havde regnet med.”

Holdningsarbejdet på plakaten

Initiativet CHANGE er Roskilde Festivals holdningsarbejde, og det er herigennem, festivalen hvert år donerer sit overskud til kulturelle og velgørende formål, og dermed giver et bidrag til at forandre verden. Holdningsarbejdet er ikke noget, Roskilde Festival tidligere har reklameret meget med, og slet ikke under festivalen, men i år inddrages holdningsarbejdet i warm up-dagene. Uri Andersen fortæller: ”Ideen om at gøre en forskel er jo ikke ny for Roskilde Festival, men formatet på selve festivalen er”.

Derfor kommer der i Rising området også til at være fokus på fællesskab, og forandring i fællesskabet. Både forstået som forandring for den enkelte i fællesskabet, men også som et fællesskab hvor man kan gøre en forskel og være med til at forandre verden.

Foto: Inez Dawczyk
Foto: Inez Dawczyk

Spejlbeklædte tipier

Tæt ved Bycenter Vest skyder en ny scene og to store tipier beklædt med spejle op og bliver indrettet til Roskilde Rising, og der bliver højt til loftet og plads til debat. Temaet for alle oplæg, oplevelser og workshops er Roskilde Festival 2015 temaet for CHANGE ”det meningsfulde ungdomsliv” – både for unge mennesker i verdens brændpunkter, men også for unge danskere og den enkelte festivaldeltager. Der vil eksempelvis være en fotoudstilling lavet af unge flygtninge, en teaterforestilling om unges kamp med en triviel hverdag på Nørrebro og flere workshops. En af de mest spændende af disse handler om, hvordan vi kan være med til at omsætte FN’s nye Verdensmål til reel handling og engagement – samtidig lyder programmet også på workshops om kærlighed, venskab og orgasmer.

Et nyt element i Rising bliver et såkaldt åbent vindue til verden, hvor internationale talere vil holde indlæg for festivaldeltagerne via Skype, efterfulgt af samtalesaloner i tipierne, hvor deltagerne kan reflektere og diskutere over talerne.

Debatkultur på prøve

De forskellige arrangementer, der kan opleves i Rising-området, kommer til at stikke til festivaldeltagernes holdninger og lege med deres oplevelser af virkeligheden. Det bliver et moderne forsamlingshus, hvor der er plads til både kunst, debat, musik og leg – det eneste der mangler, er deltagere. Uri Andersen fortæller:”Vi er spændte på at se, hvordan festivaldeltagerne tager imod det. Det er helt unikt at lave sådan noget på en festival, og vi har aldrig før lavet projekter af den her slags på Roskilde Festival, så årest festival bliver virkelig en slags lakmusprøve for hele initiativet.

Skriv en kommentar