Kunsten skal i fokus på årets Roskilde Festival. Den skal ikke blot repræsenteres af et tilfældigt placeret møbel eller sjove kunstinstallationer spredt udover pladsen. Publikum skal gøres bevidste om, at kunsten er en stor del af festivalen, og det skal være nemmere for publikum at finde og forstå kunstværkerne. Derfor står ca. 75 frivillige bag ændringer og tiltag, der skal intensivere fokus på kunsten.

Vi er to nysgerrige reportere fra RoskildeNyt, der er troppet op på festivalpladsen fredag eftermiddag, to dage inden festivalstart, for at finde ud af, hvad projektet går ud på. Vi befinder os til venstre for Orange Scene, midt i Art Zone, der om få dage skal have udviklet sig til at være et område fyldt med kunst i alle former og farver. Kunstnere og hjælpere er i fuld gang med at opbygge og kreere de mange forskellige kunstværker, der udfolder sig på kryds og tværs af det grønne stykke græs, som endnu er ubetrådt af de mange tusind festivalgæster, der om få dage inviteres indenfor på festivalen.

Al kunst samlet

”I år har vi samlet kunsten i ét område. Det gør det meget nemmere at formidle kunsten videre til publikum, og samtidig giver det mulighed for samarbejde på tværs af kunstarter,” fortæller Johan Kjærulff Rasmussen, der er projektleder på Art Zone. ”Hermed kan kunstnerne supplere hinanden, og det giver kunst, der kan fungere på flere niveauer og som samtidig kan udfordre publikum”.

I alt er ni forskellige kunstnere og kunstnergrupper inviteret til festivalen for at skabe anderledes rum og en særlig atmosfære, der kan udfordre festivalgæsterne og deres sanser. ”Kunsten i Art Zone skal få folk til at overskride nogle grænser. På festivalen er folk generelt mere åbne og har derfor også lyst til at prøve flere nye ting. Forhåbentlig vil det øge de unge festivalgæsters interesse for kunst, så de også bevarer deres kunstnysgerrighed, efter de er kommet hjem fra festivalen,” fortæller han.

Johan Kjærulff Ramsussen viser os rundt blandt de mange installationer, høje stilladser og krydsfinertårne, der om få dage vil have forvandlet sig til enorme kunstværker, som både kan udforskes udvendigt og indvendigt. Et besøg i Art Zone skal være en oplevelse, man ikke glemmer. Her kan man opleve levende graffiti, i form af INSA’s værk GIF-iti, der via en app med samme navn bevæger og udvikler sig i forskellige lag. Kunstneren Maser har skabt en labyrint af farverige flader med simple mønstre og strukturer. Johan Kjærulff Rasmussen forklarer, at Masers værker kommer til at gå igen flere steder i Art Zone. ”Det skal skabe en helhed og en identitet, og markere, at vi befinder os i et afgrænset område, hvor værkerne spiller sammen og fungerer som en enhed”.

Spil som kunst

Johan Kjærulff Ramsussen viser os ind i et rum, hvor væggene endnu er helt nøgne. Det er svært at forestille sig, at rummet om få dage vil danne ramme om en kunstnerisk totaloplevelse skabt med digitale elementer. ”Her skal en gruppe gaming-kunstnere udvikle et computerspil ved navn Bonkell. Spillet skal fysisk udfordre spillerne, der vil komme til at flyve rundt mellem væggene og trykke på knapper,” forklarer Johan Kjærulff Rasmussen.

I et andet rum hænger spilcontrollere fra loftet som lianer, så publikum kan svinge sig fra controller til controller, mens de spiller. Ved siden af kan man gå igennem en lang gang med lysinstallationer og plastikstrimler hængende fra loftet, så publikum får fornemmelsen af at træde ind i en urskov.

Alt dette og meget mere kan opleves i Art Zone fra torsdag d. 3. juli, når festivalpladsen åbner.

Artiklen er udarbejdet af Linn Holm i samarbejde med Anita Oien.

Fotograf: Mathilde Wistoft
Fotograf: Mathilde Wistoft

Skriv en kommentar