Roskilde Festivals affaldshåndtering har haft vokseværk. Nu er de grønne veste klar til at komme på græs og minde os om, at Roskilde Festival er meget rarere, hvis vi hver især gør en lille indsats på skraldefronten

Sidste år var der 175 frivillige i ReAct-teamet, men i år kan du møde 250 frivillige iført de let genkendelige grønne veste fra rundt om på campingområdet. De skal ikke kun samle affald, de skal også motivere os alle til at rydde op efter os selv og hinanden.

”I år er Roskilde Festivals bæredygtighedsstrategi synlig på camping. Vi kan ikke lade stå til længere. Vi skal alle sammen tage ansvar, og vi frivillige kan gå forrest og vise det gode eksempel”, fortæller Rasmus Nør Hansen, som er en af medskaberne i ReAct.

Hele Roskilde Festivals affaldshåndtering er i år samlet under initiativet ReAct, som er et ambitiøst initiativ, der kombinerer den triste skraldetjans med en åben dialog om den affaldskultur, vi alle er en del af, når vi er på festival. Hovedelementerne i initiativet er bemandede sorteringsstationer, hvor man kan få hjælp til at sortere sit affald, masser af affaldsstativer rundt omkring i camping og ikke mindst frivillige motivatorer, der opsøger lejrene for at tale med de glade festivaldeltagere om dét at rydde op og sortere affald.

Foto: Khanh Gia
Foto: Khanh Gia

Lad os tale om det

”Vores opgave handler grundlæggende om, at bede alle festivaldeltagerne om at tage stilling til affaldskulturen på Roskilde Festival. Vi vil gerne give dem muligheden for at tage aktivt medansvar i det midlertidige samfund, vi alle sammen er en del af under festivalen” fortæller Soffi Ernst. Carina Hammer, som sammen med Soffi, som er projektleder i ReAct, fortsætter: ”Vi vil gerne møde folk med et smil, og tale med dem om, hvordan vi sammen kan gøre festivalen lidt bedre – og på den måde prikke til gamle vaner.”

Men ReAct handler ikke kun om dialog. Det handler også om at give festivaldeltagerne en reel mulighed for at gøre en forskel. Det skal 11 skraldestationer og op mod 400 affaldsstativer hjælpe med. Rasmus Nør Hansen fortæller: ”Grundlæggende tror vi på, at festivaldeltagerne gerne vil sortere affald, de skal bare have reel mulighed for det. Den mulighed får de i endnu højere grad i år”.

De frivillige i grønne veste synlige i warm up-dagene, og folkene bag ReAct håber, at vi alle tager godt i mod dem – de kommer trods alt bare for at få en lille snak. Carina Hammer fortæller: ”Vi har heldigvis fået mange gode og engagerede frivillige. Nu håber vi bare, at festivaldeltagerne vil tage godt imod vores motivatorer, når de kommer forbi.”

Vil du følge med i ReActs initiativer i løbet af festivalen? Så kig forbi en skraldestation og se genbrugsbarometeret, søg på #reactrf15 på Instagram, eller kig op på storskærmene på festivalpladsen.

Skriv en kommentar