Roskilde Festival og foreningen Stop Spild af Mad har sammen sat madspild på verdenskortet. Og nu har vi fået en miljøpris, der beviser det. Samtidig fik tidligere musikchef Rikke Øxner prisen Award for Excellence and Passion.

Peter Haugelund lyder glad, men også træt, da jeg fanger ham på en telefon. Han er netop vendt hjem fra European Festival Awards i Holland, hvor han og Rebekka Ilsøe, der er Roskilde Festival-ildsjæl, fik overrakt en såkaldt Green Operations Award for at forvandle 27,5 ton overskydende mad fra årets festival til 65.000 måltider til landets herberger.

– Jeg er rigtig, rigtig glad. Det er altid rart at blive anerkendt for det, man laver. Men lige nu er jeg også rigtig træt. Jeg kom først tilbage fra Holland i går, fortæller Peter Haugelund, der er projektleder på madspildsindsatsen på Roskilde Festival.

Miljøprisen var ikke den eneste pris, Roskilde Festival hev med hjem. Også Rikke Øxner, tidligere musikchef, blev belønnet for sit livslange engagement med den nystiftede pris Award for Excellence and Passion.

Indsatsen mod madspild har været flere år undervejs, men i 2014 nåede det nye højder i samarbejde med foreningen Stop Spild Af Mad. Nu har Peter Haugelund professionaliseret projektet, så det ikke stopper med Roskilde Festival. Sammen med Selina Juul, stifter af Stop Spild Af Mad, har han derfor stiftet en søsterorganisation kaldet Det Runde Bord.

En mand, en latterlig god mission og en varevogn

Peter Haugelund fik ideen, da han en julidag stod midt i hal 4 og 5 mellem resterne af dagens ret på Roskilde Festival i 2008.

– Jeg stod der og så på, hvor meget mad de bare smed ud. Mad, der intet fejlede. Så tog jeg kontakt til køkkenchefen og sagde: ’Nu pakker du alt, og så kommer jeg med en varevogn og kører maden rundt til herberger i København’, fortæller Peter Haugelund.

Den 50-årige projektleder har tidligere drevet et hjemløseherberg. Derfor vidste han også med det samme, hvor maden ville gøre gavn – og tog sagen i egen hånd.

Madspild på den politiske dagsorden

Et par år senere kom Rebekka Ilsøe til projektet. Den unge ildsjæl mistede hurtigt sin tålmodighed med alle de regler og hygiejneregulativer, som spændte ben for projektet. Rebekka Ilsøe fik derfor overbevidst daværende fødevareminister Mette Gjerskov (S) om at ændre reglerne for festivaler.

Rebekka og Peter med prisen Foto: Stop spild af mad
Rebekka og Peter med prisen Foto: Stop spild af mad

Indsatsen blev udvidet. Nu blev maden ikke blot blev samlet ind og uddelt. Den blev også tilberedt og portionsanrettet af et lille hold frivillige.

Alt imens fremskød en forbrugerbevægelse mod madspild også i den virkelige verden anført af entusiastiske Selina Juul, der i 2008 stiftede Stop Spild Af Mad. I 2014 slog Roskilde Festival og Stop Spild Af Mad endelig pjalterne sammen.

– Jeg har kendt Peter i mange år, for vi har lavet en del hjemløseaktioner sammen. Så blev vi enige om at opskalere projektet på Roskilde og gøre det systematisk, fortæller Selina Juul, som øjnede en helt ny målgruppe i festivalen.

Mikkel Sander, som er Roskildes programleder for bæredygtighed, var vild med ideen øjeblikkeligt. Projektet fik derfor lynhurtigt tildelt den nødvendige kapital og ressourcer.

– Der var bare så meget medvilje på projektet. Vi fik en masse sponsorater, og slagteriskolen stillede hele deres køkken til rådighed. Men mest af alt skylder jeg Peter alt. Det er ham, der var kaptajn på projektet, siger Selina Juul.

Madspild på fuld tid

Projektets succes har givet både Selina Juul og Peter Haugelund mere blod på tanden. Sammen har de derfor stiftet Det Runde Bord, som udelukkende har fokus på madspild på festivaler og andre store events i Danmark. Ifølge dem begge er Selina ’politikeren’ på projektet, mens Peter er ’musklen’.

– Allerede et par dage inde i forløbet kunne Selina og jeg godt se, at det her ikke skulle stoppe med Roskilde Festival. Der er cirka 100 festivaler om året i Danmark, og mindst ligeså mange events, fortæller Peter Hagelund, der for nyligt besluttede at gøre projektet til en fuldtidsbeskæftigelse.

Og allerede i december afviklede Det Runde Bord sit første job – og omsatte 11 ton restmad fra Hørkrams jullemesse. Men det er kun en begyndelse. På sigt håber Peter Hagelund, at organisationen kan få sin helt egen mobile køkkenenhed. Først står den dog på Roskilde Festival 2015, hvor både Peter og Selina vender stærkt tilbage.

European Festival Awards

En prisuddeling for festivaler i Europa. Den afholdes i Groningen, Holland, i forbindelse med showcase-festivalen Eurosonic Noorderslag. Green Operations Award er en grøn pris, der gives til en festival, som har opnået en særlig bæredygtig indsats. Sidste år vandt den svenske festival Way Out West.

Se det frivillige hold i aktion på Roskilde Festival 2014 i videoen her.

Skriv en kommentar