Vi elsker alle warm-up-dagene, som vi elsker musikdagene på festivalpladsen, og det er en fest at sidde i lejren og slappe af med forskellige drikkelege. Men warm-up er også en mulighed for at være kreativ og forbedre lejren, bygge sit eget lydsystem, løse affaldsproblemet eller finde på nye måder at lave mad på. Derfor tilbyder Roskilde Festival et medskabende rum, hvor jeres kreative idéer kan blive til virkelighed, og I kan bygge jeres egne ting – ren gør-det-selv!

Gør det sammen

De seneste par år har Roskilde Festival støttet Makerspace i Dream City for at hjælpe festivalgængerne med værktøj og ekspertise til at bygge højtalere, et-strengede guitarer eller møbler til lejren. Makerspace er et frirum for samarbejde, hvor ideer blomstrer, og hvor festivaldeltagerne kan producere brugbare ting og lære af hinanden. I løbet af Roskilde Festival er der flere workshops, hvor deltagerne kan få hjælp til at finde materialer og andre gode råd fra gør-det-selv-eksperter. I år blev disse workshops arrangeret af Roskilde Festivals Change-team i samarbejde med Orange Innovation, FabLab og open source-projektet DIY Furnitures.

De forskellige workshops tilbød kreative løsninger på specifikke problemer og havde til formål at give deltagerne mulighed for at gå direkte ind på Makerspace og komme ud med et produkt. Projektet sigtede også mod at udbrede kendskabet til kreative rum som et voksende fænomen, og invitere nye deltagere til kommende makerspaces i overalt i Danmark – bl.a. Roskilde Festivals helt eget Orange Makerspace i Musicon.

Fotograf: Ivone Lopes
Fotograf: Ivone Lopes

Frygt ikke værktøjet

Line Hvidberg er en visuel kunstner, som arbejder med en gør-det-selv-møbelworkshop kaldet ”Don’t fear Tools” sammen med en designer, en bygningskonstruktør og en arktitekt. For hende er den bedste ting ved arbejdet i Dream City at arbejde med undergrundsprojekter og komme tæt på festivaldeltagerne ved at lære dem, hvordan man bruger værktøj, mens man bygger en stol eller et bord til sin lejr.

Ifølge Malte Pedersson fra FabLab er den generelle vision bag makerspaces at støtte de besøgendes kreativitet ved at vise dem, at ”hvis du har en idé, så kan du skabe den”, som han forklarer. Han tror, at enhver lejr på Roskilde Festival har mindst én person – en slags lejrens Georg Gearløs – som har en god idé til, hvordan ting kan repareres eller forbedres på kreative måder. Malte forklarer:

”Folk på Roskilde Festival er meget kreativt indstillede, når det kommer til at løse problemer, og ethvert problem skaber en ny designidé. Jeg synes, det er godt, at Roskilde Festival støtter dette tiltag, da stemningen allerede er til stede. Folk bygger ting og sager over det hele.”

Det betyder, at Roskilde Festival fortæller deltagerne, at de har ejerskab over festivalen, og gerne må hjælpe med at løse problemer. Thorbjøn Nyander Poulsen, som arrangerer workshoppen med den et-strengede elguitar – også kendt som Diddley Bow – mener også, at dette er en måde at give medejerskab til deltagerne. I deres workshop hjalp han og Torben Elk deltagerne med at bygge gamle stole om til instrumenter ved hjælp af et par skruer, magneter, guitarstrenge og loddekolber. Det er en måde at holde en teknologi i live på. En teknologi, der ellers forsvinder bag digitale interfaces og apps, og det er en måde at generhverve kontrollen over den fantastiske verden, vi alle lever i.

”Her kan folk bygge noget, de selv kan styre. På den måde er de ikke længere bare forbrugere af oplevelser på festivalen, de skaber også noget selv. Jeg tror, at det er det, makerspaces i sin essens handler om: At skabe sine egne oplevelser”, siger Thorbjørn.

Fotograf: Ivone Lopes
Fotograf: Ivone Lopes

At forandre Roskilde Festival og verden

I forbindelse med årets hovedtema for Dream City, ungdomsarbejdsløshed, har Makerspace søgt at skabe fokus på at skabe solidaritet mellem unge i den skabende proces og tilbyde et frirum for inspiration. Ida Maj Emborg, der er projektleder for Roskilde Change, udtaler, at sigtet er, at udvikle kampagner mod kreativ refleksion, og at inspirere festivalgængerne gennem handling, i stedet for at lave envejskommunikation.

Uanset hvor seriøst et emne, det er, så er Roskilde Festival stadig et frirum, hvor folk opsøger en pause fra deres hverdag, et sted hvor man glemmer hverdagens problemer, har det sjovt og møder en masse nye mennesker. I stedet for at møde festivalgængerne med de barske realiteter udenfor hegnet, siger Ida, at Roskilde Change ønsker at ”skabe aktiviteter, der fokuserer på potentialet og ressourcerne hos den enkelte, og udfra dette skabe refleksion over vores rolle i samfundet.” Roskilde Change i Dream City søgte på den måde at understrege det medskabende element og samarbejdet, for at give folk fornemmelsen af, at de har noget at byde på. At de har værdi for andre.

Den medskabende metode rummer også rige muligheder for læring, og et af formålene med Change er at forvandle denne læring til brugbare erfaringer på længere sigt. For Ida er Dream City en ideel mulighed til at komme i kontakt med en masse mennesker, aktivere dem til at skabe noget kreativt, og til at arbejde sammen. Hun uddyber:

”Jeg tror, vi lærte en vigtig lektie i 2013 og 2014: Når man skaber noget sammen, skaber det virkelig rum til refleksion. Og det ville være et drømmescenarie, hvis folk tog denne følelse, og forsøgte at implementere den lidt i samfundet derude. For jeg tror virkelig, at det her er en unik ting, som Roskilde Festival kan være stolte af.”

Og det er netop det, Roskilde Change søger at arbejde videre med i de kommende år.

Dokumentar om Maker-festival

I august 2014 afviklede Orange Innovation – en enhed under Roskilde Festival, som arbejder med at lave nye projekter – Danmarks første Maker-festival i Roskilde, MADE. Senere på året kommer der en dokumentar om MADE, som bl.a. vises på CPH:DOX. Dokumentaren er blandt andet lavet af Roskildenyts helt egen billedemand, Klaus Elmer. Se traileren her.

 

1 COMMENT

Skriv en kommentar